Zo kom jij de winter huppelend door

photo-1424581342241-2b1aba4d3462

In het rustige koffietentje waar ik ben neergestreken wil ik mijn nieuwe blog gaan schrijven. Verheugd pak ik mijn pen en papier erbij en …. kwék kwék kwék kwék, ineens zitten er twee vrouwen vlak naast me die een hoop te bespreken hebben. Of tenminste: eentje ervan heeft Hoogst Belangrijke Zaken te bespreken met de ander. 

***

‘De volgende ochtend voelde ik me even niet zo lekker, dus ging ik twee uurtjes op bed liggen, terwijl Thijs bij het zwembad ging liggen.’

‘En toen moesten we met de auto door de duinen. Zoveel zand lag daar!’

‘En toen gingen we ‘s avonds bij een heel leuk tentje uit eten. Superleuk trouwens.’

‘Dat was donderdagavond en de volgende dag ….’

Ik zal jullie verdere details besparen, maar het kwam erop neer dat elke vakantiedag minutieus wordt doorgenomen. Van uur tot uur. (Ze was tien dagen weggeweest).

Nu ben ik geen groot fan van vakantieverhalen. Ook niet van vakantiefoto’s bekijken trouwens. Ik weet niet zo goed waar die weerstand vandaan komt. Eén keer kon ik er niet onderuit. Een vriendin – net terug van een week all inclusive naar Egypte  – wilde per se al haar foto’s laten zien. ‘Kijk, hier zitten we bij het zwembad.’ ‘En kijk, dit was een lekkere cocktail die we daar kregen.’

Ik zag het allemaal.

En met moeite kon ik een gaap onderdrukken.

Is het jaloezie? Dat mensen die op reis zijn voor mijn gevoel altijd een tikje bijzonderder zijn? Wellicht… Hoewel ik zelf de drang niet voel om te reizen.

Misschien is dit het: ik wil mijn leven hier en nu zo bijzonder mogelijk maken. Zo leuk, fris en verrassend mogelijk. Door mijn nieuwsgierigheid te volgen. Door mijn ogen te openen voor alle rijkdommen om me heen. Door naar de gezichten van anderen te kijken en te beseffen dat ieder mens een uniek verhaal met zich meedraagt.

En door zelf naar binnen te kijken. Om te zien welke verhalen er allemaal in mezelf schuilen.

Makkelijk is dat niet altijd. Het licht & vreugdevol houden van mijn ziel.

Maar het staat wel hoog op mijn prioriteitenlijstje.

Een van de dingen die ik graag doe, is het maken van collages. Ik blader door tijdschriften en zonder er te veel bij na te denken scheur ik afbeeldingen uit die mij raken. Foto’s die ik mooi vind. Of bepaalde woorden die mij aanspreken.

Het is mijn manier om schoonheid om me heen te verzamelen. En vooral nu het buiten steeds eerder donker wordt (en steeds kouder! brrrr) krijg ik die drang steeds meer om binnen een warme, fijne plek te creëren en om mezelf te omringen met schoonheid.

Ik maak de collages in mijn artjournal. En iedere dag blader ik daar even doorheen om deze kleine kunstwerkjes te bewonderen.

 

collage, artjournal Afbeelding 1

Mijn eigen wereld. Om mezelf even in te verliezen. En om mijn ziel mee te voeden.

Ik vind het een heerlijke besteding van de aankomende winter.

Waar heb jij zin in deze winter? Binnen blijven om jezelf te verliezen in boeken bijvoorbeeld, of om nieuwe recepten uit te proberen? Of heb jij juist zin om lekker naar buiten te gaan om te schaatsen?! Laat het me hieronder weten in de reacties.

Fijne maandag!

14 gedachten over “Zo kom jij de winter huppelend door

 1. Ik verlies mij graag in de wereld van een ander.
  Sinds kort ben ik begonnen met oude verhalen en herinneren van vroeger op te schrijven. Deze zijn overigens niet eens van mij. Als het af is hebben we een heel mooi beeld van hoe het leven “vroeger” bij mijn opa, oma en al mijn ooms en tantes was. Mijn winterproject voor de komende maanden 🙂

 2. Hallo Lieke,
  Sorry hoor, het is vandaag be- Blissed of Lieke dag, dus alweer een reactie van mij. Mag ik zo brutaal zijn om dit te zeggen:
  Maar ben jij mijn spiegelbeeld? Hoe kan het anders dat er zoveel overeenkomsten zijn? Ik maak ook graag collages (ik heb nog veel tijdschriften liggen!) en zou hier dolgraag meer technieken over aanleren. Teksten, plaatjes verzamelen… Ook zou ik graag (veel meer) schrijven… en ben ik ook niet zo bereisd… en al blij met een mooie fiets of wandelrit in de buurt….
  Amazing hoor … Maar wat ontzettend mooi … ik raak enthousiaster over / van mezelf .. ik ben niet raar, ik hou van andere dingen als de gemiddelde mens… Ik ga mijn best niet meer doen om ergens bij te horen; ik ga staan voor mijzelf (mijn eigen ruimte innemen)…
  Dikke knuffel en ontzettend veel succes …. Ik kijk naar je stukjes uit…

  • Haha. Lieke-dag. Sounds good 😉
   Eigenlijk was het gewoon volop Joanna-dag. Wat mooi dat je steeds enthousiaster wordt van je eigen talenten/verlangens/interesses.
   Daar ga ik voor!

   Na jouw reacties zei ik tegen mijn vriend.’Dit is zo leuk. Door mezelf te laten zien, kan ik anderen zichzelf laten zijn.’
   Dus jouw reactie maakte mij ook weer helemaal blij over mijn weg :).

   En jaaaa, ruimte innemen. Een prachtig thema!
   Liefs,

 3. ik heb ook verslaafd aan collages maken 🙂 . De methode die ik gebruik is SoulCollage®, ken je dat? Heel verslavend om te doen omdat je jezelf zo goed leert kennen. Daar ga ik komende winter heerlijk mee verder. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om nieuwe recepten uit te proberen,

  • Leuk!! Ja, ik heb er al vaker van gehoord ja en ook eens een filmpje erover gekeken van de oprichtster daarvan.
   Ik denk dat dat veel lijkt op wat ik doe. Misschien dat ik nog eens een workshop ga volgen in SoulCollage om een blog over te schrijven! Lijkt me leuk. Fijne winter alvast :).
   Liefs,

  • O waaw, wat maak je mooie, creatieve dingen!! Heel erg leuk en inspirerend om naar te kijken. Ik sta echt aan het begin van mijn waterverf-avontuur, haha. Maar altijd zo leuk om te zien welke mogelijkheden er allemaal zijn.

 4. Ik kan me de behoefte van jou om niet te reizen maar lekker in je eigen vertrouwde omgeving door te brengen, heel goed voorstellen. Ik ben ook niet zo’n reizigster. Laat mij maar lekker schrijven, zentanglen, wandelen en mooie plaatjes schieten of heerlijk bij mezelf blijven, daar kan ik me in verliezen. Ik denk dat het alles met rust of onrust te maken heeft.
  Ook voor jou een fijne, zonnige maandag.

 5. lees alles maar kom er niet door. Zit enorm in de knoop. Heb geen begin voor mezelf.Ben altijd voor andere bezig. Durf geen nee te zeggen.

  • Hennie, wat lijkt me dat lastig en vervelend voor je. De blog van Lieke heb je in ieder geval gelezen, dat is alvast een fijn moment. Wat zou je doen, als je mag kiezen wat je wilt en je alle tijd van de wereld hebt? Wat zou je kiezen voor jezelf? Ik wens je rust en kracht toe. Hartelijke groet, van zo maar iemand die met je meeleeft.

  • Heey lieve Henny. Dat klinkt inderdaad helemaal niet fijn.
   Wat me opvalt is dat je zelf al heel goed weet waar het struikelblok zit: dat je geen nee durft te zeggen tegen anderen.
   Waarmee je indirect aangeeft dat je geen ‘ja’ durft te zeggen tegen jezelf. Tegen jouw gevoelens, tegen jouw wensen en verlangens.

   Waar zou je graag volmondig JA op willen zeggen? Maak daar eens een lijstje van. Dat kan al een superkleine eerste stap zijn, op weg naar een nieuw begin voor jezelf.

   En onthoud: het is ook heel erg lastig om voor jezelf te kiezen, of om te ontdekken waar jij blij van wordt. Dat is iets waar veel mensen mee worstelen. Dus weet dat je niet alleen staat hierin.
   Liefs!
   Lieke
   Ps. Ik schreef ooit een blog met manieren daarin om nee te zeggen. Dat vind je wellicht interessant om te lezen: https://www.beblissed.nl/manieren-om-nee-te-zeggen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 + drie =