Zo heb je nóóit meer het gevoel dat je iets mist

mindfulness tips, inspiratie, inspirerende blogs, leven vanuit je hart

Als je eenmaal goed naar je lichaam en verlangens gaat luisteren, kom je erachter dat je steeds vaker ‘nee’ moet verkopen aan mensen. Simpelweg omdat je alle borrels, feestjes en etentjes helemaal niet bij kunt benen. Je lichaam en ziel hebben behoefte aan oplaadtijd. En vaak meer en langer dan je vooraf had gedacht. In de tijd dat ik volledig opgebrand was, kon ik vrijwel nergens ‘ja’ op zeggen.

Of ik had in een overmoedige bui toch ‘ja’ gezegd, wat ik later weer in moest trekken.

Zoals die stedentrip naar Madrid met een groep vriendinnen. Mijn vliegticket en het appartement waren al betaald, maar de week voordat we zouden vertrekken, voelde ik dat ik het écht niet aankon.

Mijn vriendinnen vertrokken dus zonder mij.

Behoorlijk zuur.

Toch heb ik er nooit spijt van gehad. Omdat ik weet dat ik trouw bleef aan mezelf. En gelukkig leer ik de grenzen van mijn lichaam steeds beter kennen, zodat dit soort dingen niet meer voorkomen.

Heb ik op maandag een drukke dag en avond? Dan plan ik op dinsdag liefst helemaal niks. In het weekend plan ik maximaal 1 sociale afspraak. En de zondag laat ik eigenlijk altijd vrij, als accu-dag.

Deze levensstijl brengt me heel erg veel. Ik voel me vrij. Ik kan ieder moment mijn hart volgen (als ik plots ergens zin in heb dan kán dat). En bovenal geef ik mijn lichaam en geest genoeg hersteltijd. Iets dat in deze tijd heel hard nodig is.

Toch kleeft er ook een nadeel aan mijn rustige levensstijl.

Het gevoel dat ik vanalles mis.

Gelukkig heb ik dat niet zo vaak, omdat ik mijn leven als heel verrijkend ervaar. Maar zo heel soms, besluipt ook mij dat vervelende stemmetje. Vooral dankzij Facebook, moet ik bekennen.

Zo sloeg ik onlangs een borrel af, van een training die ik volg. De dag daarvoor had ik namelijk een intensieve dag én avond, dus ik wist dat een borrel de volgende dag simpelweg teveel zou zijn voor me.

Ik ging niet. En tevreden met mijn besluit, ging ik die bewuste borrel-avond slapen.

Maar de volgende dag kwamen de reacties op Facebook voorbij van cursisten die er wél bij waren. En het enthousiasme spóót er vanaf.

“Ik loop te stuiteren!”

“Wat een goeie energie hing er!”

En: “Ik heb zóveel inspiratie opgedaan!”

Slik… Had ik dan toch…?!

Gelukkig kon ik dat stemmetje in mij snel gerust stellen. “Dit is niet jouw pad Lieke. Neem je tijd en ga je eigen weg.”

Dat is namelijk een weg die ook boordevol goeie energie en inspiratie zit. En een weg waarop ik regelmatig loop te stuiteren van plezier.

Als ik op die borrel was geweest, was ik waarschijnlijk toch te moe geweest om er écht bij aanwezig te zijn en om ervan te genieten. Dat was immers de reden dat ik niet ging!

Dat vergeten we vaak, als we enthousiaste reacties van anderen voorbij zien komen.

Hele duidelijke keuzes maken geeft uiteindelijk veel meer voldoening dan met alle winden meewaaien en niks willen missen. Als je ‘ja’ zegt met heel je hart, dan ben je ook volop aanwezig bij datgene wat je wél doet. En dat is voor iedereen wel zo fijn.

Denk daar eens aan als je de komende tijd snel ‘ja’ wilt zeggen op iets. Komt de ‘ja’  volledig uit je hart? Is deze activiteit verrijkend voor je leven? Of weet je bij voorbaat al dat het je eigenlijk te veel is?

Want echt, je mist niks aan een feestje, etentje of afspraak waarbij jij niet volledig aanwezig bent omdat je te moe bent, of te druk in je hoofd.

Dan liever op de bank met een flinke pot thee.

Volledig in contact met jezelf.

(Bron foto: Fatma via creative commons).

17 gedachten over “Zo heb je nóóit meer het gevoel dat je iets mist

 1. Dank je wel voor deze heerlijke blog die volledig binnenkwam op een moment dat ik me overladen voel en al dagen loop te twijfelen of ik nu echt ‘nee’ moet zeggen tegen die aardige alleenstaande vriendin die een weekje bij ons op vakantie wil komen. Ik zou graag ‘ja’ tegen haar zeggen, maar bij het idee alleen al voel ik een brok in mijn keel en een knoop in mijn buik. Nog meer naar me zelf luisteren en ook handelen volgens mijn gevoel en niet volgens mijn hoofd.

  • Jaaa, inderdaad Esther! Dat is precies waar het om gaat. Meer vanuit je eigen gevoel durven handelen. En dat is soms zo ontzettend eng!! Omdat je anderen daarmee kunt teleurstellen.
   Maar door alleen maar ‘ja’ te zeggen tegen anderen, stel je uiteindelijk jezelf teleur.
   En weet je? Iedereen redt zich uiteindelijk echt wel. Jij hoeft niet verantwoordelijk te zijn voor het geluk van anderen. Wie weet komt je vriendin ineens op het idee om een groepsvakantie te boeken, of om ergens anders heen te gaan waar ze een hele fijne tijd krijgt.
   Succes met je beslissing!
   Liefs,

   • Dank je voor je reactie Lieke. Na het schrijven van mijn reactie meteen vriendin gebeld om te zeggen dat ik tegen haar graag JA zou zeggen, maar ik het op dit moment niet kan. Heerlijk goed gesprek gehad. Ze begrijpt het helemaal (heeft vorig jaar zelf tegen burn-out aangezeten). Dat is denk ik ook de reden dat ze een goeie vriendin is.

    • Ooo, wat goed om te horen! En heel erg fijn dat je ook een begripvolle reactie kreeg. Dit soort worstelingen kunnen inderdaad vaak een opening zijn naar een goed en eerlijk gesprek met elkaar :). Goed gedaan!! Liefs,

 2. Ik kan me hier helemaal in vinden Lieke, ook ik beperk mijn sociale activiteiten en afspraken om voldoende tijd voor mezelf te hebben. Als het gaat om een georganiseerd iets, zoals een feestje, vind ik het alleen vaak zo lastig om een reden te geven waarom ik niet van de partij zal zijn, en voel ik de neiging een smoes te verzinnen, om te zeggen dat ik ‘iets anders heb’, terwijl dat natuurlijk niet de ware reden is. Hoe ga jij daar mee om?

  • Hele goeie vraag! Ik denk dat veel mensen daarmee worstelen.
   Het ligt heel erg aan de situatie – is het iets zakelijks of een feestje van een goede vriend? Vaak volstaat het gewoon om te zeggen dat je er niet bij bent. Zonder reden erbij. (Mochten mensen toch gaan doorvragen, dan kun je eerlijk uitleggen dat het te druk is voor je. Maar mensen vragen echt niet vaak naar de reden).

   Bij de borrel waar ik het in mijn blog over had, heb ik eerlijk gezegd dat het me even allemaal teveel is voor nu. Daar kreeg ik een superfijne reactie op terug!

   En is het een feest van een vriendin, dan zou je nog iets erbij kunnen schrijven als: “Ik ben er zaterdag niet bij. Maar laten we snel afspreken voor een kop thee om lekker bij te kletsen samen. Zin in!”

   Ik moet zeggen dat ik het bij hele goede vrienden toch altijd wel leuk vind om naar hun etentjes of feestjes te gaan. Aangezien ik nu al een aantal jaar duidelijke keuzes maak in mijn leven, worden uitnodigingen waar ik geen zin in heb nml steeds minder, merk ik. Helemaal fijn natuurlijk :). Oja: en wat ook nog kan helpen. Als je toch naar een feestje wilt, bedenk dan vooraf goed hoe dit voor jou het meest relaxte is. Soms ga ik bijvoorbeeld wat later, of ik ga eerder weg. Voel je dus niet verplicht om het hele feestje ‘uit te zitten’.

   Een tijd geleden schreef ik trouwens een blog met manieren daarin om goed ‘nee’ te zeggen tegen mensen, of om feestjes af te slaan. Daar staan ook nog verdere tips in! Dit is de link:
   https://www.beblissed.nl/manieren-om-nee-te-zeggen/

   Liefs!

 3. Mooi artikel! Het is iets waar ik al een tijdje bewust mee bezig ben: tijd voor mezelf maken. En als echte introvert jeb ik nu eenmaal meer hersteltijd nodig dan anderen. Een groot deel van de tijd gaat dit goed, maar soms, als ik de verhalen van anderen hoor of ik meewarig word aangestaard als ik vertel dat ik in een weekend een boek heb zitten lezen en niet veel anders, slaat de twijfel toe.

  • Dankjewel! Ja, klopt helemaal, introverte mensen hebben deze hersteltijd nog veel meer nodig. En dat wordt niet altijd begrepen door anderen. Het helpt mij wel inmiddels door te weten dat ik introvert ben. Nu kan ik het ook beter uitleggen aan anderen:

   “Het is vermoeiend voor mij om in grote groepen te zijn, dan raak ik snel overprikkelt. Dus ik heb veel tijd alleen nodig om weer energie te krijgen en op te laden.”

   Dan snappen mensen het meestal wel! (Terwijl ik me vroeger in bochten wrong, omdat ik zelf ook niet zo goed wist wat er aan de hand was).

   En bedenk: heel veel mensen zijn stiekem jaloers als je lekker veel tijd voor jezelf neemt, haha. Dat zouden zij uiteindelijk ook wel willen. Dus ongemerkt inspireer je er echt veel mensen mee als je gewoon lekker thuisblijft met een boek!

   • Herkenbaar. Fijn de reminder, wat je zegt dat anderen dat eigenlijk ook heerlijk lijkt, maar niet voor kiezen. Hoe meer me-time ik nu heb gecreëerd, hoe meer ik er van hou…..dacht altijd extravert te zijn…..

 4. Dankjewel voor deze bemoediging na een dag vol knalmigraine door toch nét even iets te veel te hebben gedaan de laatste tijd…

  • Heel graag gedaan! Wat vervelend, zo’n migraine. Hopelijk stimuleert het je om voortaan nóg beter je grenzen te bewaken. Maar onthoud ook: soms is het gewoon Zijn met wat er is… Migraine of andere pijnen zijn niet altijd direct te herleiden naar iets dat je ‘teveel’ of ‘verkeerd’ zou hebben gedaan. Het is in ieder geval een signaal van je lichaam dat je het even wat rustiger aan mag doen. Dus als je daarnaar luistert, ben je al onwijs goed bezig. Liefs!

 5. Herkenbaar wat je schrijft Lieke, op meerdere vlakken. Er is tegenwoordig zoveel aanbod, op internet, allerlei interessante boeken, wat je eigenlijk allemaal tot je zou willen nemen. Ik krijg er regelmatig een overweldigend en opgejaagd gevoel van. In mijn lichaam voel ik echter vaak wel wanneer ik iets echt moet lezen/horen/zien en wanneer ik het over kan laten gaan. Het is een soort weerstand, vermoeidheid die ik dan voel. En ik denk altijd maar zo, diep van binnen weten we al heel veel en de aanwijzingen of kennis die we daarbij nog nodig hebben komen als ze noodzakelijk zijn voor onze weg nog wel eens voorbij. Net zolang tot we er iets mee (kunnen) doen. In dat opzicht missen we niet snel iets denk ik. Vertrouwen in jezelf en op je eigen gevoel, in je eigen weg en op ondersteuning van het leven.
  Jouw stuk herinnert me daar weer aan.

  Lieve groet,
  Alice

  • Ja, goede aanvulling Alice! Allerlei informatie en boeken kunnen je ook overweldigen inderdaad. Ik heb zelf altijd stapels boeken in huis liggen die ik allemaal wil lezen, haha. Dus dan is het ook belangrijk om heel goed te blijven luisteren naar mezelf. En jaaa, je hebt zo gelijk: het meeste wéten we diep van binnen ook wel. Dat dreig ik ook soms te vergeten als ik weer eens allerlei wijsheid uit boeken wil halen. Soms is het net zo bevredigend om lekker te gaan schrijven en een conversatie aan te gaan met mijn eigen hart…

 6. Dank je wel Lieke voor dit verhaal, ook ik maak steeds bewustere keuzes in dat waar ik JA op zeg. En het voelt heerlijk om soms een dag in te plannen waarop ik niets moet.

  • Aaah, mooi zo!
   Ja, bij mij komt het vooral door alle berichten op Facebook die ik voorbij zie komen, dat ik dat gevoel soms kan krijgen. Ik zie zelfs vaak onderzoeken voorbij komen waaruit blijkt dat ‘Facebook mensen ongelukkig maakt’. Hoewel Facebook mij ook veel mooie dingen brengt, snap ik het wel. Er kleven ook zeker nadelen aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

veertien − een =