Zo ga jij eindelijk in jouw licht staan

jezelf zichtbaar maken, meer zelfvertrouwen

Onlangs was ik uitgenodigd voor een Masterclass Public Speaking. Hoe breng jij jouw verhaal als een echte expert over op het publiek? Daar ging het om. Drie dagen lang werd ik ondergedompeld in alle tips & tricks én ik moest direct op het podium gaan staan voor een groep mensen om mijn verhaal te delen. Spannend! Helemaal toen er iets finaal misging…. 

Trainer Anatol Kuschpeta van New Life University heeft al ruim twintig jaar ervaring in Public Speaking en met het begeleiden van topsprekers. De grootste bedrijven van Nederland zijn klanten van hem, omdat hij precies ziet wat iemands sterke en zwakke punten zijn op het podium. Tijdens onze Masterclass, hield hij ons dan ook nauwlettend in de gaten bij ál onze bewegingen. Oei….

Als je op het podium staat, wordt namelijk alles uitvergroot. Dan wil je dus niet frunniken aan je kleding, teveel heupbewegingen maken of een kwartier lang monotoon praten. Nee, om geloofwaardig over te komen moet je juist stil kunnen staan. Van je kleding afblijven. En je stem als een tool kunnen inzetten.

Van timing en techniek, tot de juiste kleding en intonatie…. Ik nam alle informatie gretig in me op. En natuurlijk werden we in het diepe gegooid. We moesten direct op een podium gaan staan in een Utrechts theater. Muziekje erbij, microfoon erbij en praten maar… Wáááh. Mijn adrenaline-niveau was drie dagen lang op topniveau.

Daar stond ik dan, op het podium, midden in de spotlight. Anatol liet ondertussen technisch gezien vanalles misgaan. Expres. Want zo konden we goed oefenen voor het echte werk. “Het lijkt overdreven wat ik allemaal doe. Maar geloof me, ik heb het allemaal een keer meegemaakt,” verzekerde hij ons.

Het eerste struikelblok ging me tot mijn eigen verbazing goed af. Muziek die plotseling aanging tijdens mijn presentatie. Want wat moet je dan doen als spreker? Gewoon doorgaan! The show must go on. Niet laten blijken dat je van je stuk bent gebracht. Je moet erop vertrouwen dat de technicus hard bezig is om het euvel op te lossen. Ik sprak dus gewoon door en ging zelfs onbewust mee in het ritme van de muziek. “Heel muzikaal,” benadrukte Anatol.

Ha, fijn! Dat kan ik dus.

Maar toen… De volgende boobytrap diende zich aan. En daar was ik totaal niet op voorbereid.

De spotlight waar ik even daarvoor nog middenin stond, verplaatste zich ineens een metertje naar links.

En ik?

Ik had niks door! Ik was zo opgeslokt door mijn eigen verhaal dat ik gewoon in het donker bleef staan.

Hoe symbolisch.

Ik vergat om volop in het licht te gaan staan.

En ik ben niet de enige.

Veel mensen om mij heen hebben een geweldige boodschap te delen met de wereld, maar ze maken zich zo ontzettend klein. Ze voelen wel de drang om volledig zichtbaar te worden, maar hebben daar (nog )niet het lef voor.

Want natuurlijk hoef je niet direct op het podium te gaan staan, om zichtbaarder te worden. Je kunt jezelf ook zichtbaarder maken voor jouw familie, voor jouw collega’s of in jouw buurt.

En ja, ook dat is eng. Waarom? Dat legde Anatol goed uit tijdens de Masterclass.

Anatol: “Wij zijn sociale wezens, dus zijn we bang om afgewezen te worden. En als je voor een groep mensen staat, of op het podium, ben je bang in het kwadraat. Juist omdat je iets anders doet dan de groep.”

Door jezelf zichtbaarder te maken, moet jij jezelf in eerste instantie dus even afscheiden van anderen. Je gaat eruit springen. Uit de massa.

Maar wel: ín je eigen kracht. En dat is het leuke ervan. Je gaat eindelijk staan voor jouw waarheid. Je trekt je mond open. Je wéét dat jij waardevolle informatie hebt om te delen met anderen. En zodra jij dat zelfvertrouwen hebt, zijn die spotlights ook lang niet meer zo eng.

Dan ga jij volop in jouw licht staan.

In jouw eigen kracht.

Durf jij het?

 

Ps. De Masterclass Public Speaking die ik volgde kun je hier vinden. Daarnaast geeft New Life University ook gratis personal development workshops en kun je er het Excellence Program volgen, gericht op de pijlers Body, Mind, Spirit en Skills.

 

2 gedachten over “Zo ga jij eindelijk in jouw licht staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 + 6 =