Wat zoek ik in een partner?

verliefdheid projectie

Ik en mannen. Het is altijd een wonderlijke combinatie geweest die al veel smeuïge verhalen heeft opgeleverd. Zo was er die keer dat een jongen in de stromende regen voor mijn deur stond – naast zich een bandrecorder met tangomuziek, omdat ik de week daarvoor in de kroeg had verteld dat ik graag op tangoles wilde.  

Of wat te denken van die jongen die plotseling midden in de nacht naar huis moest, omdat hij zwaar allergisch bleek voor mijn kat en nauwelijks meer lucht kreeg? Daarnaast was er die jongen die na 1 date al voorstelde om een weekendje samen weg te gaan… En die eerste date die direct een volle week duurde.

Nee, als het aankomt op romantische (of dramatische) taferelen in mijn liefdesleven, mag ik zeker niet klagen. Hier en daar liepen wilde affaires uit tot langere relaties. En soms waren een paar dates voldoende om te beseffen dat er toch geen match was.

Maarja, wat is dat dan: een goede match?

Nu ik weer toe ben aan een relatie, vraag ik het mezelf veel af. Ook met vriendinnen filosofeer ik er regelmatig over. Wat zoek ik? Iemand die – net als ik – vrij huiselijk en rustig is? Of juist iemand die met wilde verhalen ieder feestje kan opleuken?

Ik denk terug aan één van mijn grote liefdes. Waarom voelde ik me zo aangetrokken tot hem? (Naast natuurlijk die onverklaarbare, dierlijke chemie waardoor je helemaal wild wordt van elkaar).

Ik besluit een lijstje te maken van de eigenschappen die ik destijds zo in hem bewonderde.

* Hij vond zijn gezondheid heel belangrijk;

* Hij was een echte ondernemer, had in zijn studententijd al een eigen bedrijfje;

* Hij barstte van de levenslust;

* Hij had een duidelijk doel en ging daar gepassioneerd voor;

* Hij was ambitieus;

* Hij hield van lekker koken en eten;

* Hij vond het leuk om diverse culturele uitstapjes te maken;

* Hij ging graag uitdagingen aan;

* Hij was verantwoordelijk;

* Hij durfde kritisch te zijn naar zichzelf toe;

* Hij durfde zichzelf echt te verwennen (met massages, etentjes, cadeau’s etc.).

 

Is dit dan wat ik zoek in iemand? Is dit wat ik wil?

Ik ben even stil. Tuur wat voor me uit.

Dan loop ik het lijstje nog eens door. Met andere ogen. Ineens zie ik wat er gebeurd is in de afgelopen jaren. Ik ben mijn gezondheid steeds belangrijker gaan vinden, ik ben een ondernemer geworden, ik barst van de levenslust, ik heb een duidelijk doel, ik houd van lekker koken en eten, ik durf kritisch te zijn naar mezelf toe. En ja, ook mezelf verwennen met nieuwe kleding, massages, of andere cadeautjes, gaat me steeds beter af.

Aha.

Hij liet me destijds zien wat ik zo graag in mezelf wilde ontwikkelen. Hij liet me zien wat al in mij zat. Want dat is precies wat verliefdheid met je doet. Het is een projectie. Iemand heeft al kanten ontwikkeld in zichzelf, die jij nog te ontwikkelen hebt.

Maar nu ik deze kanten dus ontwikkeld heb: what’s next?

Zielsverwant betekenis

Deze maand zat er een mooi boekje bij Happinez: de magie van de liefde. Met als ondertitel: Sprookjes bestaan. Geschreven door de geweldige auteur en spreker Geert Kimpen.

Hij legt het begrip zielsverwant nader uit.

Geert: “Je zielsverwant is de persoon met wie je dezelfde levensmissie deelt. Het is de persoon die dezelfde dromen, doelen en idealen over het leven heeft.”

En even later:

“Je grote liefde komt op je pad om je te helpen de grootste versie van jezelf te worden, om jezelf te realiseren in je levensmissie. Meer nog: hij ziet al je potentieel, jij zoals je kunt zijn in je allergrootste vorm.”

“Je komt bij elkaar, om elkaar te ontwikkelen tot de ultieme versie van jezelf.”

Dat klinkt goed.

Momenteel heb ik mijn profiel op een datingsite redelijk clichématig ingevuld. Wie ben ik, wat doe ik, wat zijn mijn karaktereigenschappen?

Misschien moet ik het eens volledig omgooien. Beschrijven wat mijn levensmissie, mijn dromen, doelen en idealen zijn. En dan afwachten wie zich daartoe aangetrokken voelt.

En ook al is die zielsverwant niet online te vinden. Het is in ieder geval een mooie stap om dit helder te krijgen voor mezelf.

(Fotocredit: Ariadna Bruna. Tags: zielsverwant betekenis)  

2 gedachten over “Wat zoek ik in een partner?

  1. Doet mij denken aan “Spiegelogie” van Willem de Ridder, mijn leidraad door het leven. Mensen “spiegelen jou”. Alles wat je tegenkomt, ieder mens, iedere situatie is een les voor jou, zegt alleen maar iets over jou. Het gaat over de universele wetten van het leven. Er zijn bandjes, cd’s en een boek van. Een aanrader. Ik krijg de neiging om je daar heel veel over te gaan vertellen, ook m.b.t. het zoeken van een geschikte partner. ‘t Was (en is iedere dag weer) voor mij een enorme openbaring!

    • Klinkt interessant! En wat grappig dat je die neiging voelt, dan zal er vast een goede boodschap inzitten voor me :). Ik ga in ieder geval eens kijken of ze het bij de bieb hebben. Goed weekend! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf + 13 =