Weg met de Verwendicapten!

Maak je eigen dankbaarheidsritueel

“Je hebt van die mensen die altijd klagen”, zei de jongen op de radio, die vier jaar geleden een hersenbloeding had gehad en enkele tijd in coma had gelegen. “Maar mensen die reden hebben daartoe, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, klagen juist het minst,” merkte hij op. Soms vraagt hij aan de onterecht klagende mensen: “Wil je misschien ruilen met me?” Dan zijn de mensen een minuut stil… en zetten dan  hun klaagzang voort. De jongen had ook een term bedacht voor deze zuurpruimen: verwendicapten. 

Ik vind het wel een mooie. Als je te verwend bent en de mooie dingen in het leven niet meer kan zien, ben je eigenlijk gehandicapt, alias: verwendicapt. En toegegeven, dat zijn we allemaal wel eens. We spreken het misschien niet altijd uit, maar diep van binnen kunnen negatieve gedachtes gaan overheersen.

Vandaar – hoe cliché het ook mag klinken – zijn dankbaarheidsoefeningen zo nuttig. Ze wijzen je à la minute op de mooie dingen van je leven en halen zo de focus af van de zaken die niet lopen zoals jij graag zou zien.

Er zijn enkele beproefde methodes om dankbaarheid te voelen, die bijvoorbeeld door therapeuten aangeraden worden. Denk aan een dankbaarheidsschrift: iedere avond schrijf je daar minstens drie dingen in waar je dankbaar voor bent. Het mooie weer, dat spontane telefoongesprek, een fijne werkopdracht, een diepgaand gesprek of een heerlijke maaltijd. Of stuur bijvoorbeeld eens dankbaarheidskaartjes aan vrienden, ook altijd fijn om te doen.

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het leuke aan dankbaarheidsoefeningen is dat je ze door heel je dag kan verweven en er creatief mee om kan gaan.

Zo maak ik sinds kort van mijn dagelijkse yoga-oefeningen één groot dankbaarheidsritueel. Als ik ’s ochtends enkele zonnegroeten doe, bedenk ik gelijk erbij waar ik allemaal dankbaar voor ben.

Richt ik mijn armen naar boven, dan denk ik: “Ik dank de hemel dat ik besta en gedragen word.”

Buig ik me naar de grond toe, denk ik: “Ik dank de aarde en al het voedsel dat zij voortbrengt.”

Richt ik mijn hoofd op, dan dank ik al mijn vrienden.

En richt ik me liggend op in de cobra-positie, dan dank ik voor mijn eigen kracht.

Iedere dag kan het net weer even anders zijn. Het is maar net wat op dat moment in me opkomt.

Zo kun je dus iedere dag je eigen dankbaarheidsritueel creëren.

Ditzelfde kun je natuurlijk doen bij andere handelingen. Onder het koken kun je bijvoorbeeld bewust stilstaan bij het feit dat je dankbaar bent voor alle ingrediënten en voor alle mensen die het mogelijk maakten dat jij deze maaltijd straks kunt verorberen.

Door al deze porties dankbaarheid door de dag heen, zal je al snel een stuk minder Verwendicapt worden.

Ps. Zin gekregen in enkele zonnegroeten en nog geen ervaring ermee? Dit filmpje van yogaonline.nl zet je op de juiste weg.

2 gedachten over “Weg met de Verwendicapten!

  1. Heel mooi dat je dit schrijft. Het maakt me er weer bewust van hoeveel mooie dingen er te genieten zijn. Vooral in het heel gewone alledaagse. En als je daar zonder beperking [fysieke, sociale of door het land waar je woont bepaalde omstandigheden] van kan genieten, dan ben je sowieso al een bevoorrrecht mens….. alle reden om dankbaar te zijn!

    • Hoi Marly,
      Dankjewel voor je mooie reactie! Dat is inderdaad precies waarom ik graag deze artikelen schrijf: om mezelf en anderen bewust te maken van (alledaagse) mooie dingen,
      Groetjes Lieke,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 + zeventien =