Wat zijn jouw echte verlangens?

Mindful je dromen achterna

Je dromen achterna gaan is makkelijker gezegd dan gedaan. We worden constant tegengehouden door allerlei stemmetjes in onszelf. “Straks heb je geen geld. Nu heb je veiligheid. Je weet niet of het lukt. Je bent vast niet goed genoeg. Stel dat je faalt.” Kortom: een hele hoop angsten komen om de hoek kijken. En dan proberen we onszelf maar snel tegen te spreken: ‘wat een kinderlijk idee is mijn droom eigenlijk’. De truc? Trap niet in dat stemmetje! 

In de film ‘Revolutionary Road’ wordt de tweestrijd tussen droom en angst mooi tot uitdrukking gebracht in de discussie tussen April en Frank. Het stel zou naar Parijs verhuizen, maar omdat April plotseling zwanger is van de derde, is het plan van de baan. Frank kiest liever voor de zekerheid van zijn huidige baan.

Frank: “Ik heb de wilskracht om mijn verplichtingen niet te ontlopen.”

Waarop April zegt: “Er is wilskracht voor nodig om het leven te leiden dat je wilt.”

Toen ik de dromenzoektocht aan een vriendin voorstelde, zei ze weifelend: “Jamaar… straks blijkt dat ik kindjes moet gaan helpen in Afrika!” Nu zal dit zeker niet haar levensdoel zijn. Want als je er bij voorbaat al weerzin tegen voelt, is het vast niet jouw grote droom.

Maar wel onthult haar reactie een bekende angst: je leven zal misschien drastisch omgegooid worden als je jouw dromen, passies en verlangens gaat ontdekken. En ja, dat is eng. Want je weet nooit wat je ervoor terug krijgt en of je droom überhaupt gaat lukken. Zoals April in de film ook zegt:

“Als je niets probeert, kun je ook niet falen.”

Dus blijven veel mensen veilig op hun bekende plek zitten. En durven ze niet te onderzoeken waar ze echt gelukkig van worden. Zonde!

Onderzoek je dromen

Geen idee wat jouw droom is? Een goed boek om erachter te komen wat jouw missie is, is: ‘Geef Flow aan je leven’ van Marlies Terstegge. Het boek staat vol met allerlei theorieën en onderzoeken. En daarnaast staat het boordevol fijne concrete vragen, waardoor je jouw persoonlijke passies steeds beter leert kennen.

Een aantal vragen om je alvast op weg te helpen:

* Om welke eigenschappen zou je graag herinnerd willen worden?

* Wat zou je graag willen doen, ook als je er niet voor betaald wordt?

*Wat kon je als kind als vanzelf al heel goed?

Mindful blijven

Toch is de dromen-balans lastig. Want als je constant hoopt op een beter, mooier leven, zou je bijna vergeten gelukkig te zijn met je huidige situatie. Maar als je jouw dromen vergeet, vergeet je eigenlijk ook te leven.

Dus terwijl je jouw dromen en angsten grondig onderzoekt – vergeet dan niet om ook dagelijks dankbaar te zijn voor alles wat je nu hebt. Bouw bijvoorbeeld iedere dag een persoonlijk geniet-moment in. Misschien kun je jouw droom zelfs wel al deels beleven! Wil je graag in Parijs gaan wonen? Koop dan alvast de lekkerste croissant die je kan vinden en peuzel die op terwijl je langs jouw plaatselijke Seine zit. Wil je bloemist worden? Vraag of je eens een dag vrijwillig mee mag helpen bij de plaatselijke bloemist. Of start je eigen foto-blog, als je graag fotograaf wilt worden.

En vooral: keep on dreaming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.