Wat je van je ouders leren kunt

gelukkig en mindful bewust leven tips In een eerdere blog verwees ik al naar het boek uit de jaren negentig: De Celestijnse Belofte. Afgelopen week heb ik hem in een razend tempo uitgelezen. Heb je hem nog nooit gelezen? Zeker een aanrader! Het is een spannende avonturenroman boordevol spirituele inzichten en nog steeds zeer actueel. Een van de dingen die je van het boek kunt leren is jouw levenstaak. Waarvoor ben jij hier op aarde? Daar kom je achter door naar jouw ouders te kijken. Het is een simpele oefening die een nieuw licht op jouw leven laat schijnen. 

Je bent niet alleen lichamelijk een product van je ouders, maar ook spiritueel gezien. Je ouders hebben zich met elkaar vermengd en daar ben jij uit ontstaan. In je jeugd heb je kennis gemaakt met de mooie en minder mooie kanten van jouw ouders. En daarin ligt nu precies jouw levenstaak besloten.

Jouw ouders hebben bepaalde dingen bereikt, maar ook bepaalde kwesties onafgemaakt gelaten. Door al deze zaken tegen het licht te houden en met elkaar te vermengen, kom je vanzelf tot jouw levenstaak. Je gaat het leven dan zien als een groot evolutieproces. We ontwikkelen ons allemaal, generatie na generatie. Dus jij pakt de lessen van jouw ouders ook weer op en bouwt daarop door.

De mooie kanten van je ouders zet je voort. De minder leuke kanten probeer je te overwinnen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel een mooi deel van jouw spirituele ontwikkelingsweg. Uiteindelijk ga je jouw jeugd dus als een grote leerschool zien: je integreert alles wat je van kinds af aan geleerd hebt.

Bijvoorbeeld:

Jouw ouders hadden nooit aandacht voor jou of vroegen nooit hoe het met je ging. Misschien heb je er nu voor gekozen om juf te worden en let je erop dat je de kinderen in jouw klas wel dat stukje extra aandacht geeft. Of misschien heb je door een strenge opvoeding wel een heel goede zelfdiscipline ontwikkeld waardoor je nu jouw droombaan hebt bemachtigd.

Afgelopen week was kookgodin Nigella Lawson bij Collegetour. (Mooie aflevering! Hier terug te zien). Zij vertelde daarin dat haar moeder altijd eetproblemen heeft gehad. En wat doet de dochter? Die maakt het tot haar levenstaak om mensen plezier te laten krijgen in eten. Prachtig voorbeeld! Als je goed om je heen kijkt, zie je heel veel van dit soort voorbeelden.

Het is erg interessant om bij jezelf na te gaan hoe dit bij jou zit, om te ontcijferen wat je van je ouders hebt meegekregen. Vaak is het een subtiele combinatie tussen jouw ouders. Precies op het snijvlak van hun mooie en minder mooie kanten ligt jouw levenstaak verborgen.

Er zijn allerlei vragen die je over je ouders kunt stellen. (een uitgebreidere lijst is te vinden in het Celestijnse werkboek – ik vond deze voor € 1,50 bij de kringloopwinkel).

Focus bijvoorbeeld eerst op je vader:

 • Wat voor soort werk deed hij?
 • Was hij trots op zijn werk?
 • Waar blonk hij in uit?
 • Schrijf een aantal kenmerken op die hem het beste omschrijven (intelligent, avontuurlijk, liefdevol etc.)
 • Wat is uniek aan hem?
 • Schrijf een aantal kenmerken op die de negatieve trekken in hem aanduiden (kritisch, overheersend, bevooroordeeld, angstig, etc.)
 • Hoe is hij opgegroeid? (was hij gelukkig? Rijk of arm? Moest hij al vroeg werken?)
 • Wat was zijn belangrijkste filosofie?
 • Wat ontbrak er volgens jou aan zijn leven?
 • Wat zou hij gedaan hebben als hij meer geld, tijd of scholing had gehad?

Daarna kun je dezelfde vragen over jouw moeder stellen. Je weet misschien niet alles, maar kijk eens hoe ver je kunt komen.

Vergelijk dan hun leven met dat van jou. Maak bijvoorbeeld deze zinnen eens af:

* Net als mijn vader/moeder ben ik ….

(positieve eigenschappen)

* Net als mijn vader/moeder ben ik …

(negatieve eigenschappen)

En de laatste vragen waarin jouw ontwikkelingsweg besloten ligt:

* Waarvoor ben je jouw ouders dankbaar?

* Wat wil je jouw ouders vergeven?

* Hebben zij iets nagelaten wat jij wel hebt ontwikkeld of nog wilt ontwikkelen?

Al deze antwoorden bij elkaar kunnen je een helder beeld schetsen waar jij mee bezig bent in jouw leven: jouw levenstaak!

Soms ligt het niet zo voor de hand en moet je even diep graven. Of misschien moet je de vragen even laten bezinken en komen de inzichten in de komende weken vanzelf naar boven drijven (let dan ook goed op je dromen de komende tijd). Het is zeker de moeite waard om eens in te duiken. Ineens kom je er bijvoorbeeld achter waarom je voor een bepaald beroep gekozen hebt, of waarom je bepaalde patronen blijft herhalen. Dit zorgt ervoor dat je nog duidelijker kunt krijgen waar je naartoe wilt met je leven en waarom je in dit gezin bent opgegroeid.

Zo ga je het leven van jouw ouders zien als een grote levensles dat jij mag voortzetten. 

4 gedachten over “Wat je van je ouders leren kunt

 1. Pingback: Nederlandse blogs - persoonlijke ontwikkelingBe Blissed – leven vanuit je hart

 2. Pingback: Persoonlijke groei - succes plant je zelfBe Blissed – leven vanuit je hart

 3. Pingback: Tips voor méér energie in je leven | Be Blissed – leven vanuit je hart

 4. Pingback: 8 levenslessen die iedereen moet weten | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 + negentien =