De betekenis van jouw dromen

werken met dromen, tanden uitvallen, seks in droom, onthouden, droomboek, uitleg Ik vind het erg fijn om met mijn dromen te werken. Ze geven me meer inzichten in mezelf en zetten mijn dagelijkse gebeurtenissen in een groter perspectief. Vorige week gaf ik tips over hoe jij jouw dromen kunt onthouden. Nu het vervolg: hoe kun je jouw dromen verklaren? (Ps. Scroll naar beneden voor veel voorkomende  dromen plus de betekenis van deze dromen!)

Tip 1. Een goed droomboek doet wonderen

Ik heb altijd allerlei verschillende boeken naast mijn bed liggen. Maar 1 staat er sowieso standaard. Dat is de droomencyclopedie van Pamela Ball. In dit boek worden meer dan 10.000 dromen verklaard. Het is een zeer overzichtelijk boek en ik sta altijd weer versteld als ik de betekenis van mijn droom erin opzoek. Vaak is het precies wat er op dat moment in mijn leven speelt. Trefwoorden staan op alfabet en je vindt er vanalles in terug. Van aardbeving tot zwijn en alles daartussenin. (Indiaan, sleutelgat, overgeven, regenboog, peper… om er maar een paar te noemen).  Pamela Ball is een ervaren droomtherapeute. In het boek zijn zowel psychologische als spirituele verklaringen voor je dromen te vinden – zeer fijn.

Tip 2. Ontcijfer de omgeving en je gevoelens

Kijk eerst eens naar de omgeving waarin jij je bevond in jouw droom. Dit is de context van jouw droom. Droom je bijvoorbeeld dat je op een school bent? Dit wijst op een leeromgeving. Een auto, bus of trein kan staan voor een (symbolische) reis die je maakt.

Richt je aandacht ook op de gevoelens die je had in je droom. Welke emoties had je? Angst, verdriet, blijheid? Als je bijvoorbeeld naakt rondloopt en daar heel vrolijk over bent, kan dit betekenen dat jij je op dit moment van je leven ongedwongen en vrij voelt en er klaar voor bent om jezelf helemaal te laten zien. Voel jij je juist angstig en kwetsbaar terwijl je naakt bent? Dan ben je wellicht bang om jezelf bloot te geven of om je kwetsbaar op te stellen.

Tip 3. Wat zeggen de symbolen? Van cijfers tot kleuren

Welke symbolen kwamen er allemaal voor in jouw droom? Cijfers? Dieren? Voorwerpen? En welke kleuren? Het werken met dromen gaat er eigenlijk vooral om dat je de symbolen in jouw droom gaat herkennen. Soms kun je zelf al bedenken waar bepaalde symbolen voor staan. Waar staat een bepaald dier bijvoorbeeld voor jou voor? Heeft dit dier heel duidelijk bepaalde karaktertrekken?

Maar deze betekenis kun je dus ook opzoeken in een dromenboek. Er zijn ook internetsites voor om de symbolen op te zoeken, zoals droominfo.nl. Deze is lang niet zo uitgebreid als het boek, maar soms wel leuk om ‘s ochtends even snel een blik op te werpen! Of kijk eens voor een app zoals droomgids. Kijk ook overdag goed om je heen. Sommige symbolen in jouw dromen snap je misschien niet direct of zijn niet in een boek terug te vinden. Soms zie je de volgende dag ineens een televisieprogramma of hoor je iets op de radio dat precies aansluit bij jouw droom. Spits je oren dan, want daar kan een mooie boodschap voor jou inzitten!

Tip 4. Stel een vraag voor het slapengaan

Er zijn nog andere manieren om te werken met je dromen. Zo kun je ook ’s avonds voor het slapengaan een bepaalde vraag stellen en vragen of jij daar ’s nachts een antwoord op kunt krijgen. Dit vind ik persoonlijk een erg fijne techniek en heeft mij al meerdere malen geholpen. Het lukt meestal niet binnen 1 nacht, dus even doorzetten als het niet gelijk lukt. Sommige dromen kunnen ware eye-openers zijn. (Of soms droom je er niet direct over, maar schiet het antwoord je te binnen als je ‘s ochtends wakker wordt). Vraag bijvoorbeeld eens waar bepaalde angsten vandaan komen. Wellicht droom je ineens iets over jouw ouders, of iets wat gebeurt is in jouw kindertijd. Zo kun jij jouw angsten een stuk beter gaan begrijpen. Vooral als je ’s ochtends goed de tijd neemt om nog even door te filosoferen over jouw dromen, krijg je meer inzichten in jezelf. Ook erover praten met anderen kan helpen.

En als extraatje: 6x veel voorkomende dromen plus uitleg

 • Naakt rondlopen: dit kan erop wijzen dat jij het verlangen hebt gezien te worden voor wie je bent, zonder façade. “Als we ons veilig genoeg voelen met ons eigen zelfbeeld, zullen we niet bang zijn in het openbaar te worden ‘uitgekleed’, schrijft droomtherapeute Ball. Spiritueel gezien kan naaktheid wijzen op een nieuw begin, een wedergeboorte.
 • Tanden die uitvallen: een overgang die je doormaakt. Van kind naar volwassen, of van volwassen naar ouderdom. Het kan ook staan voor een verlies van iets of iemand.
 • Kunnen vliegen: behoefte hebben aan vrijheid en lichtheid.
 • Seks met… : In je dromen kun je soms seks hebben met mensen met wie je in het echt nooit seks zou willen hebben. Je baas bijvoorbeeld, of een platonische vriend. Deze persoon heeft wellicht eigenschappen die jij bewondert. Karaktertrekken die jij ook graag zou willen hebben. Misschien wil je net zo zelfverzekerd zijn als jouw leidinggevende?
 • Kind dat iets tekortkomt: krijgt een kind in jouw dromen te weinig eten? Of zit het misschien opgesloten? Dit kan betekenen dat er een deel in jouzelf is dat jij verwaarloost. Droomdeskundige Ada de Boer vertelde hier in Psychologie Magazine ooit over: “Als u nu, als volwassene, naar dit kind kijkt, wat zou u dan voor hem of haar kunnen doen? Het vasthouden bijvoorbeeld, aandacht geven, of vertellen dat het lief en mooi is. Dat is dan waarschijnlijk precies wat u aan uzelf zou moeten geven.”
 • Naar de wc moeten: ok, soms moet je gewoon écht naar het toilet als je dit droomt. Maar vaak heeft het te maken met emoties of andere lasten die jij kwijt wilt raken. Zijn er gevoelens die je probeert te maskeren? Gevoelens die je eigenlijk zou moeten uiten?

Naarmate jij jouw dromen beter gaan doorgronden, zul jij jezelf en jouw gevoelens ook beter gaan doorgronden. Op die manier krijg jij steeds meer controle over jouw leven. Je leven wordt er ook een stuk rijker door, zodra je jouw dromen gaat onthouden! Een vriendin was laatst heel teleurgesteld toen ze even niet meer zo rijkelijk droomde – (of ze in ieder geval even niet meer kon onthouden). In je dromen creëer je natuurlijk een soort van tweede leven. Best jammer als je dit weer kwijtraakt.

Zitten er verborgen boodschappen in jouw dromen?

Of is het gewoon een verwerking van alles wat jij overdag hebt meegemaakt? Ik denk dat het allebei klopt. Sommige dromen zijn voor mij duidelijk een verwerking van gebeurtenissen – alsof er een vuilnisbak even goed geleegd moet worden.

Bij andere dromen heb ik een overduidelijk gevoel dat ze me iets willen zeggen. Dit zijn dromen die bepaalde gebeurtenissen uit mijn leven kunnen verklaren, of mij een bepaalde richting uit willen wijzen. Hoe meer ik aandacht geef aan mijn dromen, hoe meer ik ga begrijpen wat ze me willen vertellen. Erg fijn en leerzaam!

Je kunt jouw dromen trouwens ook heel erg bewust gaan sturen. Je bent je dan ervan bewust dat je droomt, terwijl je droomt. Dat zijn lucide dromen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld allerlei innerlijke krachten ontwikkelen. Zo zijn er sporters die hun dromen gebruiken om hun sportprestaties alvast te oefenen. Dit werkt heel goed, omdat jouw geest op die manier al helemaal voorbereid wordt. Ik heb ook een tijd geprobeerd om lucide te dromen en het was geweldig toen het eenmaal lukte! Maar daarover binnenkort een andere blogpost :).

Voor nu (of straks): droom lekker!

Liefs Lieke

Ps. op de foto de dromenvanger boven mijn bed – volgens de indianen worden nare dromen gevangen in het web.

8 gedachten over “De betekenis van jouw dromen

 1. Ik droom tegenwoordig steeds dat mijn kleinzoontje die met zijn ouders in Londen wonen snachts steeds naast mijn bed staat en bij mij in bed wil of dat mijn man hem boven zijn hoofd tilt onze kleinzoon die kijkt ons dan heel ontspannend aan dit gebeurd de laatste tijd wel twee keer in de week .
  In een andere drom zie ik steeds in een hoek van de slaapkamer iemand met een zwarte cape zijn / haar gezicht zie ik niet .

 2. Mijn dromen heb ik laten duiden, en ik moet zeggen dat het mij zo ontzetten goed geholpen heeft, ik begreep waardoor ik bepaalde dingen kon voelen en voorzag. Ik snapte ook mijn blokkade en er is me zoveel duidelijk geworden, ik ben bewust geworden door mijn dromen!

  Alleen als ik voel; dit wil me iets duidelijk maken, heeft iets te betekenen. De duiding/boodschap is altijd zo herkenbaar en voel het in mijn ziel, op zich werkt dat al helend. Ook mooie dromen zijn helend als ze je helder zijn. Ik raad het echt iedereen aan om je dromen van de nacht serieus te nemen.

 3. Pingback: Tips voor een licht en avontuurlijk leven | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 4. ik had in het school geleerd dat je drie of vier fases hebt van de slaap. en van de droomfase dat die maar een aantal minuten duurt. en dat die fase zich iedere keer terug op rijtje af herhaald. ( maar moet wel zeggen dat ik die les niet goed opgelet heb hoor. ) maar ik kan soms men dromen herrinneren vooral de nachtmerries. en die gaan dan meestal over de dood. en bedrog en etc.. met mensen uit men omgeving. maar wat die betekenen… dat wet ik niet.

  ga jou tekst zeker en vast lezen. en zien wat ik er met kan doen.

  vele groeten

  en ps je bent een steun voor men depressies tegen te gaan.

  • Hey Karen,
   Ja, er zitten inderdaad allerlei fases in je dromen ja! Tweederde van onze dromen is trouwens minder prettig, las ik in Psychologie Magazine. Wat je overdag geen aandacht geeft, komt in dromen vaak uitvergroot terug. Ik zal binnenkort wel over lucide dromen gaan schrijven. Zo kun je nml ook leren om met nachtmerries om te gaan! Heel interessant. En wat ontzettend fijn om te horen dat mijn blog een steun voor je is :). Goodluck. Groetjes

   • En dat is het dus niet voor iedereen. Alhoewel iedereen droomt en deze perfect kunnen onthouden en opschrijven om er een analyse van te laten maken, zijn er anderen die dat dus niet kunnen.
    En toch als het belangrijk is zal die persoon ook juist dat ene nog weten wat deze gedroomd heeft. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − zestien =