De 3 grote boosdoeners in ons leven…

Daantje

“Dit is je droom. Je zit er middenin!,” zei ik vorige week tegen een vriendin die net haar eerste twee freelance klussen had binnengesleept. Ze keek even bedenkelijk, toen verscheen er een glimlach rondom haar mond  en bijna verbaasd concludeerde ze: “Ja… inderdaad.” Ook ik heb vaak niet door dat ik in mijn eigen gecreëerde droomleven rondloop.  Ik heb een eigen huis, als freelancer kan ik mijn dagen zelf indelen, ik heb lieve vrienden en een knuffelige kat. Allemaal dingen waar ik van droomde en hard voor gewerkt heb.  Jammer eigenlijk dat ik daar niet vaker bij stilsta. Maar gelukkig kan dat ook anders! 

Afgelopen weekend in Parijs had ik dit gevoel heel sterk. Het was mijn droom om alleen op vakantie te durven (zie ook mijn vorige blog) en Parijs was bestemming nummer 1.
Tips bewust en gelukkig leven, leven vanuit je hart Mijn licht euforische droomgevoel stroomde wel lichtelijk door mijn lijf tijdens de heenreis in de Thalys, bij het uitstappen op het iets te grote Paris Nord-station en bij het zoeken naar de juiste metro. “Wow, dit wilde ik. En dit doe ik nu gewoon!” dacht ik. Hetzelfde gevoel op het moment dat je ontslag neemt of een cursus gaat volgen waar je al lang van droomde.

Toch vervloog dat dromerige gevoel razendsnel. Mijn gedeelde hostelkamer bleek iets te petit (2 bij 2 inclusief 2 stapelbedden en een kamergenoot die midden in de nacht haar haren ging föhnen). Het alleen op zoek gaan naar eten bleek toch niet bijster romantisch. En bovenal: het alleen door Parijs slenteren wende raar genoeg erg snel. Bijna alsof ik nooit anders gedaan had.

Op de eerste dag had ik zelfs al tijd om na te denken over m’n volgende doel: een reis naar Buenos Aires om daar de tango te leren. Of iets in die romantische richting…

En daar zitten volgens mij direct de 3 grote boosdoeners waardoor we onze dromen voorbij snellen.

1)   Je droom bevat altijd nadelen die je van tevoren eventjes over het hoofd had gezien. (Ja, ik zat te schrijven in een romantisch cafeetje. Maar ik moest wel naar de wc, waar ik geen zin in had. En 4,50 euro voor een thee? Dat was best irritant duur).

Of je bent eindelijk gaan freelancen, maarja, nu moeten er wel iedere week genoeg klussen binnenkomen wat de nodige stress oplevert. Dus voel je je wel zo vrij om van je zo gewenste vrijheid te genieten?

2)   Je went zeer snel aan een situatie. Daarmee vervliegt ook de dankbaarheid. Kijk maar eens naar jouw vrienden of geliefde. Allemaal mensen waar je ooit van droomde. Ben je nog steeds dagelijks dankbaar dat zij in je leven ronddartelen?

3)   En de laatste valkuil: precies op het moment dat je doel is bereikt, ben je alweer bezig met je volgende doel. Oftewel: “Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”

Ok, je huis heb je eindelijk binnengesleept. Maar nu moeten de deuren nog geverfd en de plinten nog gelegd. En liefst wil je nog een nieuwe keuken erin.

Is daar wat aan te doen? Gelukkig wel, zo merkte ik. Tips bewust en gelukkig leven, leven vanuit je hart

Het enige wat je nodig hebt is tijd om even bij je leven stil te staan. Al is het een minuutje per dag. Op iedere plek waar ik in Parijs ging zitten met een kopje thee en mijn schrijfblok, dacht ik bewust na over het feit dat ik middenin mijn droom vertoefde. (En dat waren nogal wat momenten! What can I say, ik ben nu eenmaal verslaafd aan thee…). Op de laatste dag heb ik me recht onder de Eiffeltoren genesteld. Onmogelijk om daar mijn uitgekomen droom over het hoofd te zien.

“Hier zit ik dan. Dit is precies wat ik wilde,” schreef ik op. En al snel kon ik de dankbaarheid daarvoor ook door mijn lichaam voelen stromen.


Thuis kun je deze bewuste momenten natuurlijk ook heel goed nemen.
Maak bijvoorbeeld eens een lijstje van alles wat je ooit wilde en is uitgekomen.

Je diploma? Baan? Partner? Vrienden? Huis? Huisdier? Gadgets? Schilderijen?

Of misschien wel levenslessen die je hebt geleerd, waar je nog steeds profijt van hebt?

Misschien vind je het fijn om dit lijstje ergens in het zicht op te hangen, of in je agenda te plakken. Zo ben je jezelf continu bewust van de dromen die je allemaal uit hebt laten komen.

En dat is een mooie basis om verder te werken aan toekomstige doelen.

Want in die juiste balans lijkt het geluk te zitten, is mijn ervaring. Rust, bezinning en dankbaarheid aan de ene kant. En dromen, actie en doelen aan de andere kant.

En wat waren jouw dromen die zijn uitgekomen? Ik ben benieuwd! 

2 gedachten over “De 3 grote boosdoeners in ons leven…

  1. Mooie blog!

    Je vraag: En wat waren jouw dromen die zijn uitgekomen? Ik ben benieuwd!

    Ik ben nogal van het vertrouwde ik dacht na 13 keer Alanya in Turkije niet verder te komen dan deze vakantieplaats.
    Ondertussen ben ik voor mijn doen op aardig wat nieuwe plaatsen geweest. Dit allemaal per touringcar ( ik vlieg liever niet meer ) Ik ben geen wereldreiziger, maar zo voelt het voor mij soms wel. Best trots op mezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dertien − elf =