Waar ik me diep voor schaam…

Mindful monday. #quotes #inspiratie #positivequotes #mindstyle

Een foto die is geplaatst door Lieke Meertens -Be Blissed.nl (@liekemeertens) op


MINDFUL MONDAY – Zijn er zaken uit het verleden waar je je voor schaamt? Die je liever anders had gedaan, nu je terugkijkt? Ik ben niet iemand die lang blijft hangen in spijt. Toch zijn er wel ‘vergissingen’ uit het verleden waar ik me behoorlijk voor kan schamen. 

Dat ik in relaties een drama-queen kon zijn bijvoorbeeld. Of dat ik geen controle nam over mijn eigen leven. Of dat ik niet opkwam voor mijn eigen behoeftes en verlangens.

En dan heb je nog die periode in mijn leven dat ik in een relatie bleef hangen, alleen maar voor de veiligheid. Ruim twee jaar lang.

Ja, die keuze, daar schaam ik me best wel voor.

Ik wist heel erg goed dat we geen match waren. We inspireerden elkaar niet en konden geen echte verbinding met elkaar maken.

Ik kan mezelf achteraf wel voor de kop slaan! Wat een waste of time… Voor ons allebei trouwens.

Maar wat afgelopen week pas echt goed tot me doordrong: ik ben niet de enige die die keus destijds maakte. Hij was er ook nog bij. Hij had die veiligheid, net als ik, op dat moment hard nodig. En die boden wij elkaar toen. Omdat we dat nodig hadden om daarna weer vérder te kunnen komen.

Die gedachte geeft me ruimte.

Alles in je leven is nodig geweest om te worden wie je nu bent… Dus ook periodes waar je je voor schaamt zijn belangrijke momenten die je niet had kunnen missen.

Deze week las ik in het boek Inspiratie, je ultieme roeping van Wayne Dyer een mooi stuk tekst daarover. Hij benadrukt dat je nergens gefaald hebt in je leven. Zijn eigen blunders ziet hij dan ook als een zegen. Omdat hij weet dat hij ze allemaal nodig heeft gehad.

Wayne Dyer: “Wees zacht en vergevingsgezind voor jezelf, laat alle schaamte varen en weiger jezelf op wat voor manier ook te verloochenen. Houd van elk moment van het leven, met name van je verleden vol blunders.”

Gooi die schaamte dus van je schouders en glimlach om alles wat je geleerd hebt. Alle lessen zijn opgeslagen in je ziel en jij bent nu verrijkt met al die wijsheid. Zo kun je weer verder op jouw prachtige reis.

Fijne maandag!

3 gedachten over “Waar ik me diep voor schaam…

 1. Precies het thema waar ik op dit moment mee bezig ben. Schaamte is vanuit mijn jeugd altijd erg aanwezig geweest in mijn leven. Vroeger was ik me daar niet bewust van waardoor het vaak leidde tot zelfsabotage. Inmiddels ben ik me bewust geworden van de onderliggende overtuigingen.

  Toch had ik nog steeds moeite met het loslaten van bepaalde ervaringen op latere leeftijd. Laatst realiseerde ik me dat ik om echt los te kunnen laten in plaats van alleen maar ver weg te duwen die ervaringen nog eens recht in de ogen moet kijken. Dat heb ik steeds moeilijk gevonden i.v.m. de schaamte die dat oproept. Het moeilijk vinden om ook die delen van jezelf te accepteren.
  En uiteraard kom ik het thema nu in allerlei vormen tegen, zoals bij jou. Het is voor mij erg herkenbaar wat je schrijft, ook wat betreft de relatieperikelen;-).

  Op het moment ben ik een oud boek van Joan Borysenko aan het lezen, Helen van hart en ziel. Dat gaat helemaal over schuld- en schaamtegevoelens.
  Gisteren heb ik nog geluisterd naar een soort webinar over the Shadow Process van Debbie Ford over het blootleggen en omarmen van en het geschenk vinden in die delen van jezelf die je liever wilt ontkennen en verbergen. Dat sloot ook mooi aan bij dit thema.

  Op weg naar bevrijding dus!
  Fijn dat je zo openhartig over dit onderwerp hebt willen schrijven.

  Een goede week!
  Warme groet,
  Alice

  • Lieve Alice,
   Dankjewel voor je mooie, uitgebreide reactie. Wat goed dat je ook zo met dit thema bezig bent en dat je alles recht durft aan te kijken. Dat is inderdaad de weg naar pure bevrijding!
   (Het boek en webinar klinken erg interessant trouwens).
   Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf − 7 =