Voel jij je sparkle nog?

middel tegen stress, middelen

Wat heb jij nodig om lichter te leven? Misschien zou je meer kunnen spelen, lachen, naar muziek luisteren, emotionele blokkades opruimen, je gevoelens delen met anderen, van jezelf houden of de controle eens loslaten? Bij deze enkele adviezen (of soms regelrechte peptalks) uit het leuke boek ‘Voel je Sparkle’ van Michèle Bevoort die mij erg inspireren om lichter te leven:

(1) Jij hebt zoveel talenten!

“We leven maar een fractie van ons licht,” schrijft Michèle. “We leven een waxinelichtje, maar zijn eigenlijk de zon!” Het valt haar op hoeveel talenten en gaven ieder mens heeft, maar dat we daar eigenlijk maar zo’n klein stukje van leven. We zijn bijvoorbeeld bang om buiten de lijntjes te kleuren, of we leven op de automatische piloot in ons drukke leventje.

“Maar als we leven vanuit het hart en je op de, voor jou, juiste weg zit komt het hele universum in actie om je te ondersteunen. We zwemmen dan met de stroom mee in plaats van ertegenin en dan voelt het alsof het allemaal minder moeite kost.” Zelf is ze ook dingen gaan doen, waarvan ze dacht dat ze het niet meer kon.

oefeningen mindfulness spelen boek Dansen bijvoorbeeld. “Als ik naar een dansvoorstelling ging of op de tv keek naar ‘So you think you can dance’, dan dacht ik: ‘Zucht, deed ik dat ook maar…’ Ik ben het gewoon weer gaan doen en OEMPF wat maakt dat me blij.’ Inmiddels heeft ze een hele fijne dansstijl gevonden die bij haar past: NIA danceclasses, een combinatie van body, mind én soul.

Daarnaast is ze bijvoorbeeld gaan illustreren en boeken schrijven. Haar creativiteit ging weer helemaal stromen en ineens maakte ze stoere verentooien met pailletten die mensen, tot haar verbazing, graag wilden hebben. “Toen zei een vriendin: ‘Jemig, jij kunt ook alles.’ Maar ik kan helemaal niet méér dan zij kan, ik kan weer andere dingen. Mijn VOLLEDIGE overtuiging is dat wij allemaal VEEL meer kunnen dan we denken, doen en leven.”

(2) Speel, maak lol & geniet!

Michèle begint haar boek met een belangrijk advies: leer weer spelen! Ik schreef al eens een blog over mijn ervaringen met een speelcoach van Bureau Play, dus ik kan dit advies voluit beamen. Spelen gaat puur om het plezier, daardoor ben je volledig in het moment, in het nu. Het heeft geen doel en dat is nu juist de kracht ervan. Het stimuleert nieuwsgierigheid en creativiteit. Op energetisch niveau opent het spelen je hartchakra en je creatieve energiestroom.

En wees gerust: je hoeft zeker geen Lego of Playmobil te gebruiken om te spelen, legt Michèle uit. “Spelen is ook een kleurplaat maken, door de kamer dansen, de inrichting van je huis helemaal omgooien, zandkastelen bouwen op het strand of zomaar iets knutselen.”

Lol maken is juist heel belangrijk in deze tijden van recessie, benadrukt ze. Het kost niets en levert alleen maar positieve energie op. “De ultieme manier om meer te genieten van het leven en lekkerder in je vel te komen is om regelmatig plezier te maken! Ga lachen, dansen, zingen, spelen. Wees frivool en lichtzinnig. Laat eens los en ontspan.”

(3) Ontdek & bevrijd je oude patronen

Oude patronen weerhouden ons er vaak van om onze lichtvoetige en liefdevolle essentie, kern of kracht helemaal te leven. Van jongs af aan trekken we al conclusies over onszelf, de wereld en onze plaats daarin en we creëren allerlei beschermingsmechanismen om onszelf te beschermen tegen emotionele pijn. “Als we opgroeien en ouder worden weten we niet meer dat ons gedrag ooit een reflex was uit zelfbescherming tegen het voelen van emotionele pijn,” legt Michèle uit.

We zijn gaan denken dat dit nu eenmaal ons karakter is, maar eigenlijk houdt dit gedrag ons weg bij ons ware zelf. “Onszelf bevrijden van al die onnodige ballast is, volgens mij, waar het leven over gaat,” schrijft ze. Dus je weer bewust worden van de laagjes die in de weg zitten om je essentie of hogere zelf te leven. Deze lagen kun je in je eigen tempo afpellen en zo kom je steeds dichter bij je ware zelf. Je komt thuis in jezelf en op aarde. Als dat gebeurt, wordt het maken van de juiste keuzes voor jou ook steeds makkelijker.

Hoe je dit kunt doen? Er zijn natuurlijk talloze effectieve therapieën, cursussen, of workshops. Maar het leven zelf geeft je ook altijd kansen om je bewust te worden, patronen los te laten en lessen te leren. “Als je er maar voor open staat en dit ook durft te zien.”

Kijk dus bij alles wat je meemaakt welke les erin verscholen ligt. Waarom kom je juist deze mensen tegen op je pad? Zet je jouw oude patronen in? Zoja: zijn er andere manieren waarop je met deze situatie om kunt gaan? Steeds weer word je jezelf dus bewust van je gedrag en bekijk je jouw automatische reactiepatronen. Waarom doe je de dingen die je doet?

Extra tip 

Dit zijn slechts 3 manieren om lichter te leren leven. Het liefst zou ik het hele boekje willen overschrijven! Nog één laatste tip dan (om het af te leren ;)), over de helende kracht van de natuur, iets wat ik zelf ook keer op keer ervaar:

Een bos heeft bijvoorbeeld een kalmerend en stabiliserend effect op mensen. “Bomen zorgen voor extra zuurstof en wandelen in een bosrijke omgeving heeft een positief effect op onze bloeddruk, onze hartslag en ons immuunsysteem.”

Wist je dat ze in Japan een woord hebben voor het vredige, gegronde en ontspannen gevoel dat je tijdens een boswandeling kunt ervaren? Ze noemen het daar shinrin-yoku, ofwel ‘bos baden’.

Ook zijn er verschillende krachtplekken op de wereld waar je jezelf kunt opladen. Tips bewust en gelukkig leven, leven vanuit je hartEilanden staan bijvoorbeeld vaak bekend om hun krachtige energie. Denk bijvoorbeeld aan Ibiza, Curaçao, Hawaï, maar ook Vlieland. (Vlieland is ook heerlijk om een DIY-retraite te houden, ontdekte ik afgelopen jaar!)

Michèle: “Laat je innerlijke stem je leiden naar de plek die voor jou goed is om op te laden, tot jezelf te komen en te groeien. Maak af en toe een reis naar ‘buiten’ om de reis naar ‘binnen’ te versterken.

Meer informatie

oefeningen lichter leven mindfulness, middel tegen stress, omgaan met stressMichèle is schrijver, blogger en is bijna afgestudeerd als levenscoach aan de School of Life. Ze pleit er in haar boekje voor dat je blokkades doorziet en opruimt en op die manier steeds dichter bij jezelf komt. Daar geeft ze ook mooie persoonlijke voorbeelden bij. Het boek is geen kant-en-klaar stappenplan, maar je kunt er wel door ontdekken wat je allemaal kunt gaan doen om lichter te gaan leven. Zo kun je dus als het ware jouw eigen stappenplan maken! Voel je Sparkle is verkrijgbaar voor € 16 in boekhandels of online op bijvoorbeeld bol.com. Klik hier voor meer informatie over het boek. Ook kun je daar een leuk filmpje zien waarin Michèle zelf iets vertelt over haar boek en het vermogen om je Sparkle weer te vinden. 

Een gedachte over “Voel jij je sparkle nog?

  1. Pingback: Voel jij je sparkle nog? | Be Blissed! Inspiratie voor een bewust leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − 8 =