Twijfel aan alles en word slimmer

Onverwachts compliment

mindful leven, mediterem yoga, middel tegen stress“Weet je wat ik zo leuk aan jou vind?” vroeg een vriend laatst. Vol verwachting keek ik hem aan. Ik ben dol op complimenten! “Nou… dat je zo weinig weet,” zei hij.  Even trok ik mijn wenkbrauwen op. Toen schoot ik in een onbedaarlijke lachstuip om deze onverwachtste opmerking. Gelukkig snapte ik wat hij bedoelde en beschouwde ik het als een groot compliment. 

Twijfelen en toegeven dat je niks zeker weet schijnt heel wijs te zijn, zeggen diverse mensen. “Door te twijfelen komen we tot de waarheid,” zei Cicero. Of een mooie van de schrijver Paulo Coelho: “Het is de twijfel die ons vooruit helpt.” Dus: bevraag alles. Denk niet te snel dat je iets zeker weet. En probeer eens de andere kant van een verhaal in te zien.

Zo kun je ook nooit zeker weten wat goed of kwaad is. Deze week stond er een mooi verhaal op de Happinez scheurkalender om dit te illustreren. Het is het verhaal van een Chinese boer wiens paard was weggelopen. Toen een buurman zijn deelneming kwam betuigen, zei de boer: ‘wie weet wat goed of slecht is’?

De volgende dag keerde het paard terug met een aantal andere paarden bij hem. Opnieuw verscheen de buurman. Nu om de boer te feliciteren.

‘Wie weet wat goed of slecht is?’  zei de boer.

Een dag later brak de zoon van de boer zijn been toen hij een ritje op een van de paarden maakte. Weer kwam de buurman om de boer te troosten.

‘Wie weet wat goed of slecht is?’ zei de boer nogmaals.

Een paar dagen later werden er jonge mannen gerekruteerd voor het leger. De zoon van de boer werd met rust gelaten. De buurman wenste de boer geluk met het feit dat zijn zoon niet was meegenomen. Je kunt wel raden wat de boer antwoordde…

En jij? Heb jij wel eens iets meegemaakt dat slecht leek, maar achteraf toch mooi uitpakte?

En ik? Misschien heb ik eindelijk mijn grootste talent ontdekt: ik weet heel weinig! Vraag me alleen nog af of het wijs is om dat op mijn CV te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × 4 =