‘Trots op jezelf? Dat geeft energie’

pauw, trots op jezelf

Pauwen hebben er geen enkele moeite mee. Ze pronken zonder moeite met hun prachtige veren. Iedereen mag zien hoe mooi ze zijn. Zo trots als een pauw. Maar hoe zit dat met jou? Durf jij trots te zijn op jezelf? Of vind je trots eigenlijk een vervelend woord? Met vitaliteitscoach Alexander had ik een gesprek over het belang van trots zijn op jezelf. En wat blijkt? Je krijgt er heel veel energie van. 

Alexander Rietkerk is VitaTrainer en geeft workshops ‘Meer vitaliteit in je dagelijks leven’, speciaal voor mensen die willen leren om hun energie te bewaken. Want energie is natuurlijk iets waar veel mensen mee worstelen tegenwoordig. We worden overladen met informatie. Agenda’s (en hoofden) zitten propvol. Het kost daardoor steeds meer moeite om onszelf staande te houden. Aan het einde van de dag zijn we uitgeput, we zijn onrustig of ons hele lichaam staat onder de spanning.

Nu zijn er allerlei manieren om meer energie te krijgen. Zo is het belangrijk om een juiste balans te creëren in geven en nemen, gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar wat veel mensen misschien nog niet weten is dat trots en zelfliefde ook belangrijk is. Daar wilde ik graag meer van weten… dus vroeg ik aan Alexander hoe dit precies werkt:

Waarom is het zo belangrijk om trots te zijn op jezelf?

vitaliteitstrainer, vitaliteitscoachAlexander: “Denk maar eens na wat de ándere kant van trots is. Dat is schaamte. En schaamte is het allerlaagste energieniveau. Als jij moeite hebt om trots te zijn op jezelf, dan durf jij je eigenlijk niet echt te verbinden met jezelf, met jouw ziel. Als je daarentegen trots bent op jouw prestaties, dan voel je de liefde door je heen stromen. Het is een vorm van zelfliefde.”

Trots is een beetje een vies woord in Nederland, toch?

“Ja, in Nederland lijkt het wel alsof we niet trots mogen zijn op onszelf. Dat is een heel calvinistische houding. Dit zorgt ervoor dat jij je bijna gaat schamen voor iets waar je heel goed in bent. Alsof je niet mag uitblinken. Terwijl het in Amerika bijna de standaard is om trots te zijn op jezelf. Ik zeg niet dat Amerika direct het goede voorbeeld is, maar het valt me wel op dat mensen in andere landen, zoals Italië, veel vitaler zijn. Zij hebben geen enkele moeite om trots te zijn op zichzelf.”

Waarom is zelfliefde juist in deze tijd zo belangrijk?

“De maatschappij vraagt steeds meer zelfstandigheid van ons. Door die individualistische samenleving krijgen we te maken met allerlei energielekken: angst, keuzestress of een gevoel van onveiligheid. Je hebt het dan extra hard nodig om de juiste focus te leggen op jouw kwaliteiten, om stil te staan bij jouw talenten en daar trots op te zijn. Zelfliefde geeft energie. Alles stroomt beter door en je staat nog meer in verbinding met jezelf. Misschien ken je dat gevoel wel van ruimte voelen? Je lichaam voelt licht en vitaal aan. Ruimte geven aan jezelf kun je alleen doen als jij jezelf dat waard vindt. Het haalt je uit verkramping.”

Bewust stilstaan bij jouw successen dus? 

“Ja, het is vooral een kwestie van dóen, ervaren. Let op: dat is niet hetzelfde als alleen maar reflecteren op jezelf. Sommige mensen vinden het prettig om voortdurend met zichzelf bezig te zijn, over zichzelf na te denken. Maar door te blijven denken, vier je het alleen maar in jouw hoofd. Trots zijn gaat juist over vóelen: het mag door heel je lichaam en ziel gevoeld worden.”

Hoe doe je dat?

“Yoga en mindfulness zorgen er sowieso voor dat je meer gaat voelen in je lichaam. Sta stil bij de dingen die goed gingen in de afgelopen tijd en voel eens wat dat met je doet. Wat voel je in je buik? Of komen er vooral stemmetjes in je hoofd op die zeggen: wat een onzin? Misschien lukt het in het begin nog helemaal niet. Dat kan… Trots zijn op jezelf is een uiting van zelfliefde. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk.”

Wat als jij jouw talenten of kwaliteiten nou niet weet te benoemen?

“Het hoeven geen grootse daden te zijn he? Iedereen boekt successen: monniken, studenten, noem maar op. Je moet ze wel durven zien en voelen. Je bepaalt zelf waar je de lat legt. In een periode van minder energie, kan een lekkere gezonde maaltijd voor jezelf bereiden al een reden zijn om trots te zijn op jezelf. Maar vind er minimaal één per dag!”

Heb je nog meer tips?

“Ik vind het zelf heel fijn om mijn successen te delen met anderen. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe klant heb, dan bel ik mijn vriendin even op om mijn blijdschap te delen. Het is ook goed om wat vaker mijlpalen in te lassen. Onze agenda’s zitten van voor tot achter vol. Veel mensen maken wel voortdurend to-do lijstjes, maar ze vergeten om stil te staan bij hun mijlpalen. Kijk eerst eens waar je trots op bent, in plaats van direct vooruit te kijken. Uiteindelijk levert dat je heel veel levensvreugde en energie op.”

Ps. Vind je het heel erg lastig om jouw eigen talenten of kwaliteiten te benoemen? Lees dan vooral dit artikel eens. Zodra je het woord ‘talenten’ gaat vervangen door ‘gaven’ wordt het misschien al een stuk makkelijker.

Pps. Volgende week een vervolg op dit artikel met allerlei tips om jouw successen te vieren. En daarvoor heb ik jullie hulp nodig! Ik ben namelijk heel benieuwd hoe jullie successen vieren. Hoe belonen jullie jezelf? Een massage, gebakje, champagne, sauna, een dagje vrij…. Of iets heel anders? Laat hieronder je reactie achter of mail me op: lieke@beblissed.nl.

(Fotocredit: Eyesplash / cc)  

3 gedachten over “‘Trots op jezelf? Dat geeft energie’

 1. Pingback: Happy Moments - mindful muffin | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 2. Dag Lieke,

  Bedankt om dit alles weer met ons te delen!
  Niet gemakkelijk om minstens één iets per dag te vinden, waar je trots op bent, zoals Alexander ons aanraadt. Ik ga alvast wat oefenen.
  Als ik trots ben op mezelf dat ik de badkamer gekuist heb, dan vier ik dat met een badje te nemen…
  Weet niet zo meteen andere tips te geven.
  Ben benieuwd naar jouw tips in verband hiermee.
  Groet en een goed weekend voor jou,
  Kris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × vier =