Tips voor een licht en avontuurlijk leven

licht en avontuurlijk leven recensie Toen ik terugkwam van vakantie, lag er een very arty boek op mijn deurmat. Zo’n boek waar je direct vrolijk van wordt. ‘Less is luxe. Licht en avontuurlijk leven’ heet het en het gaat precies in op dat gevoel dat ik graag vast wilde houden na mijn vakantie. Dat gevoel dat je niks nodig hebt, dat genoeg weer genoeg is en dat je niet in dienst staat van je spullen of werk. Wat je daarvoor terugkrijgt? Tijd, ruimte, verwondering, creativiteit en vooral veel… Levenslust! 

Less is luxe is een artjournal. Oftewel: een erg kunstzinnig boek waarin schrijfster Lou Niestadt met handgeschreven teksten en allerlei illustraties haar pleidooi kracht bij zet.

Een pleidooi dus voor minder troep in je leven (en in je huis), meer avontuur, meer relaxen en minder stressen. Wie wil dat nou niet?! Met een kopje jasmijnthee nestelde ik me op mijn bank, mijn poes Daantje sprong op schoot en vrolijk bladerde ik door het boek heen. Lou beschrijft vooral haar eigen speelse ervaringen en creatieve tips die haar helpen, op weg naar een licht leven. Op weg naar veel laissez faire en joie de vivre.

“Lekker languit lezen op de bank of ontspannen in bad. Is het werkelijke luxe?”, vraagt Lou zich in het begin van haar boek af. “Nee, het zijn doodnormale dingen.” Maar het vóelt wel als luxe, omdat we er nog maar zo weinig tijd voor hebben. Of, correctie: we máken er nog maar zo weinig tijd voor.

Hoogste tijd dus om alle ballast en bagage te droppen, zodat je wél weer deze luxe van een simpel leven kunt ervaren.

“A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night and in between he does what he wants to do.”

Bob Dylan

Verwacht van dit boek: veel chaos, mijmeringen, gedachtekronkels, inspirerende quotes, de nodige nadenk-zinnen en veel  herkenbare ervaringen. En jawel, tussendoor ook die praktische tips waar ik zelf altijd erg blij van word. Zoals:

Op zoek naar soul signs

Zodra je iets verlangt in je leven (zoals lichter leven), moet je vooral open blijven staan voor alle aanwijzingen die het universum jou probeert te schenken. Deze soul signs kun je overal vinden. Zo gaat Lou bijvoorbeeld tekenen, en ineens verschijnt er een hagedis op haar papier.

(Ik schreef al eens een blog over het feit hoe je meer inzicht kan krijgen door te tekenen).

Als ze de betekenis van een hagedis opzoekt in Google, komt daar een hele mooie tekst uit. ‘De hagedis zegt je de tijd te nemen om te dromen. De hagedis is oplettend en hij ziet de schaduw van onze ziel, onze twijfels, onze angsten, onzekerheden, frustraties en zorgen. Hij wil dat wij ze ook zien en dat we ze leren overwinnen.’

Een andere plek waar jouw soul signs zich verschuilen, behalve in spontane tekeningen, is in je nachtelijke dromen, in meditatie, in tarotkaarten en in ochtendpagina’s. Deze ochtendpagina’s is een techniek van Julia Cameron waar ik deze week ook weer mee begonnen ben. Iedere ochtend, direct na het wakker worden, schrijf je drie pagina’s. Zonder na te denken blijf je schrijven (en als je even niks weet te schrijven, schrijf je gewoon: ik weet niks meer te schrijven, blablabla). Je zult zien dat er allerlei verlangens, dromen, plannen en gedachtekronkels op papier komen te staan. Soul signs waar je anders voorbij was gehold. Mij schenken ze wekelijks veel fijne inzichten!

Een andere soul-tip van Lou:

Schrijf een brief aan jezelf. Lou: “De meeste inzichten in mezelf heb ik gekregen door brieven aan mezelf. Zo gaf een brief van mijn 7-jarige zelf me inzicht in de scheiding van mijn ouders en mijn relatie met hen.”

Niet organiseren, maar elimineren.

“We kopen nieuwe kasten en opbergdozen voor onze spullen. Soms zelfs garages of opslagruimtes als het niet meer past. Om onze spullen te organiseren zodat we overzicht houden,” schrijft Lou. “Maar in werkelijkheid maakt het ons leven onoverzichtelijk en zwaar. We verzamelen zoveel meuk dat het onmogelijk is om je licht te voelen.”

Ze gaat dus elimineren en komt daarbij vanalles tegen.

boek psychologie, cadeauboek, artjournal, creatief boek, inspirerend boek leuk boek om cadeau te geven, creatief boek, artjournal,

Ja, zeer herkenbaar! Zeker als ze haar badkamerkastje gaat opruimen en daar lege potjes tegenkomt, medicijnen die over de datum zijn, en 4x dezelfde hairwax.

Afgelopen weekend heb ik zelf de drie lades van mijn slaapkamerkastje onder handen genomen. Oeioei, wat een zooi lag daarin!! Ik heb het gelijk even mooi wit geverfd (het stond al jaren in de grondverf, te wachten op deze frisse lak). Ja, dat voelt inderdaad goed en licht. Op naar de volgende kastjes en laatjes.

Andere opruimtip van Lou:

Een vraag die haar goed helpt bij het wegdoen van bijvoorbeeld schoenen die nooit gedragen worden: “Heeft dit MIJ nodig?” (ipv: heb ik dit nodig?).

Lou: “Ineens vind ik het zielig voor de spullen die ik links laat liggen en gun ze een baasje die ze wel draagt (of gebruikt, of leest, of ziet, of luistert enz.)

Begin de dag zingend

Dit vind ik een geweldige tip!! Jarenlang zong Lou voor haar kinderen als ze naar bed gingen en ’s morgens als ze wakker werden. Lou: “De dag zingend beginnen is zalig. Zowel voor jezelf als voor je gezin. Je humt jezelf in je hum!” Inmiddels was het zingen voor haar kinderen beperkt tot verdriet en ziek zijn en via de What’s App op afstand. Ze miste het zingen… Totdat ze een lied vond dat ze elke dag wel wilde zingen.

songtekst long time sun, snatam kaur

Lou: “Je zingt het eerste couplet voor jezelf, de tweede keer voor familie en vrienden en de derde keer voor de wereld.” Meestal zingt zij het onder de douche voor haar man, kinderen en voor de wereld. Hoe mooi! (En wat een fijn lied, thnx Lou!)

Het roer hoeft niet helemaal om

Ook zo’n herkenbaar gevoel. Soms heeft Lou het gevoel dat alles hélémáál anders moet. Dan wilt ze weg van alles en het roer volledig omgooien. Als ze overweldigd is geraakt van alles wat ze van zichzelf moet. Lou: “Op het moment dat ik mijn leven simpeler maak, valt de behoefte om te vluchten weg.”

Het gaat erom dat jij jezelf bevrijd van de dingen die je níet wilt. Zoals: teveel spullen in je huis, te vaak social media checken, teveel mails in je inbox of  allerlei rondslingerende boeken en tijdschriften. Beperk dit: las een dag (of 2) in waarin je volledig offline gaat, zeg je abonnementen op tijdschriften op en geef spullen weg aan de kringloopwinkel.

“En dan, blijft daar zomaar ineens weer tijd en ruimte over. Én geld. Geld dat we graag gebruiken om te reizen, waar we belevenissen, ervaringen en avonturen verzamelen, zonder bagage.”

4 gedachten over “Tips voor een licht en avontuurlijk leven

  1. Pingback: Tip: moderne mantra | Be Blissed – leven vanuit je hart

  2. Mooi weer! Dankjewel voor deze glimlach! Ik ga het onthouden, drie bladzijden opschrijven bij het opstaan. Na mijn kwartiertje meditatie 😉 En het is inderdaad geestverruimend om kleine zooitjes uit te zoeken en rust in chaos te scheppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × 5 =