Maak de balans van je leven op

mindful leven tips oefeningen gratis onlineNog 2 daagjes en dan is het tijd voor een nieuw jaar, nieuwe kansen, een frisse start… Een ideaal moment om de balans op te maken. Wat ging er goed dit jaar? Wat ging er minder lekker? Waar ben je trots op? Wat wil je volgend jaar anders doen? Wat heb je dit jaar geleerd? Wat wil je achter je laten? Zelf houd ik maandelijks zo’n balansmoment. Ik merk dat ik 1x per jaar gewoon te weinig vind. Voordat ik het weet vliegen de weken en maanden dan namelijk om. Ineens vraag je je af wat je eigenlijk gedaan hebt en waar het jaar is gebleven. Zo’n maandelijks balansmoment kan ik iedereen aanraden. Het is een van mijn beste tips om mindful te leven. Misschien een leuk voornemen voor het nieuwe jaar? Om te zorgen dat je jouw hart blijft volgen? 

Ik schreef al eens eerder over de 7 voordelen van mijn balansboek dat ik maandelijks bijhoud. Nog steeds is het een van mijn beste trucs om mezelf bij de les te houden. In mijn agenda voor 2014 heb ik iedere laatste zondag van de maand al een aantekening gemaakt: balansdag.

Meestal ben ik er een half uur tot een uurtje tijd mee kwijt, 1x per maand. Maar het heeft wel een grote positieve impact!

Stappenplan: een maandelijks balansmoment

* Eerst kijk ik terug op de afgelopen maand. Wat heb ik allemaal gedaan? (vaak pak ik mijn agenda even erbij, om mijn geheugen op te frissen). Wat vond ik leuk om te doen? Wat ging goed? Welke leuke afspraken heb ik gehad? Welke lessen heb ik geleerd? Soms schrijf ik daar een korte conclusie bij: “Lekker gewerkt. Bewust met gevoelens omgegaan. Veel nieuwe dingen gedaan. Goed bezig met vrijwilligerswerk. Liefde is nog lastig.”

* Daarna komt een rijtje met voornemens (of plannen) voor de komende maand. Dat zijn hele concrete zaken. Zoals: “administratie uitzoeken, ritme creëren, liedteksten schrijven, creatieve kaartjes sturen naar mensen, vakantie bedenken & plannen, doorgaan met opruiming in huis, meer buitenshuis werken, etentjes met vriendinnen regelen.”

* En soms schrijf ik er nog een rijtje wensen bij. Dit zijn zaken waarvan ik weet dat ze misschien niet allemaal komende maand kunnen uitkomen, maar waar ik wel op wil focussen. Zoals het geldbedrag dat ik maandelijks wil verdienen. Of het plan om een boek te schrijven. Dit lijstje lijkt ook wel op een bucketlist.

Het is heel erg fijn om iedere maand even terug te kijken op de afgelopen maand. Je gaat dan steeds duidelijker merken waar jij blij van wordt, welke afspraken of activiteiten jou energie geven en wat je allemaal leert in slechts 1 maand tijd.

Kortom: je komt er steeds meer achter waar jouw hart ligt. Daarnaast word je ook met je neus op de feiten gedrukt: welke zaken in jouw leven hebben aandacht nodig. Wat blijft er mis gaan? En misschien wel het beste voordeel: je krijgt meer daadkracht door jouw wensen en verlangens op te schrijven. Je kunt ze dan namelijk niet langer negeren. Time for action!

Dus waarom slechts 1x per jaar de balans opmaken als het ook maandelijks kan? 🙂 Ps. De foto heb ik deze ochtend gemaakt, toen ik mijn balansmoment hield. Gisteren was plotseling zo’n drukke dag dat ik er geen tijd voor had. Daarom vanochtend even wat kaarsen aangestoken, kopje thee erbij en een lijstje gemaakt met mijn voornemens voor 2014. Hebben jullie nog leuke voornemens voor het komende jaar?! Laat ze hieronder achter! Ben heel benieuwd…

Liefs Lieke 

 

2 gedachten over “Maak de balans van je leven op

  1. Pingback: Dit wil ik nog per se doen dit jaar - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

  2. Mijn voornemens voor het nieuwjaar. Gezond blijven en blijven doen en ondernemen met wat ik dit jaar stop om het op 1/jan terug op te pikken.

    Ik wens u een gezond en fijne jaarwisseling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − 20 =