Dé grote dankbaarheids-truc

bloem,rose,dankbaar,natuur
Afgelopen jaar heb ik me 100 dagen achter elkaar bezig gehouden met een geluksplan. Op Facebook deelde ik mijn geluksmoment van de dag. Het resultaat was verbluffend. In die honderd dagen voelde ik me dagelijks ontzettend dankbaar en gelukkig. Helaas zakte dit intense gevoel na die 100 dagen toch weer wat weg – ook al schrijf ik iedere avond drie geluksmomenten van de dag op. Door een Ted-talk van monnik David Steindl-Rast kwam ik erachter wat ik de laatste tijd vergeten was om te doen: 

Dé truc om dagelijks dankbaar te blijven leven is namelijk:

Stop, kijk en gá.

Een simpele methode. We leerden hem al als kind, toen we de straat leerden over te steken. Stoppen, goed kijken. Daarna kun je verdergaan.

“Maar hoe vaak stoppen we nog? We sprinten gehaast door het leven. We missen deze momenten. We missen die mogelijkheid om dankbaar te leven omdat we niet stoppen,” zegt Steindl-Rast.

En ja, ook ik heb die neiging. Het is niet genoeg om ’s avonds even snel te denken wat de geluksmomenten van de dag waren. Het gaat er juist om dat ik die dankbare momenten heel bewust beleef. Dat ik er bij stilsta en goed ernaar kijk.

Makkelijk is dat overigens niet. Ook Steindl-Rast bouwt zijn eigen stopsignalen in zodat hij eraan denkt om dankbaar te zijn.

Nadat hij uit Afrika terugkwam was hij bijvoorbeeld zo dankbaar dat er gewoon stromend water was. Toch ging dat dankbare gevoel naar verloop van tijd weg. Wat deed hij? Hij plaatste kleine stickers op de kraan. Dit hielp hem om dankbaar te blijven.

Niet helemaal mijn methode, maar voor hem werkt het!

Bij mij hielp mijn geluksplan dus heel erg. Doordat ik iedere dag een stukje tekst en/of een geluksfoto wilde plaatsen op Facebook, werd ik gedwongen om te stoppen en om te kijken naar al mijn geluksmomenten. Het maken van een foto zorgde nog eens voor een extra goede blik, een stilstand.

Zo paste ik de truc automatisch toe:

Stop, kijk en gá.

Ik ga het in het nieuwe jaar weer oppakken heb ik besloten. Wekelijks wil ik een fotodagboek online plaatsen met mijn geluksmomenten. Deze week zal ik alvast een begin maken en de geluksmomenten van afgelopen tijd delen.

Steindl-Rast benadrukt trouwens nog waarom het zo belangrijk is om dankbaar te leven.

“Het kan onze wereld op een ongelofelijk belangrijke manier veranderen,” zegt hij.

“Als je dankbaar bent, ben je niet bang. Dan ben je bereid om te delen. Dan ben je respectvol naar andere mensen toe. Dan streef je naar gelijkwaardigheid. Dan weet je dat genoeg genoeg is. Dan streef je niet altijd naar meer.”

“Dankbare mensen zijn vreugdevolle mensen. En hoe meer vreugdevolle mensen, hoe vreugdevoller de wereld.”

Nou, daar draag ik natuurlijk graag mijn steentje aan bij.

Hoe zit het met jouw dankbaarheid? Voel jij je dagelijks dankbaar? Dankbaar voor stromend water, voor je zintuigen, voor vrienden, voor een warm huis, voor lekker eten?

En zonee: wat zou je eraan kunnen doen om dit gevoel te versterken?

9 gedachten over “Dé grote dankbaarheids-truc

  1. Pingback: Dankbaarheid. Als ik later op mijn leven terugkijk dan…Be Blissed – leven vanuit je hart

  2. Pingback: Mijn dankbaarheids-dagboek | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

  3. Pingback: Gelukkig zijn? Happy moments dagboekBe Blissed – leven vanuit je hart

  4. Pingback: Gelukkig zijn &gelukkig blijvenBe Blissed – leven vanuit je hart

  5. hallo, wat een mooie site met prachtige inspiratie! en dit is ook een geweldig idee. Je sprak over ‘vonkjes’ overbrengen? nou, dat doe je zeker! Het vonkje was er al toen ik klein was, maar wordt enorm verkleind door alle stress, drukte en verantwoordelijkheden die ik momenteel heb. En daar word ik erg ongelukkig van. Wat fijn om te lezen dat jij iets vergelijkbaars meemaakt, te zien hoe jouw ontwikkeling daarin is geweest en nu nog doorloopt! Heel inspirerend. Dank je wel voor het delen.

  6. Pingback: Happy Moments #1 | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

  7. Pingback: Happy Moments (foto-dagboek!) | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 − twaalf =