Ontdek jezelf met een potlood

meer inzicht door tekenen

In tekenen ben ik nooit zo’n held geweest. Maar vorige week kwam ik erachter dat je door het maken van een simpele, kleine tekening direct tot je diepste verlangens kan komen. Al teken je alleen een zonnetje of zet je een stip op papier. 

Ik heb afgesproken met coach/trainer en schrijfster Wendy Smit (41). Wendy heeft het boek ‘Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven’ geschreven dat onlangs verscheen. Een methode waar ik direct nieuwsgierig naar was, dus zitten we nu samen in de Coffee Company in Utrecht met een kopje muntthee om te ervaren hoe dat werkt.

Zelf tekent en schrijft Wendy iedere ochtend, gedurende 10 minuten. “Ik teken het eerste dat in me opkomt. In de ochtend ben je nog leeg. Dan komen er makkelijker gedachten en gevoelens boven drijven die anders verstopt blijven. Wat er op papier komt kan heel verrassend zijn voor mezelf. Het laat eigenlijk altijd zien wat er op dit moment belangrijk is in mijn leven.”

Soms gebruikt Wendy een bepaalde vraag waar ze een antwoord op wil krijgen. Die vraag zet ze bovenin haar schrift.

persoonlijke groei en ontwikkeling oefeningen

Regelmatig kijkt Wendy terug naar haar tekeningen en schrijfsels.

Bijvoorbeeld: ga ik verhuizen? Wendy: “Ik concentreer me  even op die vraag en begin dan te tekenen en schrijven. Ik laat ontstaan wat er komt. Na een aantal weken kijk ik terug in mijn schrift. Dan blijkt het antwoord ineens op papier te staan!”

Wendy geeft me een velletje papier met een cirkel erop. Daar mag ik dadelijk in gaan tekenen. Gelukkig een kleine cirkel, (hij heeft een diameter van 7 centimeter om precies te zijn), concludeer ik gelijk opgelucht. Dan hoef ik niet zo veel te tekenen.

Die inkadering is ook precies daarvoor bedoelt, legt Wendy uit. Het biedt een veilige ruimte. “Als mensen een heel groot vel leeg papier voor zich krijgen, dan beginnen ze vaak liever niet.” Deze kleine cirkel nodigt inderdaad uit om gewoon te beginnen.

“Het is niet belangrijk wat je tekent,” legt Wendy uit. “Het kunnen ook alleen kleuren zijn. Het mag heel simpel zijn. Je geeft jezelf een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 5 minuten. Als je eerder klaar bent, is dat ook prima. Het hoeft niet mooi te zijn, het hoeft niks te worden.”

persoonlijke groei en ontwikkeling, training, oefening, cursus

Tekenen kan overal! Zelfs aan iets te kleine tafeltjes 😉

Kijk, dat klinkt geruststellend. Zodra mijn opdracht begint, voel ik me helemaal vrij om aan de slag te gaan. Wendy vraagt me om naar mijn ademhaling te gaan en vraagt me vervolgens om mijn ideale lentedag voor te stellen – een korte visualisatieopdracht. Welk gevoel krijg ik bij de lente? Wat wil ik ervaren? Wat zie ik? Daarna mag ik beginnen met tekenen.

De bedoeling is dat ik niet na ga denken, maar aan de slag ga met de kleurpotloden die Wendy voor me heeft meegenomen. Al snel verschijnt er van alles in de cirkel: gras, water, ik met een laptop, een vriend of vriendin naast me (ach, met mijn slordige tekenstijl is er geen verschil te zien ;)), bomen, vogels in de lucht, omgeven door felgeel zonlicht. Ja, zo zie ik mezelf graag de lente doorkomen!

Het schrijven, dat na het tekenen komt, omschrijft Wendy als een grote brainstorm op papier. “Als je een verhaal vertelt aan iemand, dan klopt het verstandelijk al allemaal. Je hebt er al over nagedacht. Door te schrijven en niet eerst na te denken over wat je schrijft, komt er vanalles omhoog wat je niet had kunnen verzinnen. Dat gaat heel snel! Je kunt ook wel pratend tot een oplossing of inzicht komen, maar dat duurt vaak veel langer.”

We nemen de proef op de som en gaan door met de schrijfoefeningen. Eerst vraagt ze me om 7 steekwoorden op te schrijven: wat zie ik allemaal op mijn tekening? Daarna moet ik opschrijven welke gevoelens het in me losmaakt en vervolgens mag ik de tekening een titel geven.

Door deze opdrachten ga ik ineens anders naar mijn tekening kijken. Wat wil ik mezelf vertellen ermee? Waar verlang ik naar? Welke gevoelens wil ik ervaren?

Ik schrijf bijvoorbeeld het woord licht op. En ook: vrolijk, speels, creatief, positief, vrij.

De titel word: Vrij in de natuur.

persoonlijke groei en ontwikkeling tipsDe woorden verschijnen als vanzelf op papier. Want dat is wat er gebeurt met reflectief schrijven. Je verstand, je bewustzijn lijken even uitgeschakeld te worden. In plaats daarvan komt je intuïtie naar boven, je onderbewustzijn. Daar waar jouw diepste verlangens, wensen en dromen schuilen. De woorden vloeien vervolgens uit je pen, zonder dat je daar zelf over hoeft na te denken. Ik vind het altijd weer verbazingwekkend hoe dit werkt…

Tot slot gaan we nog een laagje dieper. Ik ga de gevoelens & ervaringen beschrijven die ik heb als ik naar mijn tekening kijk. Daarvoor gebruik ik de letters van mijn zelfbedachte titel (vrij in de natuur).

Zo krijg ik als begin:

Vrijheid

Rommelig

Interessant

Ja!

Daarna mag ik daar 1 woord uit kiezen om een elfje van te maken. Een elfje is een gedicht dat uit 11 woorden bestaat. Een woord op de eerste regel. Twee op de tweede. Drie op de derde. Vier op de vierde. En weer 1 woord als laatste. En dit alles dus zonder erbij na te denken. Gewoon mijn pen en potlood het werk laten doen. Binnen luttele secondes verschijnt de volgende tekst op papier:

Vrijheid

is het

fijnste dat er

is in dit leven.

Enjoy!

Nou, het thema van mijn verlangen is vrij duidelijk: vrijheid!!  Dat is dus de waarde die voor mij momenteel op nummer 1 staat. “Wow, wat gaat dat snel!,” zeg ik tegen Wendy. “Natuurlijk weet ik wel dat vrijheid belangrijk voor me is. Maar door deze opdracht ben ik er binnen enkele minuten achter dat dit voor mij momenteel echt de kern is van mijn verlangen.”

“Ja, dat is ook precies waar de opdracht voor bedoeld is,” bevestigt Wendy.

Ineens besef ik hoe blij ik mag zijn met mijn freelance leven. Vrijheid om mijn dag zelf in te delen, op vakantie te gaan wanneer ik daar zin in heb, overal te werken waar ik maar wil (strand? park?). Naar yoga te gaan op dinsdagochtend en te werken op woensdagavond. Soms twijfel ik of ik op een redactie wil werken, maar ik besef nu des te meer dat dit nu helemaal niet bij mijn verlangens past. Geïnspireerd fiets ik even later terug naar huis.

Dat tekenen, dat ga ik maar eens vaker doen!

Meer over Wendy:

Naast haar baan in het communicatievak volgde Wendy onder andere de opleiding psychosynthese in Amersfoort. “Dit is een ontwikkelingsweg, waarbij gekeken wordt naar de hele mens.,” legt ze uit. “Je hoeft geen problemen te hebben om ermee aan de slag te gaan, zoals bij een psychotherapeut. Je kunt het ook gebruiken puur om jezelf te ontwikkelen.” Vervolgens volgde Wendy de opleiding kunstzinnige counseling, waarbij ze zich richtte op tekenen, schilderen en boetseren. Wendy is werkzaam als en coach en trainer. Als mensen dat fijn vinden, voegt ze creatieve aspecten aan haar coaching toe.

 

Zelf ervaren?

In het boek Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven staan allerlei onderwerpen en tips om direct mee aan de slag te gaan. Wendy: “Je hebt dus niet per se iemand anders nodig om meer inzicht in jezelf te krijgen. Je gaat echt je eigen kracht herkennen.” Wil je meer verdieping? Dan kun je via deze site meedoen aan een online ontdekkingsreis. Vijftien weken lang ontvang je iedere maandagochtend nieuwe opdrachten in je mail. Allerlei onderwerpen komen daarbij aan bod zoals: plezier, vertrouwen, dromen, loslaten, geduld, ontspannen. Deze ontdekkingstocht kost 87 euro, inclusief het boek. Het boek los bestellen kan ook, dit kost je 15 euro ex verzendkosten.

 

Een gedachte over “Ontdek jezelf met een potlood

  1. Pingback: Tips voor een licht en avontuurlijk leven | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × 5 =