Laat van je horen! Ontdek je kracht met stemexpressie

stemexpressie workshop coaching
Stemexpressie. Ooit deed ik met een grote groep mensen een korte workshop. Ik vond het wel grappig, maar het raakte me nog niet. Maar dan afgelopen week … wow! Ik kreeg een individuele workshop in stemexpressie en brak – letterlijk – open.

***

Van mezelf laten horen lukt inmiddels wel aardig. Ik schrijf open over mezelf op mijn blog, ik kan mijn gevoelens verwoorden en ik weet mijn grenzen inmiddels aardig te bewaken. Toch valt er nog een hele wereld te ontdekken, merkte ik toen ik bij Pete Pronk op bezoek ging.

Pete heeft een ‘verhalenatelier’, is docent beeldend vertellen, verzorgt meerdaagse workshops in een klooster en geeft coaching in stemexpressie. Dit doet hij voor allerlei doelgroepen, waaronder psychiatrische patiënten. En dit brengt wonderbaarlijke resultaten teweeg, ziet hij.

Weggestopte delen van jezelf

stemexpressie, workshop, cursus, training Pete begeleidt ze in het vertellen van hun levensverhaal. Niet altijd in woorden, maar juist met hun lichaam. Door bewegingen, door geluiden. “Zo komen stukken uit hun leven naar boven die nóóit eerder zijn verteld. Die diep zijn weggestopt. Levensverhalen waar veel schaamte en angst bij zit,” legt Pete uit. “Maar hoe verder je traumatische gebeurtenissen wegdrukt, hoe sterker ze naar boven komen. Het kan je letterlijk verzieken. Het gaat aan je vreten.”

Stem als ventiel van de ziel

Dus gaat Pete met mensen op reis. Hij kijkt en luistert. Wat speelt er zich in jouw lichaam af? Wat heeft jouw stem te vertellen? Wat heb jij diep weggestopt in die kelder? De stem als ventiel van de ziel. Zo ziet hij het.

Tijd om de proef op de som te nemen. Want je kunt er wel over blijven praten, maar uiteindelijk gaat het om de ervaring, toch?

Dus gaan we tegenover elkaar staan in zijn geluidsdichte ruimte. Kaarsen aangestoken, en Boeddhabeelden in de kamer vergezellen onze reis.  Eerst maar eens wat neuriën. Goh, wat vind ik dat al lastig, om mezelf op deze manier te laten horen. Ik voel me kwetsbaar. Maak ik geen rare geluiden? Klinkt het wel mooi? Van de schrik schiet ik in de lach.

Een man zonder oordelen

Maar met dat bijltje heeft Pete natuurlijk al vaker gehakt. Hij stelt me volledig op mijn gemak. “Kijk maar welke bewegingen je wil maken. En zorg vooral dat je jouw voeten blijft voelen op de grond.” Ik beweeg mijn armen, mijn lijf, begin me wat losser te voelen.

Pete gaapt ondertussen vrijuit. “Ik heb geen enkele gêne!” zo verklaart hij en hij doet wat er in hem opkomt. Met zijn borstelige wenkbrauwen, blote voeten en kunstenaars-uitstraling is het niet moeilijk om me al snel iets vrijer te voelen. Dit is een man zonder oordelen.

Tijd om het neuriën over te brengen in een andere klank: aaaaah.

De klank komt ielig mijn mond uit. Ik probeer het mooi te houden, onder controle te houden.

‘Wat sta ik hier nou te doen?’

“Laat je oordelen varen,” instrueert Pete. “Je hoofd gaat zich ermee bemoeien. O, wat een gek geluid is dit. Maar dat is juist goed! Gekke geluiden zijn juist goed! Van dááruit kan iets ontstaan.”

Het helpt. Mijn oordelen drijven weg en mijn stem wordt vanzelf iets krachtiger. Mijn mond wagenwijd open. Mijn stem gaat van boven naar beneden. Maar poeh! Het zweet breekt me uit! Ik trek mijn sjaal af en vest uit en schiet weer even in mijn hoofd. Wat sta ik hier nou te doen?!

Pete weet me weer snel terug te brengen naar mezelf, naar mijn ziel. Hij vraagt me om eens stevig op de grond te staan, krachtig als een boom.

En dan, vele klanken later, voel ik het. Een kracht die door mijn hele lichaam stroomt en zo, recht mijn mond uit komt. Ik sta recht tegenover Pete en met open mond laat ik hard van mezelf horen. AAAAAAAAAH, van boven naar beneden in een onafgebroken stroom.

Het is een kracht die ik niet ken van mezelf. Het is een stem die ik niet ken van mezelf. Ben ik dit?! Maak ik dit geluid? Het gaat vanzelf. Maar het is zo sterk , dat ik me als vanzelf ook zo ga voelen.

Onbekende delen worden zichtbaar

Ik kan de hele wereld aan!!! Dat gevoel. Welke zorgen ik momenteel ook heb, alles kan ik makkelijk aan. Wat een heerlijke ervaring. En dat is wat er met stemexpressie gebeurt. Onbekende onderdelen van jezelf, die graag naar buiten willen, worden ineens zichtbaar.

Na afloop wil ik nog wel even weten hoe ik het gedaan heb, wat Pete heeft opgemerkt.

“Ik zie vooral iemand die graag wil spelen, zegt hij. Een kind dat naar buiten wil komen. Je hebt een prachtige stem. Uniek. Er zit veel kracht in je, maar er zitten nog blokkades voor. Het kan er nog niet allemaal uit.”

Ja, herkenbaar. Maar voor even heb ik die immense kracht in mezelf gevoeld.

De volgende dag siddert de workshop nog goed na. Ik stuur een krachtige mail naar een groot bedrijf, waar ik direct enthousiast antwoord op krijg. Ik regel freelance klussen en ik loop vervolgens dansend en zingend door mijn huis.

Speels als een kind. En tegelijk krachtig als een stevig gewortelde boom. En dat allemaal door het werken met mijn stem. Wonderlijk.

Meer informatie over Pete? Bekijk hier zijn website. Je kunt bij hem individuele coaching volgen, maar hij organiseert bijvoorbeeld ook themaweken ‘Vrij vertellen van je eigen herstelverhaal’ voor psychiatrische patiënten. Zeker een aanrader!

(Bron foto vogel: John Bennett. Foto Pete Pronk door http://www.esthervanderlecq.nl )   


Klaar voor een volgende stap in je leven? Ik geef coaching in intuïtief schrijven. Of check mijn online cursus voor meer energie. 

 

2 gedachten over “Laat van je horen! Ontdek je kracht met stemexpressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 − 9 =