Zelf tarotkaarten leggen

Afgelopen week schreef ik een artikel over hoe mooi en inspirerend het is om tarotkaarten voor jezelf te leggen. Gelukkig is het heel simpel om er zelf mee aan de slag te gaan. Een kaartenset heb je al vanaf zo’n 20 euro. Daar heb je jouw leven lang plezier van! (En heel veel inzichten :)) In dit filmpje laat ik je mijn favoriete tarotkaarten en tarotboek zien.

Ik leg sinds een aantal jaren tarotkaarten en heb in de loop der tijd mijn eigen ritueel eromheen gecreëerd. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende manieren om ze te leggen, maar hier heb ik in ieder geval nog mijn persoonlijke stappenplan beschreven: 

Stap 1. Welke tarotkaarten moet je kopen?

Er zijn allerlei verschillende tarotdecks, dus het kan lastig kiezen zijn als jij kaarten wilt kopen. Een van de bekendste en populairste tarotdecks is de Rider-Waite tarot, uit eind negentiende eeuw. Dit is sowieso een prima deck, net als het zogenoemde ‘Universele deck’. Ook het Crowley-deck is erg populair.

Veel mensen adviseren om naar een winkel te gaan als je tarotkaarten gaat kopen, zodat je ze kunt vasthouden, goed kunt bekijken en kunt kijken hoe jij je bij de kaarten voelt. Dit is inderdaad een mooie manier, als jij een goede winkel in de buurt hebt. Toch heb ik ze  uiteindelijk via internet gekocht. In de winkel kon ik geen mooie vinden en vaak zitten de kaarten ook in plastic verpakt, waardoor je nog niet goed kunt zien wat je uiteindelijk krijgt.

Via internet heb ik naar allerlei afbeeldingen gezocht en gekeken welke ik mooi vond. Uiteindelijk ben ik superblij met mijn kaartenset! Kijk bijvoorbeeld eens op de site van de spirituele winkel. Daar kun je allerlei afbeeldingen van tarotkaarten heel duidelijk zien. (even doorklikken op ‘meer informatie’)

Stap 2. Zorg voor een helder, praktisch tarotboek

Bij sommige kaartensets zit al een praktisch boek erbij inbegrepen waar je goed mee uit de voeten kan. Het boek bij mijn kaarten is in vrij lastig Engels opgeschreven, dus heb ik er een ander boek bij gekocht. Voor het boek zou ik wel adviseren om naar de winkel te gaan, omdat je dan even rustig erin kunt bladeren en kunt kijken welk boek jij praktisch  vindt. Ik gebruik de tarotgids, zoals ik ook in mijn filmpje laat zien. (Via bol.com alleen nog tweedehands verkrijgbaar, rond de 10 euro zag ik).

Stap 3. Creëer je eigen ritueel

Soms trek ik even snel een tarotkaart tussendoor als ik achter de pc zit, op de bank zit, of in bed lig. Maar als ik grotere leggingen doe, van 3 of meer kaarten, dan vind ik het fijn om er een soort ritueel omheen te creëren. Op deze manier kom ik helemaal in de juiste, rustige sfeer. Zo bereid ik mezelf als het ware voor op de inzichten die komen gaan. Ik leg een paarse zijden doek op de keukentafel. (Deze bewaar ik in een laatje waar ook mijn wierookstokjes liggen. Zo ruikt de doek altijd lekker). Ik steek wat kaarsen aan, zet mijn telefoon uit en ga rustig zitten.

Stap 4. Bedenk een vraag en bijbehorende legging

De vragen die ik aan de kaarten stel zijn zeer uiteenlopend. Ze kunnen over liefde gaan, over carrière, of over mijn gezondheid. Meestal maak ik gebruik van een van de leggingen die in de Tarotgids beschreven staan.

Dit is bijvoorbeeld een hele eenvoudige om mee te beginnen. Deze kun je gebruiken als je een persoonlijk probleem hebt zoals een slechte relatie, uitzichtloze carrière, of een sluimerend verlangen.

voorbeeld leggen tarotkaarten

Of deze is ook interessant:

tarot kaarten zelf leggen hoe doe je dat voorbeeld

 

In bovenstaand filmpje leg ik ook een liefdeslegging uit. Soms bedenk ik trouwens ook een eigen legging, of een snelle vraag zoals: ‘Hoe kan ik het beste met deze situatie omgaan?’

Stap 5. Goed schudden, in waaier leggen en kaarten kiezen

Schud de kaarten goed en spreid ze dan in een waaier uit. Ik vind het fijn om mijn ogen te sluiten, mijn hand over de kaarten te laten gaan (mijn handen zweven er een beetje boven eigenlijk), en te voelen welke kaart ik wil pakken. Soms wordt mijn hand ook echt wat warmer boven een bepaalde kaart. Dan is mijn gevoel heel duidelijk dat dit de kaart is die ik nodig heb!

(Ik zei dit trouwens ook een keer tegen een vriendin: sluit je ogen maar en voel welke kaart warmer wordt. Per ongeluk hield ik de tarotkaarten toen vlak boven de kaarsen, oeps… haha. Het werd inderdaad behoorlijk warm ;))

Het kan ook een stuk sneller hoor: er zijn mensen die gewoon zeer willekeurig en snel een kaart trekken. Ook dan zul je zien dat het precies de juiste kaarten zijn. Voel dus gewoon wat bij jou past.

Leg de kaarten dan omgedraaid (dus afbeelding naar beneden) in de juiste volgorde, zoals je op de plaatjes ziet.

Stap 6. De kaarten lezen

En dan nu de stap waar het allemaal om draait! Soms kan het best spannend zijn wat er op de kaart staat… Draai de tarotkaarten een voor een om. Laat iedere kaart even op je inwerken en kijk of jouw intuïtie al iets te zeggen heeft daarover. Pak je boek erbij en lees de bijbehorende uitleg. Zo ga je iedere tarotkaart afzonderlijk af.

Omdat er zoveel verschillende kaartensets zijn, heeft het niet zoveel zin dat ik hier specifiek inga op de uitleg van de kaarten.  Mijn set is in ieder geval ook gebaseerd op het Rider Waite deck. Dat betekent dat er in totaal 78 kaarten zijn, die zijn opgedeeld in 2 groepen. Je hebt de 22 kaarten van de Grote Arcana, deze hebben namen zoals de zon, de maan, de keizerin of de magiër. Daarnaast zijn er 56 kaarten uit de Kleine Arcana. In het algemeen kun je stellen dat de 22 kaarten uit de Grote Arcana staan voor grote gebeurtenissen in je leven. De kaarten uit de Kleine Arcana zijn meer de dagelijkse problemen of ervaringen. Als je in een legging dus heel veel kaarten uit de Grote Arcana trekt, dan weet je dat deze gebeurtenissen veel invloed in jouw leven hebben.

Stap 7. Algehele conclusie en noteren in boek

Kijk uiteindelijk nog een keer naar de gehele legging. Wat is je conclusie? Wat kun je je nog herinneren van de uitleg van de kaarten? Welke inzichten heb je ervan meegenomen?

Ik houd een boekje bij waar ik de tarotleggingen in opschrijf. Dit is heel interessant omdat je zo ziet dat sommige kaarten wel bizar vaak terugkomen in een bepaalde periode…  Ook kun je dan bepaalde patronen goed zien terugkomen. Heel erg leuk om te zien!!

Nougoed, het is wel duidelijk inmiddels geloof ik dat ik een groot fan ben van tarotkaarten :). Ik probeer ze trouwens niet al te vaak te leggen, omdat je dan de kans hebt dat je ‘naar de kaarten gaat leven’, of te veel van je verlangens erop gaat projecteren. Bovendien is het ook leuk om het speciaal te houden natuurlijk :).

Ik wens je in ieder geval veel plezier & inzichten toe als jij ze ook gaat leggen!

Liefs,

Lieke

7 gedachten over “Zelf tarotkaarten leggen

  1. ik werd daar zelf ook heel erg blij van want ik zelf ben ook spiritueel en als ik dan zulke kaarten zie in een paar seconden dan voel ik al mijn krachten en daar word ik heel erg gelukkig dit is ook het mooiste wat er bestaat

  2. De meeste die ik gebruik zijn de Lenormand, en wil ik een heel diep inzicht neem ik de Osho zen kaarten.
    Maar heb er nog meer, alleen ik voel het aan op het moment welke ik neem.

    Mooi en duidelijk filmpje dat je erbij laat zien. Zeker voor de mensen die niet echt er iets van afweten.

    • Thnx :). Ja, de Osho Zen kaarten zijn ook mooi ja, die heb ik een keer aan een vriend gegeven. Wel heel anders dan de andere tarotdecks. Lenormand kende ik nog niet! Leuk om verschillende kaartensets te gebruiken ja – Ik gebruik ook nog wat andere kaarten (maar dat zijn geen tarotkaarten). Daar komt vast ook nog eens een blog over :). Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf + 8 =