Stap voor stap lichter leven

IMG_3435Lichter leven is hot. Het lijkt wel alsof iedereen ermee bezig is. Grote opruiming houden en alle overbodige rommel het huis uit. Kortom: onthechten. Ook ik ben al enige tijd vlijtig bezig. Het stond al minstens een jaar op de planning om een zeer grote bezem door mijn huis te halen. Een jaar ja… De drempel was blijkbaar iets te groot. Maar nu heb ik eindelijk mijn oplossing gevonden.

Vorig jaar werd ik al enorm getriggerd door twee verhalen. Het ene van monnik Petra Hubbeling. Zij besloot na een carrière in de uitgeverijwereld om haar huis en al haar spullen weg te doen. Ze leeft nu uit een koffer en past op de huizen van anderen. Zo reist ze lichtgewicht heel Nederland door.

Een totale onthechting van spullen op een drastische manier. Interessant. Toch zie ik mezelf dat nog niet zo gauw doen. Ik geniet ervan om zomaar een boek uit mijn boekenkast te kunnen pakken om daar ineens te lezen waar ik behoefte aan had. Of om de ene keer thee uit een ouderwets kopje te drinken en de andere keer uit een flinke mok.

Een ander voorbeeld dat ik tegenkwam was ook van een monnik. Dit keer een mannelijke:  Tom Hannes. Hij besloot om iedere dag één ding uit zijn huishouden weg te doen. Stapje voor stapje gaat hij zo naar een lichter leven toe en onthecht zich van spullen. Ook een mooie oplossing! Voor hem… Hiervoor ben ik weer iets te ongeduldig.

Eindelijk heb ik mijn balans gevonden in lichter leven. Ik heb er namelijk een stappenplan lichter leven, tips, gelukkig mindful levenbij gemaakt. Mijn eigen lichter leven to do-lijst. Met kleine overzichtelijke stapjes onthecht ik mij van overbodige spullen en gaat de bezem door mijn huis. Laatje voor laatje, mandje voor mandje en kastje voor kastje.  En het werkt!

Ondertussen kan ik het fijn afvinken op mijn lijstje, zodra er een nieuw laatje is uitgesorteerd.

De mand met sokken is al klaar, net als de mand met panty’s (waarom had ik er daar 69 van nodig?). Ook oude shampoos en bodylotions die eigenlijk toch wat stinken zijn allemaal de deur uit.

Het is een mooie manier om niet direct je complete huis overhoop te gooien (wat meestal het geval is als je gaat opruimen, toch?) En stap voor stap kan ik bedenken wat ik met mijn spullen wil doen. Zo kon ik vorige week een vriendin blij maken met enkele mooie boeken. En mijn schuur ga ik ombouwen tot een creatieve ruimte, waar ik allerlei frutsels in leuke potten en blikken ga stoppen.

Een opgeruimd huis waar je fijn kan rondlopen laat letterlijk zien dat jij jezelf genoeg ruimte geeft. Dus dit is een goede eerste stap, op weg naar een lichter leven.

Ineens kreeg ik ook de drang om achterstallige mails af te handelen die maar in m’n hoofd bleven bungelen. (Oja! Die moet ik eigenlijk nog mailen… maar dat doe ik morgen wel). Zo zonde om die gedachte tien keer te moeten hebben. Nu ik ze heb teruggemaild, hoef ik er ook niet meer aan te denken.

Mijn grootste project moet echter nog komen: De Schuur (met hoofdletters ja). Ik moet er nog flink wat moed voor verzamelen om daar aan te beginnen. Ik troost me maar met de gedachte dat de troep ‘slechts’ vier jaar oud is. Vorige week kwam ik een vrouw bij de kringloopwinkel tegen die ook graag wilde onthechten. Met een flinke frons op haar voorhoofd zei ze: “Ik moet rotzooi van twintig jaar lang uitzoeken.” Oei…

Ondertussen lieten we vrolijk onze nieuwste aankopen aan elkaar zien. Ik had twee boeken opgeduikeld (heus heel belangrijk voor mijn werk). Zij een thriller en een schattig bloemenbordje (dat ze écht niet kon laten liggen).

Hmm, missie lichter leven gaat misschien iets langer duren dan verwacht.

 

Een gedachte over “Stap voor stap lichter leven

  1. Heerlijk om af en toe eens goed op te ruimen, 1 keer in de zoveel tijd krijg ik die drang om eens goed opruiming te houden. Weg met spullen die al lange tijd niet meer worden gebruikt. Opruimen betekent voor mij meer rust in mijn hoofd. Op z’n tijd is dat even nodig.

    Fijne dag!

    Liefs Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − negentien =