7 tips om jezelf spiritueel te ontwikkelen

spirituele sites, spiritueel blog, spiritualiteit ontwikkelen, spirituele websites, spiritueel ontwaken

Jezelf spiritueel ontwikkelen. Wat betekent dat eigenlijk? Moet je dan wekenlang op stilteretraite? Moet je aura’s kunnen waarnemen? Of met engelen gaan praten? Niks van dit alles. Het kan allemaal een stuk simpeler. Dit zijn mijn 7 favoriete manieren voor spirituele ontwikkeling. 

1. In de stilte hoor je meer

Ik mediteer geen uur per dag. Maar ik probeer wel enkele keren per week op mijn kussen te gaan zitten en mijn gedachtes te observeren. Dit is de manier om erachter te komen dat jouw gedachtes komen en gaan… komen en gaan… als golven in de zee.

En dan wordt het pas echt interessant. Dan merk je dat je zoveel meer bent dan jouw gedachtes. Diep in jou huist een kalme, rustige kracht… Jouw ziel, of hoe je het ook noemen wil. En om echt bij die ziel uit te komen, is stilte de eerste vereiste. Door meditatie. Of bijvoorbeeld door wandelingen in de natuur te maken.

2. Kies voor jouw geluk

Het is soms zo makkelijk (en lekker) om andere mensen de schuld te geven van hoe jij je voelt, toch? “Ik ben eenzaam, want iedereen om me heen heeft het te druk met zichzelf.” “Als hij nou een keer naar me luistert, dan zou ik een stuk gelukkiger zijn.” “Als zij niet zo stom zou doen, dan zou ik me een stuk beter voelen vandaag.”

Maar het punt is: uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk voor jouw gedachtes en gevoelens. Je kunt de omstandigheden niet veranderen, wel de manier waarop je ermee omgaat. En als je dat doorhebt, dan heb je de belangrijkste voorwaarde voor een spiritueel leven te pakken.

Zo kan een rijke man, in zijn prachtige villa doodongelukkig zijn zoveelste biertje nemen. Terwijl jij met een waterijsje in het park dolgelukkig van de zon geniet… Simpelweg omdat jij kiest voor innerlijk geluk. Iedere ochtend een intentie van de dag bedenken, kan al heel behulpzaam zijn. Probeer ‘t maar eens. Bijvoorbeeld: “Vandaag wil ik me liefdevol voelen”. Of: “vandaag wil ik genieten van mijn vrijheid.”

3. Krijg controle over jezelf

Zelf bepalen hoe jij je voelt, is natuurlijk makkelijk gezegd. Maar zo simpel is dat niet. Het vergt discipline. Discipline om je bewust te worden van jouw automatische patronen en gedachtegangen. Discipline om negatieve gewoontes om te buigen in gezonde. Discipline om niet in een slachtofferrol te vervallen.

Als je kijkt naar de grote spirituele leiders, dan zie je hoe hoog discipline bij hun in het vaandel staat. Om 5 uur ’s ochtends opstaan. Geen overmatige diners of zuipfestijnen. En regelmatig teruggaan naar de stilte, naar jouw bron.

Daarom stralen deze mensen ook zo’n immense innerlijke rust en vrijheid uit. Zij hebben zichzelf onder controle. Ze laten zich niet meevoeren door hun grillige geest.

Discipline kweek je het makkelijkst in kleine stapjes. Zo begon ik ooit met een 100-dagen-meditatie- plan. Iedere dag een kwartier mediteren. Want babystapjes nemen is beter dan niks doen, toch?

4. Laat je inspireren door rolmodellen

Door regelmatig spirituele boeken te lezen, wordt het steeds makkelijker om op het spirituele pad te blijven en om de discipline erin te houden. Ik lees vaak een paar bladzijdes ’s avonds in bed. Zo ga ik heel kalm en rustig de nacht in.

Er is zoveel moois te verkrijgen in de boekhandel, of in de bibliotheek. Laat je daardoor inspireren. Struin eens rond, bekijk de achterflappen en kies iets uit dat jou aanspreekt. De boeken van Deepak Chopra zijn sowieso een aanrader. Het eerste spirituele boek dat ik las was De kunst van het geluk van de Dalai Lama.

Meer inspiratie nodig? Kijk eens bij mijn boekentips.

5. Ontdek jezelf op verschillende manieren

Ik vind het heerlijk om de meest uiteenlopende workshops uit te testen. Op deze manier ontdek ik telkens weer nieuwe gebieden in mezelf. De workshops variëren van een mindfulness-training tot een tantra-workshop. En van een zweethut-ceremonie tot familie-opstellingen.

Vaak ontdek je in dit soort workshops automatische patronen, je krijgt er nieuwe inzichten door en je krijgt een diepere (spirituele) band met jezelf. Net als bij boeken geldt hier: de keuze kan overweldigend zijn! Kijk dus uit voor keuzestress. Maakt jouw hart een sprongetje zodra je de tekst over de workshop of cursus leest? En kun je het niet meer uit je hoofd zetten? Grote kans dat dit jou veel goeds zal brengen…

6. Laat je pen het werk doen

Ja, dit zal jullie niet verbazen. Voor mij is schrijven een van de manieren om spiritueel verbonden te blijven. Ik schrijf om mezelf beter te keren kennen, om mijn gevoelens te doorgronden, om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven en om de diepste verlangens van mijn ziel te ontdekken.

Je kunt schrijven zelfs gebruiken als een vorm van meditatie. Gewoon door een kwartier lang alles op te schrijven wat er in je hoofd omgaat. Dan zie je weer eens hoe springerig je geest is! Wil je graag meer doen met intuïtief en meditatief schrijven, maar vind je dit lastig in je eentje? Dan is Secrets of your Heart een echte aanrader! 

7. Wat zeggen jouw kaarten?

En dat brengt me gelijk bij de laatste tip. Tarotkaarten. Een briljante manier om snel toegang te krijgen tot jouw onderbewustzijn. Ik doe regelmatig een legging. In mijn eentje, of samen met vriendinnen. Hierdoor ga ik gebeurtenissen in mijn leven beter begrijpen, ik zie sneller wat mijn blokkades zijn en ook wat mijn verborgen verlangens zijn. Door de kaarten komen jouw levenslessen open en bloot op tafel te liggen. Soms grappig, soms confronterend, soms frustrerend, maar altijd erg interessant… In deze video laat ik zien wat mijn favoriete tarotkaarten zijn. 

Wat is jouw favoriete manier om jezelf spiritueel te ontwikkelen? Laat hieronder je reactie achter!

Meer inspiratie om te leven vanuit je kern en om spiritueel verbonden te blijven?

Schrijf je in voor mijn gratis videotraining en blijf op de hoogte!

Gratis 3-delige videotraining Leven vanuit je Hart

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Ps. Dit is wat tarotkaarten mij hebben gebracht

 

(Fotocredit: Barbara/creative commons. Tags: spirituele ontwikkeling, spirituele groei, spirituele websites, spiritualiteit ontwikkelen).  

10 gedachten over “7 tips om jezelf spiritueel te ontwikkelen

  1. Ik ben zelf ook heel erg bezig geweest met spirituele ontwikkeling. Doordat ik een tijd erg slecht in mijn vel zat ben ik me met spiritualiteit bezig gaan houden. Ik heb regelmatig zeer kloppende gratis readings gehad die me geholpen hebben om verder te komen in mijn leven. Rust in je hoofd en van jezelf leren houden is wel het belangrijkste wat ik geleerd heb. Ik doe nu veel mediteren en accepteer dat alles met een reden gebeurd. Ik zit nu beter in mijn vel dan ooit. Spiritualiteit heeft me hier heel erg mee geholpen.

  2. Spiritualiteit vind ik heel belangrijk in het leven. Velen beseffen dat niet. Het leert je om op een positieve manier om te kunnen gaan met situaies zowel negatieve als positieve. Ik zat op een cursus en heb hierdoor heel veel geleerd hoe ik ondanks verdriet en tegenslagen toch van mijn omgeving te genieten. Niemand heeft het recht mijn leven kapot te maken. Het leven komt van de Bron van Intelligentie en het geluk ervaar ik door spiritualiteit en geloof.
    Het is waar dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor onze gevoelens en de innerlijke rust en vrede kan een persoon alleen ervaren door een stukje spiritualiteit.

  3. Kaarten zeggen me niet veel, maar voor de rest ben ik erg blij dat ik hier ineens terecht kwam.Ik had het zelf kunnen schrijven al leef ik er helemaal niet naar.Mischien een idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × drie =