Onderschat deze kracht nóóit

Op Instagram volg ik schrijfster Elizabeth Gilbert. Afgelopen maand plaatste zij een boodschap waar ik diep door geraakt werd. Een boodschap zó krachtig, dat ik er zelf ook veel kracht uit haal.

Elizabeth had een ontmoeting met Ziauddin Yousafzai. Die naam zegt je waarschijnlijk niks. Maar de naam van zijn dochter wellicht wel.

Het was de vader van Malala.

Ze praatte met hem over de zorgen die ze heeft over Amerika, nu Trump aan de macht is. “Welke boodschap kan ik delen met mijn community?’ vroeg ze hem.

Waarop hij antwoordde:

‘Zeg de mensen dat ze nóóit de kracht van hun stem moeten onderschatten.’

Toen de Taliban besloot dat meisjes geen onderwijs mochten krijgen, begon Malala zich uit te spreken.

Ze was nog een kind.

“Het leek erop alsof de Taliban alle macht had,” zei meneer Yousafzai.

“Zij hadden alle kogels en alle haat. Maar ze konden het argument niet winnen van mijn dochter. Zij hadden niet de sterkste stem.

Malala had de meest krachtige stem, omdat zij de waarheid sprak.

Dat is waarom ze haar wilden doden.

Maar ze faalden.

Ze konden haar stem niet stoppen.”

Vervolgens had Malala’s vader nog een tip voor alle Amerikanen. Maar deze tip geldt eigenlijk voor ons allemaal vind ik. Zeker omdat er in Nederland ook verkiezingen aankomen.

“We moeten onze stemmen nú gebruiken.

Als een slang een vogelnest aanvalt, dan moet de vogel gaan gillen.”

Dus gebruik jouw stem om op te staan voor jouw waarden.

Lieve Be Blissed-lezer, ik hoop dat jij steeds meer durft op te staan voor jouw waarden.

Voor jouw waarheid.

Voor jouw verlangens.

Elk moment kun je weer de keuze maken.

Kies ik voor angst, of kies ik voor liefde?

Wat zou liefde nu doen?

Het is een krachtige vraag die mij telkens weer vooruit helpt.

Voor mij betekent het nu dat ik een mini-sabbatical ga nemen.

De komende zes weken leg ik de focus op mijn gezondheid, op mijn lichaam, op de diepste behoeftes van mijn hart.

Op donderdag 30 maart ben ik er weer met een nieuw blog. 

Follow your Bliss zal daardoor ook uitgesteld worden. Ik kijk er naar uit om weer met een mooie groep te starten. Om mijn verhaal te delen. Om samen de meest krachtige oefeningen te doen, zodat we sterker en krachtiger worden.

Maar eerst ga ik heerlijk opladen. Zodra ik de nieuwe datum heb, maak ik die bekend.

Veel liefs,

Lieke

22 gedachten over “Onderschat deze kracht nóóit

 1. Wauw, dit artikel, jouw eigen verhaal het raakt mij diep. Ik ben zelf nu ook bezig mezelf steeds sterker uit te spreken, het voelt iedere keer weer alsof ik in het diepe spring en dwars door alle oude angsten heen ga. Maar de beloning is zo groot en de vreugde die erachter aan komt. Dankbaar om dit te lezen en de steun die dat geeft! Hartegroet

 2. Hoi Lieke
  Ik heb altijd geweten dat ik anders ben. Sinds een jaar ofzo ook dat ik introvert ben. Heel veel puzzelstukjes vielen en vallen nog steeds op z’n plaats. In eerste instantie vond ik de personality test van Myers & Briggs op Pinterest. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik thuishoor in het ‘hokje’ INFJ of INFP. Maar dat maakt op zich niet uit. Het belangrijkste is dat de zoektocht naar mezelf een kantelpunt bereikte na die test. Zo voelt het tenminste aan. Lezen en weten dat je echt niet de enige bent die zo in elkaar zit, doet deugd. Ik voelde me altijd het buitenbeetje, zat liever in m’n eentje een hele dag te lezen en dagdromen dan buiten te gaan spelen. Ik was elk vrij moment te vinden op de boerderij van mijn tante en nonkel. Bij de geiten, katten en konijnen voelde ik me thuis. Zij veroordeelden me niet. Het kon hen niet schelen hoe ik er uit zag. Heerlijke jeugd gehad, ondanks het feit dat ik gedurende acht jaar een corrigerend rugcorset droeg van mijn nek tot mijn lies. Bij mijn tante en nonkel mocht ik al eens wat langer zonder corset lopen dan het toegestane uurtje per dag. Bij het puberen op mijn zestiende had ik het echt wel gehad en liet het corset voor wat het was. Toen ik op zoek ging naar mezelf zoals alle pubers doen, ben ik de weg kwijtgeraakt en heel erg ver afgedwaald van mezelf. Niet dat ik drugs heb genomen, wel heel veel alcohol gedronken terwijl dat niet echt slim is als je maar één nier hebt. Ik heb ook 25 jaar gerookt. Na tientallen pogingen om daarmee te stoppen, is me dat negen jaar geleden ook gelukt. Het enige dat ik nog rook, is cannabis (zonder tabak weliswaar). Het helpt me mijn eetlust te behouden en me te focussen.
  Wat er ook van zij, ik ben heel blij dat ik je site ben tegengekomen. Hopelijk lukte het je om je batterijen op te laden zodat je er weer tegenaan kan.
  Tot een volgende keer!
  Groetjes
  Peggy

 3. Beste Lieke, bedankt voor je mooie blog. Het kiezen voor liefde breng jij in de praktijk. Je bent een voorbeeld. Dank je wel daar voor.
  Wens je goede en liefdevolle weken.
  groet Barbara Lagendijk

 4. Hallo Lieke ik wil je even laten weten dat ik het heel krachtig van je vind dat je luistert naar de stem van je hart. ik wens je een mooie tijd.
  Harte groet
  Hennie

 5. Dag Lieke,
  Ik denk ook dat liefde het wint van alle negatieve invloeden die op ons af komen. Ik zet mij hart open met liefde.
  Harte-groet, Willy

 6. lieve Lieke, ik word helemaal blij van jouw beslissing om even te stoppen met alles en iedereen en nu alleen tijd aan jezelf te geven. Een fijne tijd gewenst en van harte beterschap. Het is je zo gegund. Veel liefs xx

 7. Lieve Lieke, jij laat ons genieten van goede raad en tips om gelukkiger en liefdevol te leven! Ik kijk er wekelijks naar uit. Denk nu maar aan jezelf en neem de tijd die je nodig hebt! Geniet ervan! 🙂

  Groetjes
  Annemie

 8. lieve Lieke
  Bedankt weer voor dit prachtige verhaal. Ik wens je in liefde toe dat je sabbatical de energie zal geven die je nodig hebt.

  Warme groet,
  Alice

 9. Lieve Lieke,

  Neem alle tijd voor jouwzelf.
  Ik ben altijd heel blij met jouw berichten.
  Ik word er een sterker mens door.

 10. Lieke, heel veel mooie oplaadmomenten, rust en zelfreflectie in zelfbewustzijn gewenst! Geniet er ten volle van!
  Hartelijk dank voor jouw inspirerende blog!
  Liefs en groetjes!
  Katelijne

 11. Ja heerlijk, tijd maken voor het Zelf.
  Ontladen en opladen.
  Theorie in praktijk brengen..
  Geniet er lekker van en tot hoors in maart.
  Groetjes Francine

 12. Ha lieve Lieke

  Het raakt me. En de kracht om voor liefde te kiezen blijft altijd in mij aanwezig. Alleen zie ik het soms niet of kan ik het op dat moment niet vinden. Fijn om iemand te kennen die het voordoet om voor zichtzelf te kiezen. Ik lees je berichten met liefde en plezier en heb er veel herkenning in. Dank daarvoor. Zorg goed voor jezelf schat. want jij bent de meest belangrijke persoon voor jou! Ik kijk er naar uit je weer hier te ont-moeten.

  Met warmehartegroet
  Diny

 13. Mooie woorden Lieke,
  Fijn dat je voor jezelf gaat kiezen.
  Wie weet wat er zich in deze ‘stilte’ voor je aandient.
  Heb er alle vertrouwen in dat het je veel op zal brengen:
  Elke roos heeft doornen (haha, behalve de pioenroos en de new dawn klimroos, geloof ik).
  Weet dat er aan je gedacht wordt!
  Liefs

 14. Hallo Lieke,

  Dankzij jou toegezonden meditaties mediteer ik nu dagelijks en merk dat dit mij heel goed doet en wil jou hier hartelijke voor danken. Wens jou een goede sabbatical toe want gezondheid gaat voor alles en hoop daarna weer van jouw meditaties te mogen genieten.

  Vriendelijke groeten,

  Marijke

 15. Lieve Lieke, dankjewel voor weer een heel mooi geschreven blog.
  Ik wens je heel veel liefde, wijsheid en gezondheid. Geniet van je sabbatical ! Ik zal je verhalen missen, maar ga lekker grasduinen in je oudere blogs!

  • Dankjewel Marion! Ga ik zeker doen.
   En dat is een heel goed idee: lekker mijn oude blogs bekijken :).
   Het zijn er inmiddels al bijna 500! (497 zag ik net, haha. Wow, ik sta er zelf versteld van… Reden voor een feestje). xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen + een =