Slik jij de juiste liefdesvitaminen?

ips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

“Mijn leven lijkt soms zo… leeg,” hoor ik mensen wel eens verzuchten. Ze voelen zich onvervuld, eenzaam of lusteloos. Herkenbaar? Dan kan het nuttig zijn om eens te bekijken of jij je ziel wel op de juiste manier voedt. Filosoof John Gray (hij van Mannen van Mars en Vrouwen van Venus) heeft daar een mooie theorie over. Ieder mens heeft namelijk behoefte aan liefdesvitaminen. En deze hoef je niet allemaal uit één bron te putten. Maak gewoon je eigen vitamine-mix.

Liefdesvitaminen zijn de verschillende soorten liefde die we voor onze geestelijke gezondheid nodig hebben, legt Gray uit in ‘Handboek voor de ziel’. Maar het is belangrijk om niet al je liefdesvitaminen van één persoon te verlangen. Dat kan beter wat verdeeld worden. “Als je verwacht al je liefde van je partner te krijgen, bijvoorbeeld, zal het nooit genoeg zijn. Je hebt evenwicht nodig. Het gevaar bestaat namelijk dat je verwacht dat je partner volmaakt is, of je verwacht dat hij of zij je hogere macht is,” aldus Gray.

Een juiste balans maken dus. En daarvoor heb je allerlei vitaminen tot je beschikking.

1.         Vitamine S = Spiritualiteit

Door je spirituele bewustzijn te ontwaken, ga je inzien dat je niet alleen bent. We zijn allemaal verbonden met elkaar, afhankelijk van elkaar. Bovendien is er een hogere macht waarop je kunt vertrouwen, die jou op je juiste pad zet, als je maar de ruimte neemt om te luisteren.

2.         Vitamine O = Liefde van je ouders en familie

De liefde van je ouders is onvoorwaardelijk. Zo leer je inzien dat er altijd van je gehouden wordt en je altijd bij anderen terecht kunt. Helaas hebben we niet allemaal het geluk (gehad) om deze liefde te mogen ontvangen. Toch kan je, als volwassene, zelf kiezen hoe je hiermee om wilt gaan. Je kunt extra liefde aan jezelf geven, of bijvoorbeeld nauwe vriendschapsbanden aangaan, waardoor je vrienden als een tweede familie aanvoelen.

3.         Vitamine V = Vrienden en plezier maken

Etentjes met vrienden, samen dansen, diepgaande gesprekken voeren, uithuilen of juist samen de slappe lach krijgen. Het ontwikkelen van vriendschappen en daarvan genieten is een waardevolle liefdesboost.

Zowel oude als nieuwe vriendschappen kunnen je leven verrijken. Bij oude vrienden heb je soms aan één woord genoeg, omdat zij al weten wat je hebt meegemaakt. Zij houden van je voor wie je bent, ongeacht de fouten die je in je verleden misschien hebt gemaakt. Daardoor voel jij je volkomen gewaardeerd.

Bij nieuwe vrienden ontdek je juist weer verfrissende aspecten van jezelf. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe passies samen delen of zij helpen jou om op een andere manier tegen het leven aan te kijken.

4. Vitamine Z = Zelfliefde

Heb jij zelf de teugels van je leven in handen, of laat je anderen bepalen welke koers jij vaart? Durf jij jezelf wel echt te verwennen? Gun jij jezelf het beste?

Sommige mensen zijn bang dat zelfliefde egoïstisch is. Het is juist het tegenovergestelde. Door een grote liefde te voelen voor jezelf, straal je dit ook uit op anderen. Mensen vinden het fijn om in jouw buurt te zijn. Jij zuivert als het ware de lucht met jouw liefdevolle lichtheid. Als jij lekker in je vel zit, verspreid je allerlei positieve stofjes waar andere mensen uit kunnen tappen. Hoezo egoïstisch?!

5. Vitamine R = Intieme relaties/romances  

In een intieme relatie laat jij jezelf op jouw diepste niveau zien. Je durft je kwetsbaar op te stellen en je kunt jouw gevoelens en emoties delen zonder de angst dat deze worden afgewezen. Je deelt jezelf met de ander, zowel je geest en ziel als je lichaam. Je leert om te geven, maar ook om te ontvangen. Jullie genieten van elkaar, stimuleren elkaar en laten liefde en intimiteit onbelemmerd groeien.

6. Vitamine A = Afhankelijkheidsrelatie

Dit betekent het zorgen voor kinderen, mantelzorg, huisdieren of de natuur. Jij voelt je verantwoordelijk voor iets of iemand en schenkt jouw onvoorwaardelijke liefde. Je geeft liefdevol, zonder daarvoor iets terug te verwachten.

7. Vitamine W = Liefde teruggeven aan de wereld

Ben jij bezig om een betere en mooiere plek te maken van de aarde? Welke hulp kom jij bieden? Door jouw talenten in te zetten voor de wereld, wordt jouw ziel gesterkt. Veel mensen doen dit door middel van hun (betaalde) baan. Het kan bijvoorbeeld ook door vrijwilligerswerk. Je hoeft trouwens niet per se iets te doen. Er gewoon ‘zijn’ voor anderen en jouw liefde of vrolijkheid uitstralen, kan de wereld ook al een stuk mooier maken.

Heb je alle vitamines nodig?

Volgens Gray is het belangrijk om van alle liefdesvitamines een bepaalde portie binnen te krijgen. Zo blijf je in balans. Toch denk ik dat dit sterk per persoon, per cultuur en per levensfase kan verschillen. Er zijn ook mensen die helemaal geen vrienden nodig hebben, of een geliefde. Denk aan nonnen of monniken.

Ook Tijn Touber vertelt in een interview dat hij gedurende jarenlang geen vrienden of vriendin nodig had. (Sowieso heeft hij 14 jaar lang seks afgezworen. Dit was voor hem de manier om helemaal tot zijn ziel te komen, tot zijn verlichte staat. Waarover hij zelf overigens ook grapt dat hij nu eenmaal een trage leerling is. “Het kan ook in twee weken.”)

Inmiddels heeft hij weer de bewuste keuze gemaakt voor een vriendin en vrienden. Zo zie je, het is maar net waar jouw behoefte momenteel ligt. Voel jij je volkomen vredig en gelukkig, dan heb je jouw liefdesvitaminen goed verdeeld.

Zo niet, kan het prettig zijn om het lijstje eens door te nemen. Zijn er bronnen die opgedroogd zijn? Wil en kun je daar iets aan doen? Misschien probeer je teveel uit een bepaalde bron te halen en zou je het ook wat kunnen spreiden?

Vooral als een van je relaties niet goed loopt, kan het heel nuttig zijn om te bekijken of je niet gewoon een tekort hebt aan een liefdesvitamine van een andere soort.

Gray: “Laten we, bijvoorbeeld, zeggen dat je nog onopgeloste kwesties hebt met je vader of moeder. Heb je je wel eens gerealiseerd dat die verwaarloosde kwesties je partner kunnen verhinderen je van liefde en steun te voorzien? Als je je als kind genegeerd hebt gevoeld en je partner negeert je een beetje, zul je waarschijnlijk overdreven reageren en de situatie buiten proporties opblazen, terwijl hij of zij in werkelijkheid gewoon in iets anders verdiept was.” Je verwacht dan dus eigenlijk teveel vitamines uit een bron, van een persoon, terwijl je die ook op andere manieren kunt halen.

Ik zou zeggen: experimenteer een beetje en creëer je eigen liefdesmix. Natuurlijk is niet alles direct voorhanden. De prins op het witte paard staat niet ineens voor je neus, zodra jij vitamine R wil. En soms hebben vrienden het even te druk, op het moment dat jij pilletje V wil nemen. De eerste stap ligt dan ook bij jezelf.

Door oprechte liefdesvitaminen te geven aan de mensen om je heen, aan de wereld, het universum – zonder daar direct iets voor terug te verlangen – zorg je ervoor dat al deze liefde moeiteloos terug naar jouw eigen ziel zal stromen.

Meer lezen? Check dan het boek: ‘Krijgen wat je wilt en willen wat je hebt’.

Ps. Gray noemt oorspronkelijk 10 liefdesvitaminen. Therapeut Elze Waalkens-Schoonhoven heeft die samengevoegd tot 7, vanwege een duidelijker overzicht. Deze methode heb ik overgenomen van haar.

Een gedachte over “Slik jij de juiste liefdesvitaminen?

  1. Pingback: Happy moments - warmte | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 − 2 =