Schoonmaakwoede voor de vakantie

Vakantiestress te lijf

Tips voor een gelukkig en bewust leven, leven vanuit je hartEen enorme stapel boeken ligt op de keukentafel, her en der in het huis slingeren vieze schoonmaakdoekjes, een paar vuilniszakken staan middenin de woonkamer. En in de schuur kan ik sowieso geen stap meer zetten. Wat is er in hemelsnaam gebeurd de afgelopen dagen? De verklaring: ik ga op vakantie. 

Mijn huis was eigenlijk best goed op orde, een week geleden. Totdat ik besloot dat ik de keuken eens een grote beurt moest geven. Etenswaren weggooien, ijskast en  keukenkastjes uitsoppen: dat soort gedoe. Een volle avond leverde 3 schone kastjes op. Toen bedacht ik dat het best fijn zou zijn als álles heel schoon en opgeruimd is. Want dat is zo fijn thuiskomen straks, na de vakantie.

Ik liet de halve schone keuken links liggen en ging mijn jassen en schoenen uitzoeken (gevolg: 2 volle vuilniszakken voor de kringloopwinkel). Oja, de werkkamer moest ook grondig worden aangepakt. Dat boekenrek erbij. En nu ik toch bezig was…

Dus. Nu is de werkkamer bijna klaar. De woonkamer staat nog vol zooi. De keuken is voor de helft gedaan. En ik heb nog een hele lijst van zaken die ik eigenlijk nog graag wil doen. Voordat ik op vakantie ga.

Vreemd. Want ik had mezelf voorgenomen om de vakantie heel zen in te gaan. Een week geleden heb ik al voor 40 euro gespendeerd bij de drogist. Werk-deadlines zijn afgehandeld. Sociale afspraken hield ik allemaal af om echt op te laden. En ik heb zelfs al bedacht welke kleding ik precies mee wil nemen.

Als ik de afgelopen dagen toch nog stress voelde opkomen, herhaalde ik tegen mezelf dat er slechts vier dingen echt belangrijk zijn om te regelen: geld, tickets, paspoort en kattenoppas. Al de rest is bijzaak.

Wat had ik het goed voor elkaar! Maar nu ligt mijn huis dus overhoop. Alsof mijn geest ineens protesteerde tegen zoveel zen vóór de vakantie. Want ja hé, ik ga straks al twee weken niks doen. Ik kan nu toch niet gaan stilzitten? Hetzelfde gevoel komt altijd op vrijdagmiddag om 16:00 uur opzetten. Dan sprint de adrenaline als een razende door mijn lichaam en schreeuwt me toe: nog éven hard werken en dan mag je pas ontspannen.

Naja… er zijn slechtere gewoontes besluit ik en vrolijk schuif ik de stofzuiger door de woonkamer. Totdat ik een blik werp in mijn half ingepakte koffer. En ineens zie ik dat er nog een vakantiestress-probleem op de loer ligt.

In mijn koffer ligt:

  • Een vrij nieuwe fotocamera plus fotografiecursus en allerlei handleidingen.
  • Enkele boeken
  • Twee reisgidsen
  • Een schrijfblok
  • En in mijn mentale koffer heb ik evenzoveel ideeën ingepakt: diepe gesprekken met vriendinnen, yoga, mediteren, zonsopgangen en –ondergangen bekijken en zandkastelen bouwen.

Oei. Ineens is het probleem heel helder: ik moet weer ‘s veel te veel van mezelf. Ik gooi wat boeken uit mijn koffer. Een reisgids blijft thuis. En ik stel me maar 1 doel voor de vakantie. Als ik dat bereikt hebt, weet ik zeker dat ik écht goed vakantie heb gevierd:

Grenzeloze Verveling.

En die paar overige keukenkastjes? Ach, die kunnen ook na de vakantie worden uitgesopt.

Een gedachte over “Schoonmaakwoede voor de vakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × 4 =