5x méér avontuur in je leven

Champagne Sunrise

Heb je het gevoel dat de weken voorbijvliegen? Dat iedere week er min of meer hetzelfde uitziet? Opstaan, werken, eten, televisie kijken, slapen…. En tussendoor misschien voortdurend je Facebook, mail en telefoon checken? Dan is het de hoogste tijd voor wat meer avontuur in je leven. 5 simpele tips: 

Bekruipt jou soms het gevoel dat je een saai leven hebt? Dan denk je al snel dat je op wereldreis moet om meer avontuur te krijgen. Bounty-eilanden, veel zon en vrijheid. Toch hoef je niet direct de wereld rond te reizen. Ook in eigen land kun je een gevoel van avontuur opwekken.

1) Nodig een toerist uit op jouw bank

Van Italië tot China en van Mexico tot Rusland: er zijn heel veel toeristen die een plekje zoeken om te overnachten in Nederland. Gewoon gratis thuis bij iemand op de bank. Sommigen hebben geen geld voor een hotel, maar de meeste mensen vinden het ook gewoon leuk om echt contact te maken met locals: iets wat in een hotel vaak lastig kan zijn. Je vindt de oproepjes van deze toeristen op couchsurfing.org.

Heb je geen zin om een vreemde in huis te halen? Dan kun je ook gewoon een kopje koffie gaan drinken met een toerist, of hem/haar rondleiden door jouw stad. Niet alleen ga jij jouw eigen stad of dorp weer met nieuwe ogen bekijken, maar je leert ook een andere cultuur kennen. Want dit is natuurlijk een geweldige kans om honderduit vragen te stellen over een nieuwe cultuur die jij nog niet kent. Misschien wil jouw gast zelfs nog een lekkere maaltijd voor je koken?

Een tijdje geleden nodigde ik een Italiaanse toerist uit op mijn bank – journalist én into yoga. Dat zou vast klikken, bedacht ik. Uiteindelijk was hij ziek en bleef hij op zijn andere adres slapen (waar het gastgezin een hele kamer voor hem alleen had). Maar wel werd ik uitgenodigd voor een etentje daar. Dus ineens zat ik op een zaterdagavond een heerlijke notenquiche te eten met vier Amerikanen en een Italiaan. Het gesprek ging van politiek tot opera en van werk tot films. Een hele leuke spontane avond! Ps. Je kunt ook contact maken met andere landen zonder dat je jouw huis uit hoeft, namelijk door brieven te schrijven. Postcrossing is een heel leuk concept hiervoor.

2) Sluit een weddenschap af met jezelf

Een avontuurlijk leven houdt ook in dat jij jezelf een beetje uit gaat dagen. Probeer om jouw eigen unieke avontuur te zoeken, bijvoorbeeld door een weddenschap met jezelf af te sluiten! Ik doe dit zelf soms en mijn levenslust begint daar echt weer door te stromen. Je kunt hier natuurlijk vanalles bij bedenken. Is er een slechte gewoonte die je af wilt leren? Maak daar dan een weddenschap over met jezelf. Bijvoorbeeld: 40 dagen zonder suiker, 40 dagen zonder televisie, of 40 dagen zonder drank.

Je kunt ook 100 dagen gaan mediteren (deed ik ooit toen ik het mediteren erin wilde krijgen: goed bevallen!) Of misschien vind je het spannend om een weddenschap op seksueel vlak af te sluiten? Als je een partner hebt: 40 dagen lang seks. (Of juist: 40 dagen zonder – om de spanning weer op te bouwen). En als je single bent: binnen 40 dagen zoenen met iemand, of binnen 40 dagen 3 dates plannen. Het ligt er natuurlijk heel erg aan hoe jouw leven er op dit moment uitziet en waar je verandering in zou willen zien. Maar door een weddenschap af te sluiten met jezelf, doe jij jezelf een belofte. Daardoor ga je weer allemaal nieuwe kansen zien en kun je een nieuwe gewoonte misschien nét iets makkelijker volhouden.

Ook een leuke: 40 dagen lang iedere dag een foto maken van jouw geluksmoment. Ik kan je vertellen: dagelijks een foto maken van jouw geluksmoment geeft echt een enorme boost aan je humeur! Uiteindelijk kun je de foto’s misschien zelfs bundelen tot jouw eigen geluksboekje.

3) Ga op een innerlijke reis

Een avontuurlijk leven heeft niet alleen te maken met de buitenwereld. Juist in jouw innerlijke wereld spelen zich heel veel dingen af die de moeite van jouw aandacht waard zijn. Las bijvoorbeeld eens een hele (zon)dag een stiltedag in. Geen televisie, geen radio geen telefoon. Alleen jij en misschien een schrijfblok erbij. Kijk eens met verwondering welke gedachten en emoties er allemaal voorbijkomen.

Alleen al de telefoon een hele dag uitzetten is al een heel avontuur voor veel van ons… Dit is iets wat ik zelf ook nog wel eens wil proberen binnenkort. Ik zag een hele relaxte retraite van 24 uur voorbijkomen: De Verademing. Midden in de Drentse natuur kom je helemaal tot rust en krijg je ook nog eens lekkere, biologische, verse vegetarische maaltijden. Even geen externe prikkels zoals televisie, boeken, telefoon of allerlei gesprekken. Alleen jij en de natuur. Klinkt heerlijk toch…?! Ik ga er misschien wel een keertje aan meedoen!

4) Geef toe aan je spontane impulsen

Wat de een avontuurlijk vindt (bergbeklimmen), daar moet de ander weer niet aan denken. Het blijft dus vooral een zaak dat jij luistert naar jouw spontane impulsen en ideeën. Dit levert vaak de leukste momenten op. Zo vertelde ik laatst al over mijn happy moment waarin ik ineens belandde bij een rondleiding in een molen.

Gisteravond is ook wel een grappig voorbeeld. Toen had ik zo’n avond voor de boeg waarop niks gepland stond. Ik voelde dat ik alleen maar voor de televisie zou blijven hangen als ik niks anders zou bedenken. Soms vind ik dat heerlijk, maar nu merkte ik dat ik daar niet bepaald vrolijk van zou worden. Daarom tikte ik op google in: “lezing Utrecht 18 februari 2014” en hup: binnen enkele minuten had ik een gratis lezing gevonden over spiritualiteit. Nice! Een halfuur later zat ik al op de fiets op weg ernaartoe. De lezing zelf bleek erg theoretisch, dus na de pauze ben ik weer lekker weggegaan, haha. Maar ondertussen was ik wel een oude kennis tegengekomen waar ik mee in gesprek raakte. Binnenkort gaan we samen een kopje koffie drinken om uitgebreider bij te kletsen. Zo werd de avond een stuk vervullender dan een tv-avond me had kunnen bieden.

5) Of doe vrijwilligerswerk en leef langer!

Je kunt natuurlijk ook altijd nog andere mensen gaan helpen. Zo sla je 2 vliegen in één klap: jij verruimt jouw wereld én je helpt andere mensen. Oja: en uit onderzoek blijkt ook nog eens dat vrijwilligers langer leven én dat je er gezonder en gelukkiger van wordt.

Is er iets wat je altijd al eens hebt willen doen? Misschien kun je het uittesten door middel van vrijwilligerswerk? Een aantal jaar geleden heb ik een tijdje Nederlandse taalles gegeven aan vluchtelingen – heel interessant om te doen. En vorig jaar heb ik een jaartje meegeholpen met knutselles bij verstandelijk beperkten. Dit was een doelgroep waar ik al heel lang mee wilde werken. Het was ook iets wat ik wel spannend vond, want kon ik wel omgaan met deze doelgroep? En hoe knoop je gesprekjes aan met die mensen? Door dit soort dingen uit te proberen, leer je dus ook weer veel over jezelf. Op de site vrijwilligerswerk.nl kun je kijken voor iets bij jou in de buurt. Zo kun je jongeren gaan coachen, rondleidingen verzorgen, een expositie inrichten, voorlezen aan bejaarden, of padden helpen oversteken (haha, ja echt!)

Ps. En heb je nu echt geen zin in deze tips en vind je ze maar stom, waardeloos en nutteloos? Dan kun je altijd nog keihard meezingen met Leaf: “o ohohoho o o ooo, Why’s my life so boring!!?” Dat kan soms ook al gewoon opluchten :).

Fotocredit: Nino Andonis

5 gedachten over “5x méér avontuur in je leven

 1. Supertips! Spijtig dat ik ze steeds opnieuw moet ontdekken. Het dagelijkse leven slorpt je zo vlug weer op dat je weer snel in het hetzelfde patroon zit waar niet al teveel bij nagedacht wordt.
  Dit artikel geeft toch weer een nieuwe boost om veranderingen aan te brengen en het leven te leiden zoals ik het voel! Dank je!

  • Ja, dat heb je mooi verwoord ja. Het dagelijks leven slurpt ons binnen de kortste keren weer op…. Het vergt training om jezelf er constant aan te herinneren. Maar het is gelukkig wel een leuke training!
   Op 15 januari start trouwens de e-course Lichter Leven in 30 dagen. Die zit boordevol dit soort tips. En juist als je er dagelijks aan herinnert wordt, is het een stuk makkelijker om licht en avontuurlijk te blijven leven! :).
   (Volgende week start de inschrijving).
   Liefs,

 2. Ik vind je tips super!! Vooral die weddenschappen met jezelf spreken me erg aan. Mooi voorbeeld van hoe structuur aanbrengen, juist voor meer avontuur in je leven zorgt!

  • Dankjewel!
   Ja, zo’n weddenschap is echt heel erg leuk om te doen ja. Er zijn ook mensen die creatieve weddenschappen met zichzelf afsluiten voor een heel jaar. 365 dagen een foto maken, een tekening maken, oid.
   Ook erg leuk. Dat maakt je steeds creatiever.

 3. Pingback: Nederlandse blogs - mijn beste artikelen van de afgelopen 2 jaarBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × twee =