Podcast – vergroot je zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen maakt je leven lichter en leuker

Vergelijk je jezelf ook vaak met anderen? Zie je wel wat anderen goed doen, maar is het bij jezelf een blinde vlek? Ik heb dit gevoel ook vaak gehad! In mijn podcast Bliss-talk vertel ik je over mijn ervaring met de thema’s zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ik geef je waardevolle tips, die ik ook vaak aan m’n cursisten van Follow your bliss meegeef.

Want als je eerst vertrouwt op jezelf, wordt je leven steeds lichter en leuker. Een van m’n cursisten verwoordde het zo: “Als ik eerst voor mezelf zorg, dan gaat de rest een stuk makkelijker. Ook heb ik dan meer energie. Ik heb meer geluksmomenten gekregen!”

In deze Bliss-talk aflevering vertel ik over:

 • Meer zelfvertrouwen krijgen en wie dat ‘zelf’ dan is
  Hoe verleidelijk het soms is om met de stroom mee te gaan
 • Kritische stemmetjes van jezelf en anderen en wat je ermee kunt doen
 • Welke meditatie goed werkt voor meer zelfvertrouwen
 • Hoe je leven leuker en lichter aanvoelt als je jezelf accepteert

Luister de Bliss-talk hier via YouTube:

 

Vertrouw op jezelf en wat jij de wereld te bieden hebt

Het thema zelfvertrouwen is voor mijn eigen (spirituele) reis ook heel belangrijk geweest. Misschien weet je dit al wel als je me langer volgt. Niet voor niets vertel ik je op deze pagina dat ik bij de psycholoog kwam en niets leuks over mezelf kon bedenken.

Ik ben niet spontaan. Ik ben niet extravert.

Ik kon wel heel goed bedenken wat ik aan andere mensen leuk of knap vond. Herken je dat?

Ik stond alleen niet stil bij al mijn eigen positieve eigenschappen! Ik kon ze even niet zien. Terwijl ik nu een heel lijstje op kan sommen, als iemand me vraagt naar m’n talenten.

Sta eens stil bij jouw unieke kwaliteiten!

Elk mens heeft zijn eigen unieke kwaliteiten, talenten en gaven. We zijn hier allemaal met een reden. Maar ergens onderweg zijn we gaan geloven dat we pas geslaagd of gelukkig kunnen zijn als we meer geld verdienen/ meer impact maken/ betere ouders zijn.

We zijn ervan overtuigd dat als we dit bereiken, we eindelijk geslaagd zijn. Of er mogen zijn. We zouden bijna vergeten dat we altijd al waardevolle mensen zijn.

Je eigenwaarde vergroten gebeurt vanuit jezelf (niet van buiten)

Onze eigenwaarde hoeven we dus niet te koppelen aan dingen van buitenaf. Of aan de stem van ons ego, die denkt dat hij beter of slechter is dan anderen. Je wilt jouw bevestiging juist van binnen halen.

Want als je altijd op zoek bent naar waardering of bevestiging van buitenaf? Dan ben je telkens afhankelijk van de buitenwereld over hoe jij jezelf voelt. Misschien ervaar je weleens van die piekmomenten en voel je je daarna weer leeg.

Terwijl je juist al precies goed bent, zoals je bent. Dat is niet de weg is naar meer zelfvertrouwen of innerlijke rust.

Hoe krijg je dan wel meer zelfvertrouwen?

Maar wat dan wel? Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen, vraag je je misschien dan wel af. Nou, als je vanuit je ware zelf leeft, dan leef je vanuit het centrum. Dat vertrouwen op jezelf zit er al.

Het is je natuurlijke bron, je bent al waardevol. Iedereen is namelijk waardevol. Je eigenwaarde vergroten gaat dus om luisteren naar je zelf. Je zelfvertrouwen vergroten betekent niet dat je nooit meer een fout mag maken. Iets mag mislukken. Je mag ergens bang voor zijn. Die dingen zijn allemaal menselijk.

Werken aan je eigenwaarde kun je doen door te kijken naar de kritische geluiden die je ego jou wijs wil maken.

Kritiek waardoor je jezelf omlaaghaalt, gaat heel onbewust.

Je hebt soms niet eens door dat je zo kritisch bent op jezelf.

Maar telkens als je frustratie, onvrede of onrust ervaart, heb je de kans om even stil te staan. Is het waar, wat dit stemmetje zegt? Welke gedachte kwam er voorbij?

In de Bliss-talk podcast geef ik je tools over hoe je deze innerlijke stemmetjes sneller kunt opmerken.

Ik vertel je over meditatie, een heel krachtig middel om je gedachten op te merken. Wanneer je bewust bent van deze gedachten, kun je gewoon kiezen om er anders mee om te gaan.

Ben je nieuwsgierig geworden? Hier kun je luisteren naar de podcast:

Wil je meer stappen gaan zetten op dit gebied? Mijn training Follow your bliss start weer in April 2019. Je kunt hier alvast meer lezen over de training.

Wat je ook kiest, komende tijd, doe het vooral in jouw eigen tijd en tempo. Blijf luisteren naar de stem van je hart!

2 gedachten over “Podcast – vergroot je zelfvertrouwen

 1. Poeh wat een mooie, leerzame en rake blog voor mij. Hoofd en hart 2; zo verschillende gevoelens en nog zo aanwezig. Ik ben even mijn hart kwijt ten gevolge van een burnout, maarrrr ik ben weer creatief bezig en heb het beeldhouwen ontdekt en dáár zit een passie waarin ik mijn hart en lichtheid heel bewust ervaar.
  In een eerdere les (be blissed) heb je het over de trucjes van je ego en pfff hoe herkenbaar. Gelukkig kom ik af en toe ook mijn hart weer tegen.
  Ik heb meegeschreven en eruit gehaald wat voor mij nu belangrijk is en dat is veel; wederom dank!

  • Ja, wat goed dat je hebt meegeschreven!! Dat is echt een goede manier om deze stof nog dieper door te laten dringen. En heerlijk dat je creatief bezig bent. Daar is je hart heel blij mee :). Zodra je doorhebt dat je ego trucjes uithaalt: bekijk het vooral met veel liefde, compassie en acceptatie.
   Als je dat doet, dan kom je alweer in de energie van je hart. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien − 17 =