Wat ik leerde van 2 jaar bloggen

websites spiritueel, spiritualiteit, persoonlijke groei en ontwikkeling, mindfulness

Komende zondag is het precies 2 jaar geleden dat Be Blissed het levenslicht zag! Wat begon als een speeltuin, lijkt langzaam uit te gaan groeien tot mijn droombaan. Hier kan ik al mijn creativiteit, talent en passie in kwijt. Ontzettend fijn :). De afgelopen twee jaar heb ik zo veel geleerd door mijn blog. Dit waren mijn 7 allerbelangrijkste lessen: 

1.Tijdschrift versus online

Vroeger vond ik webredactie maar stom. Webredacteur worden? Dat leek me nou helemaal niks. Ik was een enorme tijdschriftenliefhebber. Nog steeds trouwens. Ik ben dol op ritselend papier, prachtige afbeeldingen op groot glanzend formaat en oude interviews die je weer tegenkomt in de kast. Toch ben ik me de afgelopen twee jaar steeds meer bewust geworden van de charme van online. Je hebt direct contact met je doelgroep, je kunt eindeloos experimenteren zonder dat het direct veel geld kost, je kunt linken naar leuke filmpjes en andere artikelen en je kunt gewoon supersimpel jouw boodschap de wereld inslingeren. Ideaal toch? Online rules!

2.Volg je diepste verlangens

Had je mij twee jaar geleden verteld dat ik nu alles zou weten van SEO (Search Engine Optimalisation, oftewel zorgen dat je hoog komt in Google)? Dan had ik je vierkant uitgelachen. Maar plots vind ik het erg leuk om me daarin te verdiepen. Sowieso heb ik de laatste twee jaar op allerlei vlakken veel bijgeleerd. Hoe maak je collages? Hoe houd je de vormgeving van je site mooi? Waar haal je foto’s vandaan? Hoe maak je filmpjes? Etc. etc. Stapje voor stapje leer ik iedere week weer iets nieuws erbij. Dus als jij jouw diepste verlangens volgt, dan komen ineens onverwachte kwaliteiten (en doorzettingsvermogen) naar boven drijven.

3.Geduld is een schone zaak

Tja, als je dan een paar stukjes getikt hebt, dan wil je natuurlijk ook mensen hebben die het lezen. Maar zo’n doelgroep komt niet van de een op de andere dag aanwaaien. Ik heb dus ook heel erg geleerd om… geduld te hebben! En daar moet ik nog steeds flink in oefenen hoor. In het begin werd mijn blog met veel geluk 4x gelezen op een dag. (Dank mama & friends!). Inmiddels is het uitgegroeid tot duizenden bezoekers per maand. En nog steeds heb ik dagen dat het me niet snel genoeg gaat.

Op zo’n moment moet ik even een stapje terugdoen en beseffen waarom ik het ook alweer doe. Om mensen te inspireren, om zelf ervan te leren én om te genieten van het creëren.

4.De snelweg naar ongeluk…

Er zijn dus zeker momenten dat ik met een lichte jaloezie kijk naar andere bloggers die véél meer bezoekers hebben en daar hun geld mee verdienen. Dat kan me onzeker maken. Maar jezelf vergelijken met anderen is natuurlijk de snelweg naar ongeluk. Mensen met wie jij je vergelijkt lijken altijd beter, populairder, rijker, mooier etc. Voordat je het weet word je daardoor lamgeslagen. Steeds weer leer ik om te blijven leven – en werken – vanuit mijn hart. Niet mezelf vergelijken met anderen, of anderen proberen te kopiëren, maar uitgaan van mijn eigen kracht.

mooie quotes, inspirerende quotes, motivatie quotes

Bron foto: Pinterest 

5.Niet denken maar doen 

Eindeloos blijven nadenken & piekeren over jouw droombaan? Niet doen! Het is vaak gewoon een kwestie van doen, experimenteren, uitproberen. Zo gaf ik laatst schrijfcoaching aan een mindfulness-docente die terecht was gekomen op mijn site. Ik heb vroeger in mijn werk ook journalisten en bloggers gecoached. En eigenlijk dacht ik dat ik dat inmiddels niet meer zo leuk zou vinden. Wel dus! Ik vond het nog steeds superleuk om te doen en de docente was erg enthousiast over m’n begeleiding. Mooi! Dat had ik vooraf niet kunnen bedenken…. Just try. 

6.Een goed boek is goud waard

Soms heb je net even een extra zetje nodig, een dosis inspiratie, een stappenplan om te gaan doen wat jij leuk vindt. Voor mij was dat The Artist’s Way van Julia Cameron. Door dit boek ben ik gaan bloggen. Door dit boek durfde ik mezelf te laten zien aan de buitenwereld. Door dit boek weet ik hoe belangrijk het is om je ziel te voeden. Een absolute aanrader voor iedereen die vastzit. Ik had dit boek voor geen goud willen missen…

7.Laat jezelf zien!!! 

En tot slot: als jij jouw verlangens durft te laten zien aan de buitenwereld en jouw onzekerheden overwint, dan zal het universum jou ruimschoots belonen daarvoor. Ik heb de afgelopen twee jaar heel veel tijd en energie gestoken in mijn blog en veel onzekerheden moeten overwinnen. Maar wat heb ik daar veel cadeautjes voor teruggekregen! Zoals precies de juiste mensen die op mijn pad kwamen toen ik ze nodig had. Fotograaf Daphne bijvoorbeeld. En sinds twee weken ook vormgeefster Fleur (die een hele coole illustratie heeft gemaakt voor Be Blissed: komende maandag online.).

En de toekomst?

Oooh, nog zoveel ideeën!  Ik wil nog allerlei cursussen ontwikkelen op intuïtief en spiritueel vlak. Filmpjes maken. Schrijfcoaching geven. Mooie interviews houden. Leuke columns schrijven. En lekker doorgaan met leren. Hoe moeilijk en onzeker de weg op sommige punten ook is. De voldoening die ik krijg door mezelf te blijven ontwikkelen is het allemaal meer dan waard…

7 gedachten over “Wat ik leerde van 2 jaar bloggen

  1. Hoi Lieke,

    Leuk om te lezen wat 2 jaar bloggen met je doet. De lessen zijn heel herkenbaar. Ik ben inmiddels ook 2 jaar bezig met mijn blog. Erg leuk om de herkenbaarheid te lezen! Keep it up!

    • Heey Anne, wat leuk dat je ook begonnen bent met bloggen! Hopelijk ga je er net zoveel plezier aan beleven als ik :). Een heerlijke manier om je creativiteit de vrije loop te laten. Super! Liefs,

  2. Erg herkenbaar voor mijzelf als beginnend blogger! Ik ben ook ongeduldig en vergelijk mezelf met andere bloggers, maar dat heeft geen zin. Ik kan alleen hard werken en vanuit mijn hart schrijven en afwachten wat er gebeurt.. 🙂

  3. Lieve Lieke, inmiddels is het al weer een poos geleden dat ik voor het eerst op jouw site terecht komt! Bij toeval zou je denken, maar om eerlijk te zijn geloof ik daar niet zo in. Ik heb de laatste tijd opvallend vaak dat er mooie, inspirerende dingen (zoals deze site) of mensen op mijn pad komen, waar ik onverwachts een bijzonder contact of gesprek mee heb. Jouw site is een van die pareltjes, die ik ontdekte en koester!! Je verhalen zijn inspirerend en bovenal geschreven vanuit je hart: eerlijk, oprecht, en met de meest zuivere en liefdevolle intentie. Dat proef ik aan alles en dat vind ik dan ook zo bijzonder aan jou! Je bent een mooi mens en ik vind het mooi en bijzonder om te zien dat je middels deze site jouw wijsheid en liefde wil delen met anderen. Ik heb sinds de dag dat ik jouw site ontdekte al je artikelen en verhalen gelezen en ik verheug me elke dag nog steeds op een nieuw artikel in mijn mailbox! Ik word er altijd zo heerlijk blvrolijk van! Dit wilde ik even met je delen! Ga zo door en geloof en vertrouw in jezelf! Liefs, een trouwe lezer!

    • Wow, dit is een van de mooiste complimenten die ik ooit heb gekregen. Wat ontzettend fijn om te horen! Ik raak er helemaal ontroerd van, haha. Thnx dat je de tijd hebt genomen om dit op te schrijven :). Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 − 9 =