Succes plant je zelf

Succes plant je zelf - persoonlijke groei

Vorige week leende ik een boek van een vriendin waarin 22 maatschappelijke leiders vertellen hoe zij een verschil maken in de wereld. Aan het woord komen bijvoorbeeld de oprichter van Happinez, maar ook Wubbo Ockels, Arnon Grunberg, Neelie Kroes en Robbert Dijkgraaf. Vooral de samenvatting van het boek is erg interessant: hierin leer je wat succesvolle, bevlogen mensen met elkaar gemeen hebben. Oftewel: de 8 wetten van succes:

1)   Volg je plezier

Hier begint het allemaal. Succesvolle mensen raken bevlogen omdat zij een ultiem, kinderlijk gevoel van plezier bij zichzelf ontdekken. Soms pas na jarenlang zoeken. Gun jezelf dus plezier in wat je doet en zoek uit waar jij kinderlijk bevlogen van raakt. (Bekijk ook mijn filmpje eens met de tip hoe je hierachter kunt komen).

2)   Durf je te laten raken door wat er op je pad komt

Let goed op waar jij door geraakt wordt. Een persoon op straat, een maatschappelijk vraagstuk, een uitspraak op televisie? Wat triggert jou? Succesvolle mensen durven zich te laten raken. Bijzonder is dat achteraf vaak blijkt dat hetgene wat jou diep raakt, ook hetgene is wat jij gemist hebt in je leven.

Voorbeelden uit het boek:

–       Een meisje moest als een moeder zijn voor haar verstandelijk gehandicapte broer omdat haar ouders hem niet accepteerden en realiseert nu een zorginstelling voor deze doelgroep.

–       Een Joods kind moest keer op keer vluchten, overleefde een concentratiekamp en werd later kinderrechter om andere kinderen een zo stabiel mogelijke jeugd te geven.

–       Een man miste vroeger een hecht gezin en creëert nu als succesvolle zakenman overal ter wereld liefdevolle gemeenschappen.

3)   Laat je niet weerhouden door angst en twijfel

Ook succesvolle mensen worden geplaagd door onzekerheden zoals: ‘Is dit echt wat ik wil?’ ‘Waarom zou mij dit lukken?’ of ‘Wat voeg ik eigenlijk toe?’

Ook al lijken ze misschien zelfverzekerd, ook ‘iconen’ twijfelen keer op keer aan hun eigen kunnen. Dat is helemaal niet erg. Zolang jij je er maar niet door van de wijs laat brengen. Hoe je dat doet? Door het accepteren van deze emoties. Weet dat onzekerheid normaal is. Probeer er niet tegen te vechten en stop ze ook niet weg. Ook deze kant hoort erbij.

4)   Ga risico’s aan en spring!

Weet je wat jou raakt? Dan gaat het vooral om kiezen en doen. Maak je los van de verwachtingen van anderen, regels en zekerheden. En ja, dat is zeker eng. Maar blijkbaar is die vrijheid en onzekerheid nodig om jouw talent maximaal te ontwikkelen. Je hoeft ook geen volledig uitgewerkt stappenplan te hebben voordat je springt. Een garantie op succes heb je nooit… Maar volg in ieder geval het spoor dat jouw hart je ingeeft. (En dit kan inderdaad vaak financiële onzekerheid of statusverlies met zich meebrengen).

5)   Ga diep en vind geloof in jezelf

Burn-out, het overlijden van dierbaren, verbroken liefdesrelaties of conflicten met collega’s: de meest lastige en pijnlijke crisissituaties zijn achteraf sleutelmomenten geweest voor succesvolle mensen. Dit zijn de momenten dat jij jezelf kunt hervinden, ondanks je verdriet en onzekerheid.

“Na veel pijn en verdriet kom je blijkbaar uit bij je eigen bevlogenheid en unieke kracht,” constateert Marja den Boer, de schrijfster van het boek. Jouw unieke kracht stelt jou in staat om bepalende beslissingen te nemen en voor jezelf te kiezen. Je laat oude situaties los, je herkent illusies, je doorziet het ego en je groeit naar een nieuw begin.

6)   Zet door en leer te doseren

Eén ding is zeker, blijkt uit de verhalen in het boek: weinig loopt zoals je vooraf denkt of hoopt. Marja: “Het najagen van dromen en ambities en het ontwikkelen van talent eist zijn tol: frustratie, geduld, energie, tijd en een hoge mate van stress. Die consequenties zul je voor lief moeten nemen en hoe verder je wilt komen, hoe meer je zult moeten incasseren.”

Doorzetten betekent dat je heel geconcentreerd veel tijd aan je talent besteed en dat je jarenlang blijft oefenen. Maar… let op dat je niet te ver doordrijft. Marja kwam erachter dat veel van de mensen die ze interviewde te maken hebben gehad met een burn-out. “Ik pikte hieruit op dat je je bevlogenheid moet doseren en compenseren. Dit doe je door je ambities bij te stellen, lichamelijk fit te zijn, je niet te veel af te zonderen en voldoende bij te tanken door te ontspannen.”

7)   Blijf altijd leren, vooral van je fouten

Je moet jezelf de ruimte geven om fouten te kunnen maken. Zo stuit je op steeds diepere lagen in jezelf. Imperfect zijn is onlosmakelijk verbonden met ‘in beweging zijn’. Zoals Joop van den Ende zegt: “Als je er voor open staat, leer je vooral wanneer iets niet meteen lukt. Van tegenslag en nee op het rekest wordt je sterker en beter.”

8)   Laat je intuïtie je gids zijn

Misschien wel de allerbelangrijkste les uit het boek: luister naar je intuïtie. Dit blijkt toch altijd weer de belangrijkste raadgever te zijn. Of het nu gaat om het beoordelen van mensen, of om het bewaken van je eigen grenzen. Veel van de mensen uit het boek noemden hun intuïtie een goudmijn van wijsheid. In de loop van de jaren zijn ze er steeds meer op gaan vertrouwen. Jouw intuïtie vertelt jou met hele subtiele signalen of je op het juiste spoor zit. Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen intuïtie en angst. Maar door steeds maar te blijven oefenen en te reflecteren zal het je steeds beter lukken om het juiste onderscheid te maken. Ook stilte is hiervoor heel erg belangrijk. Zo kom je weer uit bij de wijsheid van jezelf.

Inez van Oord, de oprichter van Happinez is zo iemand die regelmatig de stilte opzoekt en altijd haar intuïtie volgt. Zij zegt hierover: “Als je vanuit je hart leeft, neem je geen gekke beslissingen. Dan ga je niet iemand blindelings volgen, dan blaas je jezelf niet op. Vanuit je hart leef je op een goede manier voor jezelf en voor anderen. Dat voelen, die eigen ervaring, dat is de kern. Leer te luisteren naar jezelf. Dat is je cadeau.’

De titel van het boek is gelijk een mooie samenvatting van deze lessen: Durven doen wat je raakt... Durf jij te doen wat jou raakt?

Ps. Zo kom je erachter wat jouw levensdoel is

(Fotocredit: Daphne van Leuken)

Een gedachte over “Succes plant je zelf

  1. Pingback: Tip! Meditation Deepak Chopra en OprahBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 + 12 =