Past jouw omgeving wel bij jou?

spullen opruimen

Sinds mijn twaalfde heb ik nooit meer op een rommelmarkt gestaan. Het leek me allemaal wat veel gedoe en ik gaf mijn spullen liever weg aan vriendinnen of aan de kringloopwinkel. Tot afgelopen week. In mijn buurt is een superleuke, sfeervolle 5-mei-markt, dus ik trommelde twee vriendinnen bij elkaar en samen verzamelden we alle spullen uit ons huis die we niet meer gebruikten.

In de groeps-app bespraken we vooraf hoeveel we al verzameld hadden. ‘Ik heb al drie kratten vol!,’ schreef ik.

Vriendin nummer twee had zoveel spullen dat ze het niet eens meegesjouwd kreeg.

Waarop vriendin nummer drie verbaasd reageerde: ‘Hoe kom je aan zoveel spullen die je eigenlijk niet wilt?’

Grappige vraag. Hoe komen we toch aan al die spullen die we niet echt willen, of gebruiken? Toegegeven, bij mijn verzameling voor de rommelmarkt zaten een aantal cadeaus… Maar verder was het ook veel zelf verzamelde zooi.

Zoals nooit gebruikte krulspelden (het leek me altijd zó mooi om eindelijk eens een grote bos krullen te hebben).

Een nooit gebruikt spel (zó idyllisch om op een zomerse avond buiten een goed spel te spelen).

Nooit gelezen literaire boeken (als ik ooit tijd heb, ga ik die vast nog lezen…).

En vakantiesouvenirs, zoals een prachtige waterpijp uit Istanbul (ik rook niet eens!)

Afijn. De spullen representeerden een leven dat ik in mijn hoofd gecreëerd had, maar nooit echt geleid. Omdat ik nu eenmaal ándere dingen doe in mijn echte leven.

Ik gebruik geen krulspelden, maar ik haal een borstel door mijn haar en laat het alle kanten uit wapperen. Ik speel geen spelletjes, maar ik voer diepe gesprekken op zomerse avonden. Ik lees geen literaire boeken, maar ik laat me inspireren door spirituele schrijvers.

Alle spullen zijn weg.

Wat een rust.

Ik hoef niet meer tegen dingen aan te kijken die helemaal niet bij mij passen. Het leuke is natuurlijk dat de spullen op de rommelmarkt enthousiast begroet werden door hun nieuwe eigenaren. Wat voor mij troep was, werd voor een ander een gouden vondst.

Ik heb de smaak te pakken en ik ga nog eens heel kritisch door mijn huis en kledingkast. Er liggen vast nog meer spullen die ik niet meer gebruik en die niet echt bij mij passen.

Als je op die manier met je huis bezig bent, kun je veel helderheid over jezelf krijgen. Jouw huis heeft namelijk héél veel te zeggen over jou. Het weerspiegelt jouw karakter. Zo hebben mensen die zorgzaam zijn, een warm huis dat er als een geborgen nest uitziet. En rationele analytische types kiezen vaak voor een minimalistisch huis.

Hoe zit dat bij jou? Passen de spullen in jouw huis wel echt bij jou?

Dit artikel dat ik ooit schreef kan jou veel helderheid geven hierover.

(Bron foto) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

tien − acht =