Pareltje van de dag

Spontaan telefoongesprek

“Hallo Lieke, je spreekt ook met een Lieke, zegt de vrouw aan de andere kant van lijn.“Oh”… zeg ik, niet echt verbaasd. “Maar ik heb ook dezelfde achternaam!” zegt ze lachend. “Oh?” vraag ik al iets verbaasder. Nu heb ik m’n eigen naam vaak genoeg gegoogled  (op momenten dat ik niks beters te doen had) dus ik weet dat er nog minstens twee mensen in dit land precies dezelfde naam hebben. Maar waarom belt ze? Is er een misverstand opgetreden? Heeft iemand ons door elkaar gehaald? Niks van dit alles, blijkt na enkele minuten. 

“Ik zag je naam in de krant, dus ik dacht, laat ik eens bellen!” Haar stem klinkt jong, krachtig en levendig.

“Weet je hoe oud ik ben?” vraagt ze dan. “84! Maar dat zou je niet zeggen hoor. Iedereen is daar altijd verbaasd over.”

Het verbaast mij inderdaad ook.

We komen uit een geheel ander deel van het land, familie van elkaar zijn we in de verste verte niet, dus eigenlijk zijn het slechts dertien letters die ons verbinden. Maar zo, op een druilerige middag, raken wij naamgenoten ineens met elkaar in gesprek.

Ik 32. Zij 84. Ik in Utrecht. Zij in Wassenaar.

In het kort komt haar leven voorbijgesneld door de telefoon. Ze woonde enkele jaren in Hollywood en heeft net het internet ontdekt. Want tja, je kunt niet achterblijven natuurlijk. Ook vraagt ze honderduit aan mij: “Wat was de professie van je vader? Heb je genoeg werk? Woon je in een huis met vriendinnen?”

Haar openheid en pure interesse spreken me direct aan. Een vrouw ziet een naam staan, is nieuwsgierig , zoekt even op internet en belt diegene gewoon op. Ze laat zich niet tegenhouden door gedachtes als: “is dit niet raar? Ik kan toch niet zomaar bellen?” Nee, dit is een vrouw die haar verwondering – ook op hoge leeftijd – achterna blijft gaan.

“Vind je het leuk om elkaar een keer te ontmoeten?” vraagt ze dan. Enthousiast stem ik in.

Deze date zal overigens begin volgend jaar pas plaatsvinden. Want tja, deze maand heeft ze het erg druk en in december gaat ze nog weg.

Mijn naamgenote, 84 jaar, modern, actief, levenslustig…  Ik geloof dat ik een mooi rolmodel gevonden heb.

2 gedachten over “Pareltje van de dag

  1. Wauw, ik word hier al helemaal blij van, dus kan me enigszins inleven hoe jij je moet voelen na dit gesprek! Mooi verwoord ook! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − 14 =