Opposites attract

Leren van je tegenhanger

ips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingWaarom voelen we ons soms zo aangetrokken tot iemand die compleet het tegenovergestelde is? De een is rustig, bedachtzaam, een denker, introvert, links. De ander uitbundig, explosief, een doener, extravert en rechts. Kortom: de ander is alles wat jij niet bent. Een cynisch stemmetje in je hoofd lispelt nog dat dit een rare combi is. Maar je gevoel toont je dat het klikt. Totdat de irritaties op komen borrelen… 

Het leven reikt je constant spiegels aan. Dit is de manier van het universum om je te tonen wat jij nog te leren hebt. Als iemand precies het tegenovergestelde is van jou, is dit een van de grootste en helderste spiegels die je voorgeschoteld kunt krijgen. Al dan niet bewust voel je aan dat jouw tegenpool je heel wat levenslessen bij kan brengen.

Misschien ga je, door het contact met de ander, zaken eens vanuit een ander perspectief bekijken. Of je wordt gestimuleerd om vastgeroeste patronen om te gooien.

Zo kan het zijn dat de denker ineens meer actie gaat ondernemen en de doener eens wat tijd neemt om uit te rusten en te reflecteren. Spannend is dat, om ineens te merken dat er nog heel wat verborgen talenten in jou schuilen die je normaal gesproken niet benut.

Een mooie kans om jezelf nog completer te ontwikkelen.

Toch kan het ook een andere kant uitslaan. Je veroordeelt een ander omdat die anders is, of je gaat je ma-te-loos irriteren.

Dat komt door diezelfde spiegel. Die dwingt je om alles op scherp te stellen. En poeh, dat kan heel confronterend zijn. Je ziet ieder rimpeltje van jezelf, iedere donkere vlek. Maar als je de ander afwijst, wijs je eigenlijk jezelf af. Want alles is een reflectie van jezelf, wordt vaak gezegd.

Merk je dat je irritaties te groot worden? Zoek het dan dus niet direct bij de ander, maar kijk eerst naar jezelf. Vaak wil dit zeggen dat jij niet in balans bent. Hoe verder je uit balans bent, hoe groter de irritaties. Probeer eens te omschrijven wat je zo irriteert aan de ander en benoem de kwaliteit van die eigenschap. Grote kans dat jij bent doorgeschoten in het tegenovergestelde.

Vind je de ander bijvoorbeeld arrogant en irriteert je dat mateloos? De kwaliteit die daarachter zit, is dat de ander zelfverzekerd is. Misschien ben jij juist diep van binnen onzeker?

Als je meer in balans komt en zekerder van jezelf wordt, dan smelten die irritaties vanzelf. Het is dan een stuk makkelijker om de ander glimlachend en zonder oordelen tegemoet te treden. Misschien ontdek je zelfs wel dat de ander eigenlijk ook onzeker is, maar dat probeert te compenseren.

Je leert dus heel veel van je tegenpool en van je irritaties. Kijk gewoon eens wat vaker in de spiegel!

Ps. Meer weten over tegenstellingen en hoe je daarmee om kan gaan? Het kernkwadrantenmodel van Daniël Ofman biedt een goede basis. Irritaties worden hier allergieën genoemd. Check bijvoorbeeld deze site voor meer uitleg. Een interessant en toegankelijk boek van Ofman is: ‘He, ik daar…?!’

Pps. Voor de muzikale noot: ken je deze nog van Paula Abdul?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × vijf =