Op zoek naar een partner? Advies voor singles

7046231983_c28e3fdf79_z

Een paar weken geleden had ik een heel leuk interview met lifecoach Nannet van der Ham. Voor een opdrachtgever interviewde ik haar over haar boek spiritueel afvallen. Ze legde uit waarom zoveel mensen ’s avonds gaan snaaien. Vaak vullen we daarmee een bepaald gebrek op. Zoals een gebrek aan liefde. Wat ze toen zei over singles, zit nog steeds in mijn hoofd. 

Nannet zei: ”We hebben allemaal geleerd om goed voor onze carrière te zorgen, onze persoonlijke groei en ontwikkeling. Daar besteden we al onze aandacht, tijd en misschien wel geld aan. Maar bij een partner? Daarvan vinden we dat ie op een dag zomaar voorbij moet komen lopen. Maar zo werkt het dus niet… Er is een hele grote groep vrouwen die nu gewoon overblijft.”

(Au. Op dit punt van het interview kreeg ik een licht, vervelend schokje in mijn maag. Want ja, ik ben single. En het woord ‘overblijven’ jaagt me angst aan.)

Maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in haar verhaal.

Denk maar na hoe het bij een banenjacht gaat: je denkt maandenlang na over jouw droombaan. Zoekt wekenlang naar nieuwe vacatures. Spendeert dan nog eens uren aan het schrijven van een goede brief. En misschien koop je zelfs nieuwe kleding om er smashing uit te zien op het gesprek.

En wat doe je om een partner te vinden? Ja, je gooit je profiel misschien een keer op een datingsite. Maar dat is het dan wel…. Want, de rest moet toch vanzelf gebeuren?

Niet dus.

Nannet heeft een dochter van 19. Nannet: “Regelmatig vraagt zij aan me wat ze zal gaan studeren. Ik denk dan vooral: zorg eerst maar dat je een man en kindjes krijgt. Dat is veel belangrijker.”

Daar moest ik wel om lachen. Juist omdat het zo tegen de gangbare opvattingen indruist. Tegen de opvattingen uit feministische hoek dat je carrière moet maken, zelfstandig en onafhankelijk moet zijn.

Maar word je wel echt zo gelukkig van een perfecte carrière als je niemand hebt om het mee te delen?

Er knaagt de laatste tijd iets aan me. Ja, ik ben weer toe aan een partner. En ja, ook ik vond de hele tijd dat ik hem ergens zomaar tegen moest komen. Vooral niet teveel tijd of geld aan besteden.

Maar heeft Nannet een punt? Moet eerst die focus in mijn geest verschoven worden? Van werk naar liefde? Moet ik meer aandacht besteden aan het vinden van een partner?

Of zoals Nannet adviseert:

“Focus, focus, focus. Leg er je aandacht op en gooi er desnoods een smak geld tegenaan.”

Ik ben de laatste weken al wat kleine stapjes aan het zetten. Ik heb me ingeschreven voor een datingsite waar inmiddels al wat leuke mails uit zijn gekomen.  Ik heb zelfs betaald voor het lidmaatschap. Voor mij al best een stap…

Toch blijf ik het ergens ook lastig vinden. Want als je iets heel graag wilt, is er ook een ander advies dat vaak lijkt te werken: loslaten.

Focussen of loslaten…. ? Mijn tarotkaarten lieten me gisteravond het antwoord zien op de vraag hoe ik liefde vind.

De uitkomst was de Magiër. Oftewel: concentreren op een doel.

Dus dat is wat ik ga doen.

En ja, uiteindelijk zal ik die partner dan vast ‘zomaar ergens tegenkomen.’ Maar dan wel omdat ik daar groen licht voor gegeven heb.

(Fotocredit: Ariadna Bruna

5 gedachten over “Op zoek naar een partner? Advies voor singles

 1. Pingback: Zo vond ik mijn ware liefde - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 2. Pingback: inspirerende quotes - every inch of you is perfectBe Blissed – leven vanuit je hart

 3. Mee eens; je op de markt begeven kost tijd en energie, trail & error.
  Ik denk dat mannen wat dat betreft eerder neigen naar focussen en doelen stellen dan loslaten 😉

  Voor mij is het met vertrouwen en ontspannen aanspreken van die ene leuke vrouw een ‘spier’ die je moet trainen. Als je het nooit doet, zul je het niet leren.

  Als man weet ik dat er een stroming is waarbij mannen zoveel mogelijk vrouwen aanspreken om door die aanspreekangst heen te breken. geloof me, een big issue bij mannen. practice makes perfect wordt gedacht.

  Kunnen vrouwen hier iets van leren? (ik probeer me even in te leven)
  ik denk het wel. oefen je erin om ontspannen te zijn met oogcontact maken; denk niet in termen van ‘is hij leuk genoeg’.
  sta open voor elke ontmoeting. ont-moeten IS namelijk leuk. houd het luchtig, je hoeft in dit stadium nog niets van elkaar.

  Wees niet te kritisch, haal je energie uit de reis die het leuke gesprek biedt, denk niet aan de uitkomst (ook dat is ‘loslaten’).
  en wie weet wordt je verrast door een man die je qua uiterlijk misschien niet eens zo aantrekkelijk vindt.

  maar toch..daten kan een oh zo stressvolle bezigheid zijn,
  succes!!

  • Dank voor je mooie reactie! Hmm, aanspreekangst bij mannen. Dat realiseer ik me vaak niet. Als vrouw denk je al snel dat ie geen interesse heeft. (Plus als vrouw wil je ook een man die het lef heeft om die stap te zetten).
   En inderdaad: als vrouw echt openstaan voor de ont-moeting vind ik ook een goede.

   Dus wel de focus leggen, maar daar niet te star in zijn. Zoiets :). Ik ga mijn best doen, haha.
   Thnx!

 4. Succes ! Het is zoals je zegt, je focussen op wat je wil.
  Ik ben ook terug single, maar nog niet klaar voor een nieuwe stap. Als mijn hoofd terug in balans is, ga ik terug aan je denken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × drie =