De allerbeste manier om met kritiek om te gaan

tips omgaan met kritiek Afgelopen zondag zat ik even te zappen op de bank. Mijn oog bleef hangen bij Life 4 You, waar Nick en Simon te gast waren. Een programma dat ik normaal niet kijk, maar dit was wel erg interessant…. Nick en Simon krijgen regelmatig kritiek te verduren. Op Twitter bijvoorbeeld. En ze lieten zien hoe zij daarmee omgaan. Een geweldige levensles waar iedereen iets van kan leren! Ik ga deze truc in ieder geval toepassen:

Normaal zou je denken bij kritiek: niks van aantrekken, negeren en doorgaan met je leven, toch?

Dat kan natuurlijk. Lijkt me ook een prima oplossing.

Maar Nick en Simon doen het anders. Zij reageren wél op hatelijke tweets. En wel met ontzettend veel humor en zelfspot. Ik vond deze twee voorbeelden helemaal top:

Iemand zegt op Twitter:

Ga je als NLer naar the cavern club in Liverpool als Beatle fan, krijg je Nick & Simon! Om te kotsen zo slecht.

Waarop Nick & Simon antwoorden:

Beterschap!

Ander iemand op Twitter schrijft:

4 nummers van Nick en Simon op mijn mp3. Tjonge, wat heb ik toen gedacht?

Waarop Nick & Simon reageren:

Inderdaad. We hebben er veel meer!

Haha, grappig toch?! Zij schieten dus niet in de verdediging. Zij gaan niet twijfelen aan zichzelf. En ze beseffen dat ze nou eenmaal niet door iedereen leuk gevonden kunnen worden.

Wat een goede mindset.

Dat bewonder ik aan mensen. Als ze ondanks kritiek tóch volledig hun eigen weg blijven gaan. Omdat je gewoon weet dat dat het juiste is om te doen. Omdat jij daar zielsgelukkig van wordt.

Nu ben ik zelf niet zo gevat als Nick & Simon. Dus ik denk niet dat ik iedere kritiek zo snel kan pareren met een leuk grapje.

Maar de houding die erachter schuilt, neem ik graag over.

Sommige mensen snappen niks van de weg die je bewandelt. En kritiek zal er altijd zijn.

Maar de kunst is om je niet omver te laten blazen door de meningen van de hele wereld. Niet direct onzeker worden. Hoe? Door goed naar je hart te blijven luisteren. Die wijst jou altijd de juiste weg. En daarmee groeit jouw (zelf)vertrouwen vanzelf.

Zo kun je een stuk makkelijker doorgaan met het vervullen van jouw diepste wensen. Met het volgen van jouw Bliss.

Nu hoor ik graag van jou: vind jij het vervelend om kritiek te krijgen? Of kun je makkelijk je schouders daarover ophalen? Laat hieronder je reactie achter!


Ps. Wil je leren luisteren naar je hart en zo meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Dan verwijs ik je graag naar mijn video-training Schrijf je Vrij. 

(Bron foto). 

4 gedachten over “De allerbeste manier om met kritiek om te gaan

 1. Heb vooral moeite met dooddoeners, vind dat wat anders dan kritiek. Dan had ik het bijvoorbeeld over mijn kinderwens en dan zo’n k*treactie: ‘ja maar er zijn mensen die nooit bezoek krijgen van hun kinderen als ze in een verzorgingshuis zitten!” Moet je daar nou mee? Dan weet ik niks meer te zeggen en dat is juist de bedoeling van een dooddoener.

 2. Goedenavond Lieke,
  als mensen mij kritiek geven om te kwetsen dan reageer ik ook met humor. Van mensen die het goed met me menen neem ik kritiek aan als feedback om het anders of beter te doen. Bedankt om je mailtjes ik haal er wel veel uit. Fijne avond.
  Leen Floin

  • Heey Leen.
   Ja, goede aanvulling inderdaad. Sommige kritiek is natuurlijk hele goede feedback. Die kun je inderdaad weer goed gebruiken. En wat goed dat je met humor reageert op de andere soort kritiek!
   En heel graag gedaan natuurlijk – mijn blogs :). Leuk te horen dat je er veel uit haalt.
   Liefs,
   Lieke

 3. Wat een goede manier om er zo mee om te gaan! Ik trek me alles veel te veel aan en maak me veel te veel zorgen om wat anderen denken. Tijd dus om daar wat aan te doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf + twee =