Omgaan met kerst-stress

Het perfecte cadeau om te geven: KISS

“Hoe kun je kerststress het beste vermijden?,” vroeg de radioverslaggever aan een voorbijganger. “Wegvluchten! Op vakantie! Zo snel mogelijk!,” adviseerde de vrouw. Verleidelijk ja. Hoewel ik net een weekje heb onthaast op Vlieland, zou ik er geen problemen mee hebben direct weer weg te gaan. Maar in plaats van weg te vluchten, kun je ook kijken hoe je de stress kan elimineren. 

De Belgische krant nieuwsblad zette de grootste bronnen van kerststress op een rijtje. In hun top-5: het vinden van een kerstcadeau en het budget voor het kerstdiner.

Kerst. Hoe zat het ook alweer? Christenen vieren met kerst de geboorte van Jezus-Christus. Maar ergens in de afgelopen tweeduizend jaar is dit herdenkingsfeest omgeslagen in een losgeslagen eetfestijn.

Chef-kok Julius Jaspers leerde me onlangs in een interview de perfecte uitdrukking voor de feestdagen (ook te gebruiken bij oud en nieuw): KISS. Oftewel: Keep It Smart and Simple.

Levert een zesgangendiner jou alleen maar stress op? Houd het dan gewoon een stuk simpeler. Vorig jaar vierden we kerst bij mij thuis met een groep vriendinnen. Normaal zou ik ervan in de stress schieten, maar nu verzorgden we ieder 1 gang. Ik kan je vertellen: geen greintje stress te bekennen! Als je samen verantwoordelijk bent voor het eten, valt er een hele druk van je schouders.

Maar ook als jij in je eentje opdraait voor het eten, kun je het relaxed houden. Zolang je maar in je achterhoofd houdt waar kerst om draait. Draait het om de perfecte amuse met bijbehorend servetje? Of gaat het erom dat je samen bent met familie en vrienden?

Kortom: ook een flinke pan soep of een stoofschotel (die je de dag van tevoren maakt) kan de perfecte bodem zijn voor een prima avond.

Ach, eigenlijk heeft het allemaal te maken met het bijstellen van verwachtingen. Niet alleen jouw verwachtingen, maar ook: het bijstellen in jouw hoofd van andermans verwachtingen. Je denkt namelijk al snel dat anderen een perfect diner of het ultieme cadeau verwachten. Maar is dat wel zo? (En zoja: moet jij daar per se aan voldoen?)

Bedenk dat stress snel overslaat op elkaar. Dus KISS is eigenlijk het beste cadeau om te geven aan de ander: het zorgt ervoor dat jij relaxed en vrolijk bent.

Al is het in je joggingbroek met een kommetje soep op schoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − elf =