Omgaan met hooggevoeligheid – van frustratie naar acceptatie

omgaan met hooggevoeligheid

Jaren geleden had ik een date met iemand die plots zei: jij bent heel sensitief, of niet? Mmmmm grmmmm, mompelde ik. Ik liet duidelijk merken dat ik niet gediend was van deze opmerking. ‘Dat is een compliment’ verduidelijkte hij. ‘Ik hou van sensitieve mensen.’

Ik vroeg er niet op door. Dat had ik misschien beter wél kunnen doen. Zoals: ‘Hoezo dan? Wat zijn de móóie eigenschappen? Waarom vind jij het fijn om bij sensitieve personen in de buurt te zijn?’ In plaats daarvan probeerde ik mijn sensitieve kant te ontkennen. Ik had er namelijk voornamelijk last van.

Na een familiefeest van 2 uur ben ik uitgeput. Van warenhuizen krijg ik stress. Ik heb heel (héél) veel tijd voor mezelf nodig. Reizen is uitputtend voor me. Als ik honger krijg, moet ik dírect eten anders word ik licht in mijn hoofd. Mijn bloedsuikerspiegel daalt dan snel. Energieën van andere mensen komen heel hard binnen bij me. Als ik praat met iemand die chagrijnig of moe is, dan is de kans groot dat ik me na een halfuur óók zo voel.

En zo zijn er nog een aantal kenmerken waardoor ik voor mijn gevoel vaak buiten de boot val. Ik kan niet ‘normaal’ meedoen met de rest van een groep. Ik ben gewoon sneller moe en dan moet ik alleen zijn om weer op te kunnen laden. (Ok, poes Daantje mag er altijd gezellig bij komen liggen :)).

Ik ben een typisch HSP’er. Een Hoog Sensitief Persoon.

Naar schattig is 15 tot 20% van de bevolking hooggevoelig. Natuurlijk zijn er binnen die groep allerlei gradaties mogelijk. (En ook dieren kunnen trouwens hooggevoelig zijn).

Bij HSP’ers komen alle prikkels intenser binnen. Prikkels zoals geuren, geluiden, gesprekken, energieën etc. Die prikkels worden op een andere manier verwerkt in de hersenen. We hebben meer tijd nodig om alles te verwerken.

Het zenuwstelsel van HSP’ers raakt sneller overbelast als er te veel prikkels zijn, zoals in grote groepen mensen. Het kan ook zijn dat je meer slaap nodig hebt dan andere mensen.

Liefdevol omgaan met hooggevoeligheid

Lange tijd heb ik mijn hooggevoeligheid willen ontkennen. Ik las er wel eens wat over.  Maar eigenlijk had ik er nooit zo’n zin in om het volledig te omarmen… Juist omdat ik er vooral last van had. De mooie kanten ervan vond ik maar lastig om te zien.

Onlangs sloeg ik een oud dagboek open. Ik was die dag naar een familiefeestje geweest. En terwijl de rest van de familie nog gezellig bleef eten met elkaar, moest ik na een uur of 2 echt weg. Ik was volkomen uitgeput, leeg, emotioneel. Al die spanningen die daar hingen! 

In mijn dagboek schreef ik gefrustreerd: ‘Waarom kan ik dit niet? Waarom ben ik zo snel moe en anderen niet? Waarom ben ik zo zwak?’

Nu, jaren later, kijk ik met liefdevolle ogen naar die zinnen. Wat ben ik altijd hard voor mezelf geweest! Dat constante vergelijken met andere mensen en dan denken dat ik zwak ben… Pfff… Wat een aanslag op mijn zelfvertrouwen.

Steeds meer kan ik ervan genieten om ervaringen van andere HSP’ers te lezen. Wát een herkenning! Dat heb ik óók allemaal! Ik ben niet zwak, ik sta gewoon open voor veel energieën.

Zo ben ik geboren.

Het is een déél van mij.

Een deel dat ik voluit mag gaan omarmen. En stapje voor stapje kan ik ook de mooie kanten van deze sensitiviteit gaan erkennen.

Ineens kwamen bijvoorbeeld enkele herinneringen naar boven drijven waarbij ik dingen al wéét van andere mensen, zonder dat ze dat hoeven te zeggen. Soms ook van mensen die ik nauwelijks ken. Een keer was ik op bezoek bij iemand die ik coachte en wist ik intuïtief waar zij van kind al van droomde. We waren er allebei verbaasd over…

Goh,’ bedacht ik afgelopen week. ‘Misschien ben ik wel helderwetend, zonder dat ik dat van mezelf weet.’

Haha. Dat vond ik een mooi inzicht van de dag.

En ineens kwam er ook een ander helder inzicht.

Als ik de lastige kant van mijn sensitiviteit voluit durf te omarmen en te koesteren, dan ontstaat er ook meer ruimte voor de krachtige en mooie kant.

Want álles mag dan in het licht gaan staan.

En ik heb er ook zin in om de mooie kanten van deze sensitiviteit te gaan belichten.

De focus op de lastige kanten heeft nu wel lang genoeg geduurd.

Dát is pas een helende reis…

 

Ps. Een fijn boek over hooggevoeligheid vind ik ‘Leven met Hooggevoeligheid. Van opgave naar gave’ van Susan Marletta-Hart.

 

 

18 gedachten over “Omgaan met hooggevoeligheid – van frustratie naar acceptatie

 1. Dag Lieke, wat ben ik weer ontzettend blij met je berichtje! Ik ‘ontdekte’ onlangs bij mijn zoon (19) hoogsensitiviteit en realiseerde pas daarna dat ik zelf ook hoogsensitief ben. Ik heb gelijk het boek van Susan Marletta Hart besteld en wat ben ik daar ontzettend blij mee! Ik heb het nog niet eens helemaal uit, maar voel me nu al een stuk sterker, vooral ook in het weten dat ik op het goede spoor ben. Ik voel me niet zwak, maar weet dat ik juist iets bijzonders en moois heb, dat lang niet iedereen heeft. Dat er ook een paar nadelen aan kleven, het zij zo. Daar leer ik door de tips uit het boek beter mee om te gaan. En ook naar mijn zoon toe durf ik door het boek nog beter op mijn gevoel te vertrouwen. Superfijn dat je het hebt gedeeld, bedankt!

  • Heey Froukje. Leuk van je te horen! En wat goed ook dat het balletje op deze manier is gaan rollen. Ja, wat een fijn boek is het hé? Het is voor mij ook zo’n verademing om het te lezen. Allerlei puzzelstukjes die op hun plek vallen. Dat geeft inderdaad kracht.

 2. Synchronisity!! Hard zijn voor mijzelf in al mijn sensiviteit… daar ging ons gesprek vanmiddag over en 3 uur later lees ik dit van Lieke. Naast deze schaduwkant mag ook mijn helderwetend, helderziend in het licht staan. Geen ontkenning meer: ‘Alles” mag in het licht staan …. en dat nu laten binnenkomen

 3. Zooooooooo herkenbaar! MIjn leven is zo ten goede veranderd sinds ik het van mezelf accepteer en er zelfs blij mee ben. Prachtig geschreven, hoop dat dit heel veel mensen bereikt.

 4. Zo herkenbaar!! Maar ik zit helaas nog in de fase dat ik het vooral lastig vind. En daarbij maakt een dochter met een zorg dit nog moeilijker. Ik hoop net als jij te kunnen omarmen dat dit is wat bij mij hoort en dat ik daaraan toe mag geven. Mooi om te lezen dat het jou gelukt is, dat geeft vertrouwen 😉

 5. Als ik eerlijk mag zijn ben ik, ook HSPer, jaloers op mensen die dit niet hebben. Waarom? Omdat zij veel meer aankunnen en niet constant moe en zich slecht voelen door hoog gevoeligheid. Het kost mij bakken energie om hetzelfde werk af te leveren omdat ik vaak meer herstel tijd nodig heb na een zwaar overleg of op papier zetten van mijn ideeen. Dan ben ik ook nog eens kritisch naar mezelf. Voordeel van HSP alle vriendinnen komen naar mij toe als ze problemen hebben. Ja ik kan goed luisteren situatie aanvoelen en adviseren.

  Groet
  Fran

 6. Zo herkenbaar!! Ik weet al langer dat ik HSP ben en heb hier veel over gelezen. Dat helpt mij. Ik heb ook jarenlang de nieuwsbrieven van Elaine Aron ontvangen en die hebben mij ook veel inzicht gegeven. En toch, net als jij, ervaar ik te vaak de nadelen van HSP zijn, terwijl het een prachtig iets is. Onze westerse maatschappij is gewoon niet ingesteld op HSP-ers. Maar ook net als jij wil ik juist het mooie van deze eigenschap ervaren en er meer naar leven. En ook om mijn eigenschappen nog meer in te zetten. Dat lukt me steeds beter. Maar het is niet altijd makkelijk. Sterkte Lieke en ga ervoor. Want HSP-ers zijn prachtige mensen en heel krachtig. En de niet HSP-ers profiteren hier maar wat graag van.

  • Dankjewel Linda! En mooi gezegd :). Het is inderdaad een behoorlijke uitdaging in deze Westerse maatschappij.
   Dicht bij jezelf blijven en niet gaan vergelijken met anderen… Dat blijft heel belangrijk merk ik.
   Liefs!

 7. Heel hartelijk bedankt voor de inzichten die je me geeft. Vooral bij deze mail over HSP !!! Ik ben medium en werk nog bijna elke dag, gewoon omdat ik het niet kan laten, het is heerlijk om te doen. Nu jij aangeeft dat je dat ook bent, valt bij mij het kwartje helemaal. Daarom ben ik vaak overspannen en depressief en tegen Burnout aan denk ik. Vaak ben ik bij Psychogen geweest en altijd weer gestopt omdat niemand me echt kon helpen. Mijn huisarts wil me aan de anti depressieva, daarom ga ik niet naar hem toe met dit probleem nu. Ik heb het al zo vaak gehad dat ik moe ben, nu durf ik er niet meer heen met dezelfde klacht. Bang dat hij zal zeggen, dan moet je de anti depressieva maar in gaan nemen. Ik zit nu in een kring waar ik niet uit kom. Toch naar de huisarts gaan en EERLIJK zijn over mijn HSP ?? Misschien wat ik hier nu schrijf eerlijk tegen hem zeggen?
  Ik zie geen andere uitweg !! Ik wacht even Uw antwoord af en dan kijk ik wat ik op dat moment voel !!!
  Nogmaals bedankt voor de fijne woorden en de duidelijkheid die ik zeker bij mij zelf herken !!!

  • Fijn is dat hé, als dat kwartje ineens valt! Ik kan je het boek heel erg aanraden, wat ik hierboven als tip geeft. Dat biedt zoveel (h)erkenning! Of ga lekker naar de bieb en laat je daar inspireren door boeken over HSP.
   Luister goed naar je eigen lichaam en naar jóuw behoeftes. Dat is erg belangrijk.
   Liefs!

 8. Mooi geschreven en heel herkenbaar. Laatst hadden we het er nog over via de mail. Inmiddels ben ik met een cursus begonnen voor hoog sensitieve personen. Ik hoop daardoor het meer te aanvaarden en ook de mooie kanten er van in te gaan zien en dat het niet alleen maar meer een last is. Hopelijk helpt het ook weer bij het herstel van mijn burn out.
  Dank je wel!

  Lieve groet,
  Mourine

 9. Mooi geschreven, Lieke!
  Ik heb ‘m doorgestuurd naar mijn hoogsensitieve dochter, die zo graag “gewoon” wil zijn.
  Dankjewel !

  Warme groet,
  Dorèth

 10. Heel herkenbaar, nog altijd een struggle helaas.. Vooral na traumatische ervaringen in mijn leven. Nu bezig met helen en proberen die eerst los te laten. Veel alleen zijn en creatief bezig zijn is mijn afleiding wandelen in de natuur en spiritualiteit hoop hierin mijn weg en gaven verder te kunnen gaan ontwikkelen.
  Bedankt voor deze heldere uitleg!

  Wens je veel licht liede en kracht!😘

 11. Mooi stuk, dank je wel! Het is herkenbaar, vooral omdat ik er moeite mee heb om mijn hooggevoeligheid te accepteren. Het gaat me lukken dat weet ik zeker, het heeft alleen tijd nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × een =