Nieuws! Spullen maken wél gelukkig

psyche, psychologisch, nieuws, geld, spullen kopen, ervaringen, gelukkigerIk kan het soms moeilijk vinden om echt te genieten van spullen die ik koop. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik materialistisch ben. En bovendien: is het wel spiritueel om steeds nieuwe spullen te kopen en daarvan te genieten? Spirituele leiders zeggen toch dat geld niet gelukkig maakt? Toch is er ook een goede vorm van materialisme, ontdekte hoogleraar Rik Pieters van Tilburg University. “We moeten niet zo bang zijn voor materialisme. Het kan juist verbinden én de eenzaamheid verkleinen.” 

Zes jaar lang volgde hoogleraar marketing Pieters 2800 mensen. Hij bekeek hoe eenzaam de mensen waren en hoe materialistisch ze waren. Zo kwam hij erachter dat er eigenlijk drie soorten materialisten bestaan. De eerste twee groepen worden níet gelukkig van meer spullen. Maar de derde groep wordt er juist wel gelukkig en minder eenzaam van!

Groep 1. De vergelijk-mensen

Dit zijn de mensen die zichzelf vaak vergelijken met anderen. Zij bewonderen mensen die veel spullen hebben. En dat is niet handig, onderzocht Pieters. Want hoe meer je dit gaat doen, des te groter de kans dat je eenzaam wordt. Niet doen dus, deze sociale vergelijkingen maken.

Dan:

Groep 2. De méér méér méér- mensen

Dit zijn de materialisten die spullen als een geluksmedicijn zien. Ze dromen ervan om meer spullen te hebben en ze denken dat ze pas echt gelukkig zijn zodra ze nóg drie I-pads hebben. (Mannen scoren hier overigens hoger op dan vrouwen). Maar als je dénkt dat je meer spullen nodig hebt om gelukkig te worden… dan word je ook niet gelukkig. Ook dan stijgt de kans dat jij eenzamer gaat worden. Ook niet doen dus.

Pieters: “Moeder Teresa zei dat al natuurlijk. De voortdurende drang naar méér leidt alleen maar tot een verhoogde kans op materialisme en eenzaamheid.” Bovendien, als jij continue bezig bent met het verwerven van spullen, heb je minder tijd om aan sociale relaties te besteden. Je hoofd zit letterlijk te vol met het denken aan spullen.

Maar dán. De derde groep mensen.

Groep 3. De vrolijke hedonisten

Deze mensen vinden het leuk om dingen te kopen die niet per se praktisch zijn. Zij houden van luxe in het leven. En ja, deze vorm van materialisme leidt tot minder eenzaamheid. “Het gaat daarbij niet om het kopen van Ferrari ‘s of grote huizen,” legt Pieters uit. “Het kunnen kleine dingen zijn. Ik hou bijvoorbeeld van elektronica en ik kan het heel fijn vinden om een nieuwe harde schijf te kopen. Daar kan ik echt van genieten.” Juist dat soort materialisme is dus positief: het kunnen genieten van comfort. Zonder te overdrijven. De blijheid die deze mensen voelen, straalt ook af op anderen.”

Kortom: “We mogen dus best wat anders gaan nadenken over materialisme,” adviseert de hoogleraar. “Het wordt altijd alleen als negatief gezien, niemand wil als een materialist afgeschilderd worden. Maar er zijn bepaalde vormen die wél positief zijn, waar je niet bang voor hoeft te zijn. Mensen verdedigen zichzelf nog vaak als ze spullen kopen, uit een schuldgevoel. ‘Ja maar, het was in de uitverkoop,’ zeggen ze. In plaats van: ‘Dat vind ik gewoon leuk,’” vertelt Pieters.

Ik moet denken aan een vriendin van mij. Ze is kleuterjuf, dus heeft geen riant inkomen. Maar de spullen díe ze koopt, daar is ze uitzonderlijk blij mee. En dat is zeer aanstekelijk om te zien. Haar grootste troef is haar sieradenkast. Soms vraag ik of ze haar kast nog een keer wil laten zien aan me. Gewoon, omdat ik haar stralende ogen en big smile zo leuk vindt, zodra ze haar kast trots opentrekt.

“Dat is inderdaad precies wat ik hiermee bedoel”, beaamt Pieters. “Deze mensen stralen het echt uit op anderen. Op een positieve manier. Niet op een jaloersmakende manier.”

Recent onderzoek toonde trouwens aan dat je beter ervaringen kunt kopen dan spullen.  Maar dat is toch echt te simplistisch gezegd volgens Pieters. Bovendien, met spullen kóóp je als het ware ook ervaringen. Neem Pieters: hij gaat een nieuwe racefiets kopen. Maar koopt hij de fiets? Of koopt hij de geweldige ervaring van een heerlijke fietstocht door de natuur, met de wind vol in zijn gezicht?

Pieters gaat de fiets trouwens volgend jaar pas kopen. “Eerst ga ik nog voluit genieten van de voorpret. Net als kleine kinderen zich weken van tevoren al op hun verjaardag kunnen verheugen… Jammer dat we dat als volwassenen zo snel afleren eigenlijk.”

En ik? Ik ga maar eens een nieuw jurkje scoren.

Gewoon, omdat ik dat leuk vind.

 

(Het onderzoek van hoogleraar marketing Rik Pieters ‘Bidirectional Dynamics between Materialism and Loneliness?’ wordt binnenkort gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Journal of Consumer Research.)

 

4 gedachten over “Nieuws! Spullen maken wél gelukkig

  1. Iets nieuw of gewoon iets krijgen of kunnen kopen al is het op een andere manier maakt je gelukkig. Je voelt wat je tot je krijgt en neemt en dat heeft op zo een moment een waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × 2 =