Wat ik leerde van Neale Donald Walsch

neal donald walsch

Ken je het boek “Een ongewoon gesprek met God” van Neale Donald Walsch? Ik kwam er zo’n twee jaar geleden mee in aanraking en toen vond ik het maar een vreemd boek. Vorig jaar kwam ik het opnieuw tegen in de kringloopwinkel en toen werd ik er volledig door gegrepen! Het boek is een wereldbestseller en het kan echt je hele kijk op de wereld en op je leven veranderen. Dat deed het bij mij in ieder geval wel… 

Deze week ben ik weer begonnen met het herlezen van het boek – gewoon omdat het me zo vrolijk stemt. Neale Donald Walsch voert in het boek letterlijk een gesprek met (een zeer liefhebbende) God. Het boek is dus ook helemaal geschreven in vraag en antwoord vorm.

Eigenlijk is het een soort moderne bijbel. Walsch laat geen enkele grote levensvraag achterwege. Hij stelt vragen over werk, over liefde, over de dood, over de zin van het leven, over de zin van lijden, over worstelingen met geld. Kortom… alles wordt behandeld. En God geeft antwoord op alle vragen in een hele duidelijke, heldere taal.

En ja, je moet je wel even over het woord ‘God’ heen kunnen zetten (als je daar moeite mee hebt). Maar zodra je het boek uithebt, merk je dat het woord God ineens een heel fijn woord wordt. Het is niet de strenge man die wij kennen uit diverse religies, maar een God waardoor jij je heel erg vrolijk en vrij gaat voelen! Een God die jou alles gunt wat jij maar wilt hebben… Alles! Klinkt fijn toch?!

En om het nog wat hoogdravender te maken: jij bent zelf God, ik ben God, wij zijn allemaal God… Dat is in ieder geval al een van de boodschappen uit dit boek. Heel veel spirituele meesters geven ons de boodschap dat wij allemaal 1 zijn. Ik vond dit altijd lastig te begrijpen, maar dit boek maakte het veel helderder voor me. We zijn allen 1, afkomstig uit dezelfde bron. Dus we zijn ook allemaal (deel van) God. God staat niet buiten ons, maar zit in ons.

Het boek bevat eigenlijk teveel mooie levenslessen en filosofische overpeinzingen om op te schrijven in dit artikel. Ik vind vooral de uitleg waarom wij hier op aarde zijn zeer verhelderend, maar ik ben bang dat ik dat niet zo snel krijg uitgelegd in enkele woorden. (Nou vooruit in 1 zin dan: “We zijn hier om onszelf te ervaren.” Maar Walsch gaat hier natuurlijk pagina’s lang op door, waardoor je dit concept ineens heel duidelijk gaat begrijpen. Zo fijn!)

De boodschap die mij afgelopen jaar het meest is bijgebleven uit het boek is in ieder geval:

Je bent zelf de schepper van jouw leven.

Jij schept jouw eigen leven door jouw gedachten, woorden en acties. Want jouw gedachten, jouw woorden en jouw daden bevatten allemaal energie. En uit energie volgt een resultaat. Als jij dus vol liefde denkt, spreekt en doet: dan zul je ook alle liefde terugkrijgen die jij verlangt.

Maar: vaak vinden wij onszelf niet goed genoeg om alle liefde en overvloed te mogen ervaren… Dus ervaren we het ook niet. Hiermee schep je dus jouw eigen leven en jouw eigen tekorten.

Het mooie is dat jij er op ieder moment – steeds opnieuw- weer voor kunt kiezen wie jij wilt zijn. Wil je leven vanuit angst of vanuit liefde? Ben je overvloed waard en durf je dat te ontvangen? Of blijf je angstig en blijf je angst ontvangen? De keuze is aan jou.

Het hoort er trouwens allemaal bij, dat het lastig is om deze liefdevolle keuzes voor onszelf te maken. Iedereen moet door die worsteling heen. Je moet eerst de connectie met God volledig loslaten en vergeten, om hem daarna weer volledig te kunnen ervaren. Maar als je graag wilt dat jouw leven “van start” gaat, dat je in een Flow komt, dat je overvloed ervaart… Verander dan jouw idee van het leven en jouw idee over jezelf. Op deze manier schep jij jezelf opnieuw en breng je de energie naar de plekken waar jij ze hebben wilt.

Hoe je dit doet?

Heel praktisch: Ga eerst naar de hoogste gedachte over jezelf. Stel je voor wie je zou zijn als je iedere dag volgens die gedachte probeert te leven. Stel je voor wat je zou denken, doen en zeggen, en hoe je zou reageren op wat anderen doen en zeggen.

Daarna is het een kwestie van heel bewust jouw gedachten, woorden en daden aanpassen aan jouw meest verheven visie. Dit vergt een enorme mentale en fysieke inspanning. Je moet constant toezicht houden op jouw gedachten, woorden en daden en ook onophoudelijk bewuste keuzes maken. Het is een intensieve aanzet tot bewustwording.

Walsch stelt hierop een vraag die ik erg herkenbaar vindt:

Maakt dit non-stop napluizen van alles wat ik denk, zeg en doe mij niet tot ‘een saaie Piet?’

Antwoord daarop:

“Nooit. Anders, ja. Saai, nee. Was Jezus een saaie Piet? Ik denk van niet. Was Boeddha vervelend gezelschap? De mensen dromden samen, smeekten om in zijn aanwezigheid te mogen verkeren. Niemand die het meesterschap heeft bereikt is saai. Misschien uitzonderlijk. Wellicht buitengewoon. Maar nooit saai.”

Je gedachten onder controle brengen en er invloed op uitoefenen is een kwestie van discipline en voornemens. De eerste stap is leren je gedachten te controleren, na te denken waarover je denkt. Betrap je jezelf op negatieve gedachtes? Denk dan opnieuw!

“Ik wil dat je dit letterlijk neemt. Wanneer je denkt dat je in een depressie zit, in de knoei zit, en dat niets goeds hieruit kan voortkomen, denk dan opnieuw. Als je denkt dat de wereld een rotzooi is, vol negatieve gebeurtenissen, denk dan opnieuw. Als je denkt dat je leven instort en je er nooit meer bovenop komt, denk dan opnieuw.

En ja, je kunt jezelf leren dit te doen! Je hebt het jezelf immers ook aangeleerd om het niet te doen…

Ps. Er is inmiddels een hele serie boeken verschenen van Neale Donald Walsch, maar aan zijn andere boeken ben ik nog niet toegekomen… Een ongewoon gesprek met God is oa. te koop bij bol.com.

 

(Fotocredit: Gideon Davidson)

9 gedachten over “Wat ik leerde van Neale Donald Walsch

 1. Wat een fantastische boeken.Altijd als ik twijfel denk ik nu:Weet jij een betere manier van leven?En inderdaad.K,zou geen betere manier weten

 2. Hoi Lieke,
  Ik heb zojuist het derde boek uit. En het is precies zials jij omschrijft.
  Heel veel dingen vielen op z’n plek bij mij. Iets wat ik altijd anders gevoeld en gedacht heb maar en niet over durfde te praten in mijn omgeving. Men vond mij toch al een vreemde “vogel”. Ik ben nu op zoek naar mensen die ook geraakt zijn hierdoor want het valt voor mij niet meer te negeren…..
  Dit was gepubliceerd in 2014, ben benieuwd of je inmiddels verder bent.

  • Heey Petra. Ja mooi hé?
   Inderdaad zo’n gevoel van herkenning. Dat de puzzelstukjes op hun plek vallen.
   Ik doe op dit moment niet direct meer iets met zijn boeken. Het is meer een natuurlijk onderdeel van mijn leven geworden. En in de afgelopen jaren heb ik natuurlijk nog talloze andere boeken gelezen die mijn kijk op het universum steeds verder hebben uitgebreid. Daarnaast heb ik vooral veel aan mijn eigen dagelijkse oefening van bidden/mediteren/werken met affirmaties/schrijven. Zo zorg ik dat ik contact blijf houden met het gebied tussen hemel en aarde :).
   Veel plezier op jouw Goddelijke weg!
   Liefs Lieke

 3. Lieve Lieke..

  Neal Donald Walsch heeft mij geïnspireerd tot t volgende gedicht..

  Hey God..
  Het is nog niet zo gemakkelijk, zo nu en dan.
  Nu ik weet dat ik zelf scheppen kan.
  Het was wel handig
  om me achter u te verstoppen.
  Al hoewel ik ‘t niet kon verkroppen.
  Dat u en ik hetzelfde zijn.
  Want dat vinden velen nog niet zo fijn.
  Alleen God Goed ik accepteer en volg zo goed ik kan uw scheppende leer.
  Uit me in creativiteit,
  Al scheppende naar Vreugde Vrede en Vrijheid.Toch God ik vind ‘t nog niet zo gemakkelijk zo nu en dan , Nu ik weet dat ik zelf scheppen kan.

  Vriendelijke Groet Regina Bijlsma.

 4. Lieke,
  Voor “mij” is het belangrijk te realiseren dat je niet bent wat je denkt te zijn.
  En ook dat alles zijn eigen gang gaat, de zgn. gedachten verschijnen en verdwijnen weer. Dit betekent dat er altijd vrijheid is, alleen niet voor de zgn. persoon, die telkens zijn gedachten gelooft, zich ermee identificeert e.d.

 5. Ik heb bijna alle boeken van Neal in het Nederlands in mijn bezit maar ik blijf het eerste boek maar herhalen en toepassen in mijn dagelijks leven.
  Ik kan nog steeds geen afstand doen van het eerste boek.
  Het heeft mijn kijk op God veranderd.
  Helaas kan ik nog niet alles in mijn leven veranderen maar pleit nog steeds om mijn hele leven te veranderen maar dat zou de prijs erg duur zijn……………………
  Blijf gewoon zij aan zij met God door het leven te gaan.
  Bedankt en de groeten van Jim.

 6. Pingback: Automatisch schrift leren - zo doe je datBe Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 − 2 =