Wat de opticien je níet vertelt (verbeter je kijkgedrag)

beter leren zien, beter kijken, bril lenzen alternatief

We vinden het tegenwoordig heel normaal: rond je veertigste moet je aan de bril. Want tja, je ogen gaan vanzelf achteruit, toch? En lenzen, een bril of een operatie is dan toch de enige manier om beter te leren zien? Niet dus. Er is ook een natuurlijke manier om beter te leren zien. Met deze methode kun je bijvoorbeeld van -4 weer teruggaan naar 0. Er is zelfs iemand die van blindheid weer terugging naar goed zicht!  

Ik heb het hier over de Bates-methode. Ook wel ‘natuurlijk zien’ genoemd. De oogchirurg Dr. Bates ontdekte in het begin van de vorige eeuw dat goed zicht samenhangt met je lichaam én geest.

Hij stelde diverse technieken op waardoor jij jouw ogen weer leert gebruiken op een natuurlijke manier. De basis van deze technieken is: veel ontspanning en niet staren. Mooie bijkomstigheid is dat je hiermee ook meer leert om in het hier en nu te leven.

Beter zien zonder bril

Saskia Naber schreef er het boek ‘Natuurlijk zien en de Bates-methode’ over en ze heeft er jarenlang trainingen in gegeven. Hierdoor heeft Saskia gezien dat de methode zichtbare – en soms verbijsterende – resultaten oplevert. Haar moeder is haar mooiste voorbeeld zei ze mij in een interview.

“Zij ging op haar vijftigste terug van -4 naar 0. Ze is inmiddels 87 en heeft nog steeds geen bril nodig.”

Een cursist van Saskia ging binnen een halfjaar van -6 naar -1,5. En ook haar zoon had eigenlijk een oogoperatie nodig. Maar door de Batesmethode is dat voorkomen. Sindsdien heeft hij nooit meer een bril nodig gehad. Want de methode is bruikbaar op allerlei gebieden: van bijziendheid tot verziendheid. Maar ook bij oogziektes zoals staar of glaucoom. De internationaal befaamde Meir Schneider ging zelfs van blind naar officieel mogen autorijden zonder bril. 

Klinkt dit je allemaal wat vreemd in de ogen? Sta dan eens even stil bij deze vraag: hoe normaal is het eigenlijk dat jouw ogen vanaf je veertigste achteruit gaan? Zou je het ook zo makkelijk accepteren als je benen het rond je veertigste niet meer doen? Of je heupen? Nee toch?

Waarom zijn we er zo van overtuigd dat ons zicht nooit kan verbeteren? Waarom accepteren we het als dat telkens achteruit gaat?

Misschien wel omdat we nooit iets anders te horen krijgen… Als we slecht gaan zien, stappen we naar de opticien of oogarts. Deze meet onze afwijkingen en doet vervolgens wat hij geleerd heeft: hij geeft ons een bril of lenzen. Vervolgens doen onze ogen hun best om zich aan te passen aan deze bril of lenzen. Met als gevolg: nog meer spanning en kramp in je ogen… Je hebt de bril misschien gekregen voor veraf, maar als je hem ook ophoud voor de afstanden dichterbij, dan passen jouw ogen zich vanzelf hieraan aan. Gevolg? Je ogen gaan weer achteruit…. Zo word je uiteindelijk totaal afhankelijk van bril of lenzen.

Maar dat kan dus anders! Een aantal jaar geleden kwam ik zelf in aanraking met de Bates-methode. Ik had toen al verschillende lenzen uitgeprobeerd, maar schijnbaar heb ik zulke gevoelige ogen dat ik daar niet tegen kon. Jammer, want ik heb helemaal geen zin om altijd met een bril rond te lopen. Toen ik hoorde over de Bates-methode, ben ik deze oefeningen direct uit gaan proberen. En? Het werkte! De afgelopen twee jaar heb ik zonder bril en zonder problemen rondgelopen. Heerlijk!!

De laatste maanden merkte ik dat mijn zicht weer heel erg achteruit gaat. Niet zo vreemd, want ik was alles weer compleet vergeten. Mijn kijkgedrag was de laatste maanden heel erg slecht en dat heeft direct effect op je ogen. Ik ga dus de komende tijd weer aan de slag met de Bates-methode om mijn kijkgedrag te verbeteren.

En hoe werkt die Bates-methode dan?

Het gaat er vooral om dat jij jouw kijkgedrag verbetert. Daarnaast zijn er nog diverse oefeningen om gedurende de dag te doen. Een paar tips:

* Het eerste wat je moet afleren is turen en staren. Dit is iets wat wij tegenwoordig heel erg vaak doen. Vooral omdat we zoveel achter onze computer zitten, of voor de televisie. Maar met het staren zet jij jouw ogen vast en wordt je beeld alleen maar waziger. Geef jouw ogen de kans om te doen waar ze goed in zijn: bewegen en ontspannen. Blijf knipperen, goed ademhalen en ga niet turen, staren of je ogen dichtknijpen om iets beter te kunnen zien.

* Het verspringen van je ogen is heel belangrijk. Saskia schrijft in haar boek: “Mensen die natuurlijk zien, laten hun blik voortdurend door de wereld om hen heen glijden. Of ze nu in de verte kijken, een boek aan het lezen zijn, een gesprek voeren… hun ogen staan nooit stil…” Je ogen zijn gemaakt om te verspringen. Doen ze dat niet dan gaan ze geleidelijk achteruit, worden traag en gaan steeds slechter zien. Kijk bijvoorbeeld eens naar een voorwerp dichtbij, en dan naar iets veraf. Laat je blik zo een tijdje verspringen over diverse voorwerpen.

* Het is ook belangrijk om je hoofd mee te bewegen in de richting waarnaar jij wilt kijken. Dus niet alleen je ogen draaien. Je kunt bijvoorbeeld net doen alsof er een soort potlood of laserstraal op je neus zit, waarmee je rondom voorwerpen ‘tekent’. Zo beweeg jij jouw hoofd en jouw ogen mee.

* Ook zwaaien is heel erg effectief om de juiste zie-gewoontes aan te leren. Deze oefening legt Saskia hier uit op haar site.

* Ook zonnen met je ogen dicht is heel gezond voor je ogen. Zodra er zon is: draai je hoofd naar de zon met gesloten ogen en draai je hoofd lichtjes van links naar rechts. Het zonlicht heeft een helende werking op je ogen.

* En wat ik zelf heel erg fijn vind: palmeren! Dit is heel gezond om iedere dag bijvoorbeeld 2 keer twintig minuten te doen. Dat kun je combineren met een meditatie-sessie. Bij palmeren leg je jouw handen op je ogen, als een soort kommetjes. Door de warmte van jouw handen en door het donker, komen jouw ogen even helemaal tot rust. Van tevoren wrijf je jouw handen even warm. En zorg ook dat je op een ontspannen manier zit, bijvoorbeeld aan een tafel.

Meer tips om beter te leren zien?

natuurlijk zien, Bates methode, scherp zien zonder bril of lenzen methodeWil je er zelf mee aan de slag? Dan kan ik het boek Natuurlijk Zien van harte aanbevolen! Hier staan heel veel oefeningen en extra informatie in. En je kunt met dit boek zelf een soort stappenplan gaan samenstellen om beter te leren zien…

Het is even een investering (29 euro), maar denk je eens in hoeveel geld je uiteindelijk kunt uitsparen als je geen bril of lenzen meer nodig hebt!

Meer informatie over dit boek. 

 

 

Ps. Er worden trouwens ook cursussen gegeven – zo volgde ik vorig jaar een cursus op de Volksuniversiteit. Er zijn in Nederland diverse leraren die deze methode onderwijzen.

Hadden jullie al eens van deze methode gehoord? En zou je ermee aan de slag gaan?

(Fotocredit: Daniel Zedda)

10 gedachten over “Wat de opticien je níet vertelt (verbeter je kijkgedrag)

  1. Hallo,
    Ik draag een bril sinds ik 10 ben, redelijk bijziend, -4 rechts, -6 links. Ben nu 51 en ik weet eigenlijk al jaren dat dit soort methodes bestaan. Was er eerlijk gezegd te lui voor, maar ik heb nu echt zin er aan te beginnen !

  2. Ik ben op deze manier van mijn bril af gekomen. Droeg een bril van -1,5 en -1,25 en heb nu helemaal niks meer nodig. In het begin was het lastig om mijn bril minder te dragen, als ik bijvoorbeeld een film wilde kijken kon ik zonder bril de ondertiteling niet goed lezen. Gelukkig heb ik toen ontdekt dat je hiervoor een rasterbril kunt gebruiken, waarvan ik daarna mijn werk heb gemaakt 🙂

    • Klinkt goed! Het is weer een tijd geleden dat ik dit artikel schreef en eerlijk gezegd heb ik mijn oefeningen niet zo goed gedaan… hmmm. Wil er wel weer snel mee gaan beginnen. Want lijkt me nog steeds heel fijn – geen bril meer hoeven dragen. En sowieso ook een fijne gedachte, om op een gezonde manier met mijn ogen om te gaan.

  3. Waw, ga ik toch eens testen, mijn ogen gaan steeds meer achteruit en ben al 10 jaar aan het brillen. Ik zit nu aan min 4 dus proberen waard. Heel interessant artikel!

  4. Heel interessant, en de moeite waard om uit te proberen! Ik ben nu 49 jaar en mijn ogen zijn sinds mijn 44e alleen maar achteruit gegaan. Precies de doelgroep zal ik maar zeggen… Dank je wel voor dit artikel. Ga de tips meteen toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijftien − twaalf =