Wees zo narcistisch mogelijk!

Waar ben jij goed voor?

Tips bewust en gelukkig leven, leven vanuit je hart “Meestal schrik ik als ik foto’s van mezelf zie. Stiekem denk ik dat ik toch iets knapper ben.” Dit biechtte ik laatst op in een interview met psycholoog  Liesbeth Woertman. Gelukkig kon ze me direct geruststellen. “Dat is volkomen normaal. Het betekent dat jouw zelfbeeld niet alleen van je uiterlijk afhangt. Als je een positief zelfbeeld hebt en goed in je vel zit, verwacht je dit ook terug te zien in de spiegel.” Narcistisch denken over jezelf is eigenlijk heel gezond, vertelde ze erbij. Ook de Amerikaanse psycholoog Mark Robert Waldman wees mij hier laatst op. “Voor jezelf moet je zo narcistisch mogelijk denken. Dat is essentieel om succesvol te worden. Je moet jezelf overschatten.”

Niet alleen in je uiterlijk, maar ook in je talenten. Door narcistisch te denken, onderdruk je namelijk al die negatieve stemmetjes in je hoofd die je wijsmaken dat je niet goed genoeg bent. Zo kun je dus vol je dromen achterna, zonder voortdurend weerstand te voelen.

Van al dat narcisme word je ook nog eens gelukkig. Door de positieve gedachtes over jezelf, komt er namelijk dopamine vrij in je brein. Oftewel: het gelukshormoon.

Blijven denken dus dat jij de beste bent.

Het grote voordeel is: zodra jij helemaal in jezelf gelooft, zullen anderen ook sneller in jou (en je droom!) geloven. Kijk maar naar politici. Welk verhaal geloof jij eerder? Van de politicus die stottert en onzeker is over zijn eigen speech? Of van de politicus die zeker van zijn zaak is en het verhaal recht vanuit zijn hart vertelt?

Toch heeft narcisme natuurlijk ook een keerzijde: je kunt er arrogant en egoïstisch van worden. Hoe waak je daar dan voor?

In Handboek voor de ziel vond ik het perfecte antwoord op deze kwestie. Daar stelt filosoof Stephen Covey de vraag:

“Je mag dan goed zijn, maar waar ben je eigenlijk goed voor?”

In je leven moet je een project of taak hebben die van je vereist dat je nederig bent. Een taak die vanuit jouw ziel komt. Een project waarmee jij de wereld een stukje mooier maakt.

Als je dat hebt en helemaal vanuit jouw ziel leeft, ga je ook het potentieel in andere mensen zien. Je bevestigt anderen in hun waarden en helpt hen inzien dat ze ook een belangrijke bijdrage aan deze wereld kunnen leveren.

Zo verspreid je dus al jouw positieve gevoelens en zet je jouw gevoel van eigenwaarde op een hele mooie manier in.

Dat voelt ook een stuk fijner merk ik.

In plaats van te denken ‘Ik ben de beste’, denk ik liever: ‘Iedereen is de beste’.

Iedereen heeft zijn eigen unieke talenten waarin hij of zij uitblinkt.

Iedereen is hier gekomen met een bepaald doel, een levensmissie, lessen voor de ziel om te leren. Hoe mooi is het als we elkaar daarbij kunnen helpen en stimuleren.

Zo denk je steeds minder vanuit concurrentie 

                                      en steeds meer vanuit verbinding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − zes =