Mijn 100-dagen-geluksplan: werkt het?

persoonlijke groei en ontwikkeling, Inmiddels zit ik bijna op de helft van mijn 100-dagen-geluksplan. Vijftig dagen lang heb ik mijn geluksmomenten nauwkeurig bijgehouden en dagelijks gedeeld op Facebook. De hoogste tijd voor een tussentijdse balans. Werkt dat nou, dat bijhouden van geluksmomenten? Groeit je geluk daadwerkelijk als je er aandacht aan besteedt? Ik kan je verklappen… het resultaat is verbluffend! 

Hoe begon het ook alweer?

Vijftig dagen geleden schreef ik: “Iedere dag wil ik mijn geluksmomenten zien, voelen, door me heen laten razen, echt ervaren. De pareltjes van de dag. Deze ga ik vastleggen en delen, zodat ik uiteindelijk mijn eigen geluksdocument creëer.”

Dit vond ik belangrijk omdat het leven ons dagelijks allerlei wonderen schenkt. Helaas zien we die vaak niet. We hebben ‘geen tijd’, we zijn op weg naar allerlei doelen, we zijn moe, chagrijnig, hebben pijn of gaan half slapend door het leven. Blind voor de pareltjes die het universum ons probeert te geven. Aandacht schenken dus aan die pareltjes was mijn besluit. En zo begon mijn geluksplan.

Ogen open! 

Het is een interessant proces: doordat ik weet dat ik iedere avond een mindfulness tips, gelukkig leven, bewust leven, bliss, lichter leven, stress, burn-outgeluksmoment ‘moet hebben gehad’, open ik mijn ogen er de hele dag door wagenwijd voor. Waar schuilt het geluk vandaag in? In mijn lekkere ontbijt? In die bloem die zo heerlijk geurt? In een goed gesprek met een vriendin? In de zon?

Het zijn gebeurtenissen die ik dagelijks meemaakte. Ze waren er allemaal altijd al. Maar ik gaf ze nooit deze volledige aandacht zoals ik dat nu doe door mijn geluksplan.

Voorheen dacht ik bij deze momenten soms: ‘ik zou hier eigenlijk gelukkig mee moeten zijn’. Vervolgens voelde ik me schuldig dat ik dat niet helemaal voelde en holde dan snel door naar iets anders waar ik eigenlijk ‘heel gelukkig mee zou moeten zijn.’

En nu? Er is een moment, ik herken het als een potentieel geluksmoment, ik sta erbij stil, geniet ervan, voel wat het met me doet en ben er met mijn volle aandacht bij. En wow, ja, dat werkt! Ik kom uit mijn hoofd, in mijn hart. Daar waar de vreugde zit. Daarna volgt er eigenlijk als vanzelf een heel dankbaar gevoel.

Ik las vandaag op de Happinez scheurkalender een quote van Eckhart Tolle die hier mooi op aansluit: ‘Als je het huidige moment tot brandpunt van je leven maakt, in plaats van dit met het verleden of de toekomst te doen, dan neemt je vermogen om plezier te hebben in wat je doet enorm toe.’ En inderdaad, dat doet het!

Vaak hebben mijn geluksmomenten te maken met vrienden en met de natuur. Maar ook mijn werk, nieuwe dingen leren, klussen afmaken en eten vormen mooie hoogtepunten. Nee, het zijn geen grootse spectaculaire gebeurtenissen. Juist de kleine dingen trekken steeds vaker mijn aandacht, zoals deze:

persoonlijke groei en ontwikkelingGeluksmoment dag 44/100:

De wind waait zachtjes m’n nieuwe kapsel in mijn gezicht. De zon laat zich halfjes zien, maar de ijsbloempjes helemaal. Klaar om elk zonnestraaltje te pakken.

Is het dan alleen maar een groot euforisch gevoel? Dat zou ik nou ook weer niet willen beweren. Er zijn enkele dagen geweest dat het schrapen was naar een geluksmoment. Dagen dat ik niet goed in m’n vel zat of gekwetst was door iemand. Maar toch… het lukt steeds beter om daarnaast ook alle mooie dingen te blijven zien. Om te zien dat licht en donker naast elkaar bestaan.

Bovendien kies ik steeds vaker heel bewust voor geluk. Als ik een matige dag heb gehad omdat ik bijvoorbeeld weinig energie had, denk ik: ik ga vandaag toch nog even iets doen waar ik vrolijk van word, want ik heb een geluksmoment te delen straks. Al is het een wandeling naar het park. Zo bouw ik dus als vanzelf kleine geluksmomenten in op mijn dag.

Heeft het mijn leven tot nu toe veranderd? Ja en nee.

Nee omdat mijn leven uiterlijk gezien niet drastisch is veranderd de afgelopen 50 dagen. (Ik krijg nog steeds geen ritme aangebracht in mijn dag en eet nog steeds teveel chocolade ;)).

Ja omdat er innerlijk toch wel veel verandert. Ik voel me (nog) blijer, vrolijker en dankbaarder voor dit leven. En er is dus wel een kleine shift gaande in de dingen die ik doe. Ik loop vaker even naar het park, sta even stil bij een mooie bloem, of geniet van een mooie zonsondergang.

Wat ook opvalt de laatste tijd, is dat ik steeds vaker spontane gesprekken heb met vreemden. In de straat, in de park of in de trein: mensen spreken me aan en beginnen een gesprek. “Dat komt vast door je positieve aura.” grapte een vriendin laatst. Volgens anderen is het omdat ik er nu meer voor opensta. Ik denk dat het inderdaad wel een combinatie kan zijn. Ik kijk aandachtig om me heen, naar mooie momenten, terwijl ik me ook echt kalm en gelukkig voel. Misschien pakken mensen die positieve vibe wel op. Hoe dan ook: ook deze spontane gesprekken maken me erg vrolijk.

Conclusie?

Ik durf eerlijk te beweren dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest als nu. En dat vind ik best een verbluffend resultaat. Ik had niet gedacht dat het effect na 50 dagen al zo groot zou zijn!

Hoewel ik eigenlijk niet denk dat je hier vijftig dagen voor nodig hebt. Ik las laatst een verhaal van een wetenschapper, die op een congres aan de Dalai Lama vroeg wat zijn meest gelukkige moment was. De Dalai Lama moest even nadenken en zei toen met een glimlach… “Nu”

En Nu begrijp ik ook wat hij bedoelde. De aandacht die je voor dit moment hebt, bepaalt hoe gelukkig je bent en hoeveel plezier je uit het leven haalt.

Ik ga graag nog even door met mijn geluksplan :).

Ps. Wil je mijn geluksmomenten volgen? Volg Be Blissed op Facebook. Ik vind het ook superleuk als je jouw geluksmomenten hier met me deelt!

 

4 gedachten over “Mijn 100-dagen-geluksplan: werkt het?

  1. Pingback: Gelukkig zijn? Happy moments dagboekBe Blissed – leven vanuit je hart

  2. Pingback: Dé grote dankbaarheids-truc | Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

  3. Pingback: 5 instant blij-makers | Be Blissed – leven vanuit je hart

  4. Pingback: Bliss-tip van de week | Be Blissed – leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

tien − vier =