Meer rust in je leven

innerlijke rust

Stel je hebt een relatie met iemand die jou voortdurend kleineert.

Je partner zegt dingen als: ‘Je bent te dik. Je moet harder je best doen. Waarom heb je dat zo aangepakt? Dat is echt stom.

Ja, je hebt je werk netjes af… maar het huishouden dan? En die vriendinnen die je al zolang niet gebeld hebt? En waarom sport je eigenlijk zo weinig? Wat slecht van je. Stiekem vind ik je waardeloos. Je doet het nooit goed genoeg.’

Je zou niet bij die partner willen blijven, toch?

Je ziet hoe gemeen dat soort uitspraken zijn.

Toch hebben wij deze ‘partner’ allemaal … 

Ons ego.

Ons ego geeft ons voortdurend het gevoel dat we klein zijn, dat we zwak zijn, of het geeft ons een schuldgevoel. Het zegt dat we al veel succesvoller hadden moeten zijn. Of we hadden op z’n minst meer geld moeten hebben. Een beter lijf. Het perfecte gezin. Of meer innerlijke rust.

De kritische stem is de hele dag door bij ons. En wij hebben er een intense relatie mee, want vaak geloven we alles wat die stem zegt.

Soms hoor je de stem luid en duidelijk in je hoofd. Maar nog veel vaker is het een zeurend gevoel op de achtergrond. Het gevoel dat je net niet helemaal voldoet aan alle eisen van de buitenwereld.

En dus ga je harder je best doen. Harder rennen. Om maar al je zaakjes voor elkaar te krijgen. Of je raakt steeds vermoeider omdat je lekkere levenslust geblokkeerd wordt door de harde zelfkritiek.

Innerlijke rust vinden

Maar diep binnenin jou is een andere stem.

Een stem vol liefde, vol wijsheid, vol rust. Een stem die niet oordeelt. Een stem die jou niet opjaagt. Een stem die niet blijft focussen op de problemen in je leven, maar die jou liefdevol begeleidt naar de oplossingen.

De stem van jouw hart.

En hoe vaker je naar jouw hart luistert, hoe meer je los gaat komen van het ego.

Steeds meer zie je in dat jouw innerlijke kern prachtig, goddelijk en krachtig is.

Jouw ego hangt daar vaak als een sluier omheen.

Totdat je toeschouwer gaat worden van jouw ego. Je gaat kijken naar die stem.

Dan zie je dat jouw ego jou allerlei verhalen wijs probeert te maken. (‘Je bent niet goed genoeg!’)

En jij kunt wijselijk besluiten om die verhalen niet langer te geloven.

Dát is het moment waarop jij jouw eigen verhaal gaat schrijven.

Het verhaal waarbij jij aan het roer gaat staan van jouw leven.

Jij.

Jouw Ware Zelf.

En niet jouw ego.

Dus laat je ego maar praten. Jij ziet wat er gebeurt in je hoofd. Je merkt het op. Maar je gaat er niet langer in mee. Je gelóóft de verhalen niet langer.

Wat een innerlijke rust geeft dat.

Je bent helemaal goed.

Precies zoals je bent.

 

 

 

10 gedachten over “Meer rust in je leven

 1. Lieke, wat weet je het weer goed te verwoorden. En zeker niet te negatief, in tegendeel.
  Ik ben 57 en kom uit een tijd waar totaal geen aandacht was hier voor. Werken en zorgen voor gezin en ouder wordende ouders, sociale verplichtingen, huis en tuin en ga zo maar door! en vooral niet klagen (zeuren) , altijd maar door gaan want waar ligt je grens? Je bent toch jong en kunt alles aan!
  Tot dat het te laat is en je lichaam en geest niet meer willen, maar voor dat je dat toe geeft ben je weer jaren verder, want waar ligt die grens? Die ben ik natuurlijk al lang over gegaan en veel te vaak en te ver!
  Het is zo mooi dat jullie, jonge vrouwen, ons laat zien hoe het ook kan en dat er niet maar 1 weg is.
  Dankjewel voor je mooie woorden.

 2. Lieve Lieke

  Zo mooi verwoord, woorden die voor mij op dit moment zo toepasselijk zijn.
  Ik haal veel kracht uit jouw stukken die je schrijft en verteld.
  Dank je!!

  Liefs

 3. Lieve Lieke,

  Bedankt weer voor de inspirerende en ware woorden! Ik betrap mezelf zo vaak en eigenlijk weet ik beter.. maar toch doe ik altijd aan zelf reflectie en zie t niet altijd van een ander oogpunt. Gelukkig heb ik een lieve man die mij en mijn “dingetjes” begrijpt. En die zegt dan je bent weer te hard voor jezelf. Dan wordt ik weer wakker geschud, net als met deze mooie woorden van jou! 💝

 4. Dankjewel, Lieke!

  Je mail kwam voor mij precies op het goede moment.
  Ik had op zolder een was opgevouwen en een nieuwe was opgehangen. Toen voor mezelf koffie gezet. En toen ik in mijn stoel zat dacht ik : Nu ben ik al weer moe! En ik had me voorgenomen om elke morgen een eindje te wandelen….

  Ik ga nu echt genieten van mijn kopje koffie.
  Er n ik denk dat ik een breiwerkje pak.
  Wandelen kan misschien later.

  Geke.

 5. Lieve Lieke, klopt helemaal en het is een moeilijk proces! Als je 62 jaar bent en zo anders bent opgegroeid, ook nog es hooggevoelig bent, is het wel een worsteling.
  Ook wel heel interressant om nu veel te lezen over deze nieuwe wereld en manier van leven. De inzichten en het bewust zijn is fijn maar ook erg confronterend….
  Lieve groetjes 🤗

  • Ja echt hé? Ik vind het ook razend interessant allemaal – hoe ons bewustzijn momenteel aan het veranderen is. Spirituele leiders zoals Deepak Chopra en Echkhart Tolle geven ook aan dat dit noodzakelijk is om als mensheid te overleven.
   En inderdaad, ik ben ook hooggevoelig, dus alles komt óók hard en intens binnen, waardoor ik soms denk: laat me in een hutje op de hei wonen! Haha. Gelukkig ervaar ik veel steun van het universum. Dus als ik iets nodig heb, dan vraag ik erom ;).

 6. Lieve Lieke,
  Misschien ben ik te positief, maar vind je mail wel erg negatief, je zou er bijna in geloven als je niet beter wist.
  O ik geloof best dat er mensen zijn met dit imago, maar kom op, kijk eens hoe goed je bent, welke sterke kanten je hebt en werk daar eens mee, en vergeet zeker niet om daar zo s’avonds eens voor te bedanken en te zeggen fijn dat heb ik er toch weer goed van af gebracht.
  Streel jezelf maar eens want vaak doet een ander dat te weinig.
  Weet dat je vele goede dingen in je hebt die het negatieve overstijgen veel sukces ermee en lieve groeten van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 + negen =