Meer plezier en energie in je leven

Come out & Play: 7 redenen om te spelen!

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling“Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen,” zei Jacques- Yves Cousteau al. Ook filosoof Nietzsche stipte het belang van spelen aan. Toch leren we het snel af als we volwassen worden. Jammer, want het is juist heel belangrijk om te blijven spelen als we opgroeien. Tikkertje spelen met collega’s, yoghurt met een vork eten, of nieuwe woorden verzinnen. Je kunt het zo gek niet bedenken… Ik ging een middag op pad met speel-expert Marieke van Dam. Zij leerde mij hoe je weer kan leren spelen en als vanzelf ontdekte ik waarom het zo nuttig is. “Ineens kijk ik aandachtig om me heen en glimlach naar iedere voorbijganger…” 

Spelen… eigenlijk heb ik geen idee hoe ik dat moet doen. Ja tuurlijk, bordspelletjes spelen is niet zo moeilijk. Ook met mijn nichtjes kan ik makkelijk de barbiepoppen aan- en uitkleden.  Maar gewoon spelen als volwassene? Spelen zonder doel? Daar kan ik me niet veel bij voorstellen. Want daar gaat het om, vertelt Marieke van Dam, eigenaar van Bureau Play. Haar bureau ontwikkelt producten en diensten die van het dagelijks leven en werk een speeltuin maken. Marieke: “Je streeft niet naar een einddoel, zoals bij het winnen van een videospelletje. Het gaat om creatief, open en vrij spelen.”

Marieke ontwikkelde een kaartenset met allerlei speel-opdrachten: de SPEELregels. Hoewel, echte regels zijn het juist niet. Je kunt ze zelf zo omdraaien en naar je eigen hand zetten. Zo ontwikkel jij jouw eigen manier van spelen.

Marieke en ik gingen op pad met de kaartenset, pakten blindelings enkele kaarten eruit en lieten ons verrassen…

Voordeel 1&2

Je wordt er vrolijk & energiek van

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingTijd voor de eerste SPEELregel: een stoepkrijttekening maken. Oei. Voor de stoepkrijt moeten we weer terug naar binnen, vijf zware trappen op…  A là minute verzinnen we een variant die beter past. “We kunnen op een andere manier een leuke boodschap maken voor voorbijgangers,” bedenkt Marieke. “Ja,” zeg ik enthousiast. “Met takjes bijvoorbeeld!”

Direct lopen we heen-en-weer op zoek naar allerlei takjes. Tijdens het neerleggen ervan  word ik steeds enthousiaster. Ik vind een mooie steen om een uitroepteken mee te maken en maak een tekstwolk om onze boodschap. Na een kwartier staan we allebei trots naar ons resultaat te kijken. Verbaasd constateer ik hoe vrolijk en energiek ik ineens ben. En dat door een simpele opdracht. 


Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

In Amerika startte psychiater Stuart Brown het instituut voor spelen, om te laten zien hoe belangrijk spelen is voor volwassenen. Zijn motto: het tegenovergestelde van spelen is niet werk, maar depressie. Voel je dus niet schuldig als je gaat spelen! Stuart legt uit dat je serieus en speels tegelijk kunt zijn.

Voordeel 3 & 4 

Je wordt er creatiever van & blijft in het hier en nu

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

SPEELkaart nummer 2.

Bij de tramhalte vinden we een stel dat met elkaar staat te babbelen over een huurhuis met een dichtgemetselde schuifdeur. Interesting… Marieke en ik laten onze fantasie de vrije loop en verzinnen dat  achter deze deur de heilige graal verborgen ligt die ons de zin én de onzin van het leven voorspelt. Ik ga helemaal mee in het verhaal, laat al mijn zorgen los en verzin het verhaal louter voor mijn plezier. Kortom: ik ben helemaal in het hier en nu en train mijn creatieve brein.

Er zijn bedrijven die ook heel goed weten hoe nuttig het is om je werknemers te leren spelen. “Bij Google bijvoorbeeld mogen mensen 20% van hun werktijd besteden aan spelend werken,” vertelt Marieke. “Dingen uitproberen, zelf bedachte projecten uitwerken. Even niet gericht zijn op het eindresultaat, maar laten leiden door nieuwsgierigheid. Juist omdat ze daardoor op creatieve ideeën komen, wat uiteindelijk tot meer winst leidt!”

Voordeel 5 

Minder opgejaagd, dus minder stress

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingDe derde kaart. In plaats van bij iedere hond, besluiten we bij ieder kind rechtsaf te slaan. We struinen rond, komen op een perron terecht, in een lift, lopen over een basketbalveld heen en komen in grappige steegjes terecht.  Doordat we doelloos ronddwalen, voel ik me steeds relaxter en minder opgejaagd. ‘Verrukkelijk verdwalen’ noemt Marieke dit. Fijn!

Een klein uurtje en een hoop lol later, struinen we terug naar Marieke’s kantoor.

“Onee!!” roep ik uit. “Onze takjes-boodschap!” En zo leer ik:

Voordeel 6 

Leren loslaten

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingDit is gelijk de grootste speel-les.  Spelen gaat niet om een doel. Het gaat puur om genieten van het moment zelf en het dan weer loslaten…

Ook Marieke merkt dat ze veel flexibeler is geworden nu ze spelend door het leven gaat. “Ik kan beter met problemen omgaan die op mijn pad komen. Ik krijg meer souplesse in mijn hersenen. Vroeger kon ik zo kwaad worden als ik de trein miste! Nu denk ik: ‘ok, ik zal wel zien wat er gebeurt.’ Dat scheelt veel stress. Je leert flexibeler te reageren op situaties waarin je terechtkomt. Dat is heel bruikbaar in het leven, want je leven loopt altijd anders dan je had verwacht.”

Voordeel 7 

Opener voor de wereld om je heen

Als ik na afloop van mijn speeldate terugloop naar huis, merk ik hoe aandachtig ik ineens om me heen kijk. Ik zie spreuken, mooie lantaarns in de boom hangen en ik lach vriendelijk naar iedere voorbijganger.

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

Zo merk ik dat spelen inderdaad gewoon bij ons hoort, als mens. De Homo Ludens, oftewel ‘de spelende mens’ noemde geschiedkundige Johan Huizinga dat in 1938 al.

De makkelijkste speeltip om vandaag direct mee te beginnen

Ook zin om te spelen? Je hoeft daar zeker geen uur voor uit te trekken. Je kunt het beter zo vaak mogelijk doen, adviseert Marieke. Al is het een minuutje per keer. Marieke: “Ik speel met het dagelijks leven. Het is bijvoorbeeld heel leuk om overal gezichtjes in te zoeken, bijvoorbeeld op weg naar je werk of de supermarkt. Ik zie ze overal! In stoeptegels, putdeksels en gebouwen. Ik word er direct heel blij van en het haalt me uit mijn denken. Op deze momenten denk ik: “Oja, Marieke. Het leven is zo serieus als je het zelf maakt… Je mag best even lachen en wat aanklooien.”

Op onze ontdekkingstocht kwamen we deze bijvoorbeeld al gelijk tegen:

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

Extra bonusmateriaal:

Kun je er geen genoeg van krijgen? Deze opdrachten vind ik zelf ook erg leuk!!

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

Tips mindful en gelukkig leven

Voor een aandachtiger leven. 

Om andere mensen blij te maken… 

Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkeling

En om je creativiteit te vergroten. 

Meer informatie? Op de site van Bureau Play van Marieke vind je nog veel meer nuttige info en leuke inspiratie over spelen, waaronder ook de beste Ted-talks over de kracht van spelen!

En? Wat is jouw ultieme speeltip? Laat het me weten!

15 gedachten over “Meer plezier en energie in je leven

 1. Ha Lieke,

  Wat een mooie…! Dank je voor de inspiratie en reminder.
  Behalve dat ‘t voor mezelf iets is om meer bij stil te staan, heb ik ‘m ook doorgestuurd naar onze directie en naar een lieve collega van mij, die het water momenteel nogal tot aan de lippen staat.

  Hartelijke groet en fijn weekend,
  Saskia

 2. Pingback: Oeps… dit was ik afgelopen tijd bijna vergeten - Be Blissed - leven vanuit je hartBe Blissed – leven vanuit je hart

 3. Pingback: Bewust leven? Boekentip: Kies het leven dat je wiltBe Blissed – leven vanuit je hart

 4. Pingback: Voel jij je sparkle nog? | Be Blissed – leven vanuit je hart

 5. Ik verzamel voor de kinderen vaak afvalmaterialen voor school, zoals wc-papier-rolletjes, melkpakken, lege doosjes, etc. Vaak willen mijn kinderen er thuis ook mee knutselen en het is verbazend wat je allemaal kan met materiaal dat je normaal weg zou gooien. Een goede manier om creatief te zijn zonder doel. Het (mee-)fantaseren gebeurt mij iedere dag wel een keer en je gaat inderdaad anders naar dingen kijken en bent minder gestrest. Ik wens iedereen veel speelplezier en fantasie toe.

  • Hoi Fabiola. Ja, knutselen met weggooimateriaal is helemaal mooi! Dat stimuleert je creativiteit idd op een hele goede manier.

  • Thnx! Oja, leuk! Toevallig deed ik dat gister ook: op zoek naar alle kleuren rood om me heen. Inderdaad een goede manier om aandachtig om je heen te blijven kijken :).

 6. @ neels: wow, dat lijkt me nog best lastig: woorden achterom draaien zo snel mogelijk. Ga ik ook eens uittesten! (ps, ja, haha.Waar zit die scheidslijn tussen tics en spelen? ;))
  @ Marieke: Verstoppertje! Leuk!! Wat was jouw favoriete plek?

 7. Ik tel altijd ramen in even paren en hoop dan ook op even uit te komen…of draai woorden achterom en probeer zo snel mogelijk achteruit te praten…maar dat zijn misschien gewoon tics 😉

 8. Leuk verhaal! Mijn speeltips zijn niet zo vernieuwend maar wel fijn: kies een nieuwe route van A naar B en laat je verwonderen, kijk eens wat vaker omhoog naar de mooie gevels en de wolken (uitkijken als je op de fiets zit 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − negen =