Leven in volledige vrijheid 

passies volgen, leven in vrijheid Ik zit in een van mijn favoriete koffietentjes bij mij in de buurt om op mijn laptop mijn nieuwste blog te tikken. Een droom die ik jarenlang in mijn hoofd had zitten. Dat ik overdag, zodra ik daar zin in heb, mijn laptop kan pakken en een artikel kan schrijven in een leuk tentje met andere zzp’ers om me heen. En hier zit ik dan.

Ik zie hoe de eigenaar van deze plek heen-en-weer loopt achter zijn toonbank om latte macchiatos te maken en broodjes met huisgemaakte humus te smeren. Zijn vrouwelijke collega lepelt witte romige topping uit een zilveren kom, die ze over de versgebakken worteltaart verdeelt. Op de achtergrond de lome klanken van Spinvis. Aan een tafeltje verderop twee kletsende meiden met een baby naast zich in de kinderwagen.

Ik kijk rond en land in mijn lichaam. Mijn schouders ontspannen zich. Ik rol mijn schouders wat heen-en-weer. Ik adem diep in en uit.

“Is alles nog naar uw zin?,” vraagt de serveerster aan een ouder stel met hun dochter. “Ja heerlijk.”

De jongen naast me met lange dreadlocks bestelt een stuk appeltaart. Vast verleid door het wifi-wachtwoord van vandaag. Appeltaart.

De baby wordt uit de wagen getild en kijkt met grote bruine ogen om zich heen. Ondertussen gaat de deur van de koffietent open om een nieuw stel te verwelkomen. Goedkeurend kijken ze naar de muffins die staan uitgestald op de toonbank.

De appeltaart is gearriveerd.

Ik blijf wat om me heen turen. Ik zink in dit moment. Met Spinvis, met de baby, met de appeltaart. Het ruisende geluid van de koffiemachine.

Een grijzige man aan het tafeltje linksvoor me sluit zijn computer af. Op zijn bureaublad komt nog even een foto tevoorschijn van een groots, weids strand. Zo’n strand waar alles mogelijk lijkt te zijn. Het roept een gevoel op dat je in de vakantie ervaart: dat veld van oneindige mogelijkheden. Dat je alles kan doen met je leven. Wat je maar wilt. Dat je iedere ochtend opnieuw kan voelen waar je zin in hebt. En dan dat gevoel mag volgen.

Met een gulle glimlach wordt er naar de baby gekeken, die nu op de schoot van haar moeder zit.

Zal dit kleine meisje haar vrijheidsgevoel behouden? Zal ze voluit gaan genieten van haar leven? Of komt ze vast te zitten in een baan waar ze geen zin in heeft? Zal ze denken dat ze verplicht haar studie moet afmaken en dan een baan moet vinden binnen dat vakgebied. Omdat mensen dat nu eenmaal van haar verwachten? Zal ze van vakantie naar vakantie leven, omdat dat de enige momenten zijn dat ze haar vrijheid kan ervaren?

Of weet ze dat het leven anders hoort te zijn?

Weet ze dat ze iedere dag mag genieten? Dat iedere dag boordevol vrijheid zit. Dat ze dagelijks geluksmomenten kan creëren. Dat het leven bedoeld is om haar passie te volgen. Dat ze dagelijks wakker wordt, volkomen vreugdevol over de dag die komen gaat.

Haar moeder lacht nog eens uitgebreid naar haar.

Ik hoop het maar.

Dat ze het weet.

(Bron foto) 

6 gedachten over “Leven in volledige vrijheid 

 1. Een mooie blog, dat is het zeker. Maar zelfs als je kiest voor dat leven dat helemaal van jou is, voor die studie en die baan die jou gelukkig maken, zelfs dan zijn er dagen dat je moet buffelen, dat het niet gaat zoals je had gedacht, dat iemand je afsnauwt omdat hij of zij niet tevreden is met jouw presentatie, dat je ‘s-avonds uitgeblust op de bank zit en alleen maar wilt slapen, zo lang mogelijk, terwijl je er de volgende dag weer heel vroeg uit moet omdat die opdracht toch echt afgemaakt moet worden…. Geniet zoveel mogelijk van je leven en creëer zoveel mogelijk geluksmomenten, maar wees ook reëel: jouw leven, het leven in het algemeen is niet altijd zo mooi en soms valt er even niets te genieten. Hoe sterker en weerbaarder je bent, des te beter zal het je lukken om de tegenslagen in je leven te op te vangen met momenten van geluk, al zijn ze maar kort en al gaat het maar om iets kleins.
  Lieke, ik waardeer je blogs altijd zeer, omdat je mooi inzicht geeft in hoe je je leven positief kunt invullen. Vandaag echter miste ik de realiteitscheck. Ik vraag me af of leven in volledige vrijheid mogelijk is.

  Enne…. ik, grijzige vrouw, heb ook zo’n strand op mijn bureaublad staan. Mijn dagelijkse geluksmoment…..

  • Hey Anneke,
   Dankjewel voor je reactie!
   En je hebt helemaal gelijk: ups and downs zullen er altijd blijven in je leven. Ook als je voor jouw passie gaat… Of misschien wel juist dan. Want dan kom je ook heel veel obstakels en onzekerheden tegen, als je voor die weg kiest, heb ik gemerkt.
   En toch, tussen al die zware momenten door, helpt het mij om te beseffen dat ik diep van binnen altijd die vrijheid heb, om vanuit liefde te blijven leven. En dat geeft me dan weer kracht 🙂
   Ps. Ja heerlijk zo’n strandfoto als bureaublad!!

 2. Dag Lieke, wat een fijn geschreven blog vandaag. Ik werd er helemaal zonnig van! Wat fijn dat je al zo in je droom mag leven. Je bent een bijzonder mens en het is je van harte gegund. Zoals je weet volg ik je graag, ook in het droom leven. Ik ben op weg, mijn praktijkruimte is fantastisch, de mensen die ik help zijn zeer tevreden. Ik kan er alleen nog niet van rondkomen maar ook ik houd, net als jij vertrouwen in mijzelf en mijn eigen potentie.
  Dit was echt een hele leuke blog!!!
  Hartelijke groet,

  Fenna van der Molen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − veertien =