Leuk! Hoe poëzie helpt bij een mindful leven

mooie gedichten, mindfulness, mindful leven

Ik heb er nooit zo bewust bij stilgestaan, maar poëzie kan heel goed helpen bij een mindful leven. De grondlegger van de mindfulness-trainingen, Jon Kabat-Zinn, integreerde poëzie al vanaf het begin in zijn trainingen. 

Dit las ik in ‘Mag ik je aandacht?’ Dit is een gedichtenbox waarin 50 kaarten zitten met  Nederlandstalige gedichten. De box is samengesteld door twee zeer goeie experts. Namelijk door hoogleraar psychiatrie Anne Speckens, zij geeft leiding aan het Centrum voor Mindfulness, een nationaal expertisecentrum. En door mindfulnesstrainer en dichteres Saskia van Leendert. Je kunt de gedichten gebruiken om met meer aandacht je leven te leiden. Bijvoorbeeld om de dag mindful mee te beginnen of te eindigen. Of je kunt een gedicht gebruiken als basis voor een gesprek of meditatie.

Dit is waarom poëzie zo goed werkt:

* Zowel voor poëzie als voor mindfulness is aandacht nodig. De dichter zelf was natuurlijk al heel opmerkzaam bij het schrijven ervan. Maar jij als lezer hebt ook bewuste aandacht nodig om het gedicht tot leven te laten komen. Je moet er echt even de tijd voor nemen om het te lezen. In het hier-en-nu komen.

* Poëzie vraagt jou om stil te staan bij de woorden, bij dat wat er gezegd wordt. Maar ook bij dat wat er niet gezegd wordt. Ook in het dagelijkse leven is deze opmerkzaamheid een handige eigenschap.

* Bij gedichten zijn er vaak verschillende associaties of interpretaties mogelijk. Jij wordt geraakt door een bepaald gedeelte omdat je hier verbinding mee voelt. En jouw buurman zal misschien geraakt worden door een heel ander aspect uit hetzelfde gedicht. Je kunt een goed gedicht ook wel zien als een schatkist. Iedereen haalt er iets anders uit. Mooi om hier eens bij stil te staan. Wat is het precies uit een gedicht waardoor jij geraakt wordt? Welke herinneringen roept het bij jou op? Of welke gevoelens?

* Door gedichten te lezen, ga jij je als lezer beseffen dat jouw gevoelens universeel zijn. Dit is ook precies het besef dat je uit een mindfulnesstraining kan halen. Iedereen heeft te maken met gevoelens als ongeduld, frustratie, boosheid of verdriet. Je staat hier niet alleen in!

* Het gaat er bij gedichten niet zozeer om dat je nieuwe dingen ontdekt. Het gaat er meer om dat je bestaande dingen op een nieuwe manier ervaart. Precies waar mindfulness natuurlijk ook om draait. Iedere dag weer met nieuwe ogen leren kijken… Dit wordt ook wel the beginner’s mind genoemd. Lukt jou dat?

Een grappig detail aan de gedichtenbox ‘Mag ik je aandacht’ is trouwens dat je 1 gedicht eruit kunt kiezen en kunt neerzetten in een soort fotolijstje. Zo kun je bijvoorbeeld iedere week wisselen van gedicht. Kijk:

mooie teksten, inspirerende teksten, gedichten, mindful leven

Leuk toch? Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf zeer kieskeurig ben wat betreft poëzie. Er is niet heel veel dat ik mooi vind. Maar er zaten in deze box zeker een paar die mijn (bijzondere) aandacht trokken. Dit is mijn favoriete gedicht uit de box, van Leonard Nolens:

Laat 

Vertraag.

Vertraag.

Vertraag je stap.

 

Stap trager dan je hartslag vraagt.

 

Verlangzaam.

Verlangzaam.

Verlangzaam je verlangen

 

En verdwijn met mate.

Neem niet je tijd

En laat de tijd je nemen –

Laat.

 

 

Ps.  De gedichtenbox ‘Mag ik je aandacht’ is o.a. te koop bij bol.com voor 19,99 euro.

Pps. Dit gedicht vind ik ook heel mooi. Heb jij ook een favoriet gedicht?

(Fotocredit: Nick Kenrick)

5 gedachten over “Leuk! Hoe poëzie helpt bij een mindful leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × twee =