Soms moet je alles loslaten, voordat er nieuwe deuren opengaan

deur, unsplash, loslaten, oude deuren sluiten, loslaten tips, leren loslaten

Ik had niet gedacht dat ik ooit op dit punt zou komen. Maar afgelopen week was het toch zover. Ik had een hele dag achter mijn computer gezeten, administratie gedaan, rekeningen betaald. En de moed zonk me steeds verder in mijn schoenen.

Toen kwam het hoge woord eruit.

‘Ik ben moegestreden,’ zei ik huilend tegen mijn vriend.

Ondernemings-moe.

‘Ik had gewoon gedacht dat ik op dit punt al véél verder zou zijn met mijn bedrijf. En dat álle liefde, energie, focus en investeringen zich inmiddels wel uit zouden betalen’.

Het tegenovergestelde is waar. 

Afgelopen jaar kreeg ik verschillende financiële tegenvallers te verwerken. Ook op privé-gebied. (Een CV die plots stuk is? Waaah!).
Het blééf maar doorregenen.

En hoeveel aandacht ik ook schonk aan werving, marketing, flyers, advertenties… Het was niet genoeg.

Gelukkig zijn er wel hele fijne, mooie klanten voor mijn trainingen. En de reacties van cursisten zijn hartverwarmend. Bij Balance & Energy kreeg ik zelfs ondersteuning en schouderklopjes van psychologen en therapeuten.

Dus het léék allemaal de goede kant uit te gaan. En ja, daar had ik ook het volste vertrouwen in. 

Maar het onderhouden van de sites, trainingen en blogs kost – naast heel veel tijd- ook geld. En momenteel speel ik ongeveer break-even. Geen geld meer voor mijn eigen onderhoud.

‘En ik dóe al zoveel!’, huilde ik nog even door.

‘Ik kom in de media. Maakte een gratis videotraining. Ben actief op Facebook. Ik blog regelmatig. Ik heb mijn droomklant geïnterviewd, om te weten wat er precies speelt onder lezers. Wat mist er nou nog?!’

Natuurlijk heb ik het hier regelmatig over met buitenstaanders. En iedereen denkt dan hét wondermiddel te hebben.
‘Weet je wat jij moet doen? Jij moet op LinkedIn.’

Voer je dit soort gesprekken maar vaak genoeg, dan heb je weer 100 dingen erbij staan op je to-do list en loop je rond als een kip zonder kop om overal maar aan te trekken.

Ja, dat is wat ik volgens mij aan het doen ben.

Ik lig op mijn knieëen op het gras en ben heel hard aan de grassprietjes aan het trekken. 
‘Kom dan toch! Groei dan toch!’ 

Maarja… ik kan wel bedenken dat het allemaal nú moet groeien.
Ik kan heel hard willen dat alle vrouwen met een burn-out morgen op mijn (virtuele) stoepje staan.
En daar doe ik ook alles voor.

Maar de precieze timing en uitkomst is niet aan mij.
Aan mij nu de taak om mijn verwachtingen los te laten. 
Hoe moeilijk ik dat ook vind.

‘Kan ik iets voor je doen?,’ vroeg mijn vriend bezorgd. ‘Iets wat ik nu niet zie?’

Ik dacht terug aan een opmerking die hij zojuist tegen zijn 12-jarige zoon maakte, die het hele weekend aan zijn huiswerk zat:
‘Je moet ook fun maken hoor. Dat is ook belangrijk. Je kunt niet alleen maar blijven werken.’

‘Ja,’ zei ik. ‘Help me eraan herinneren dat ik me ook ontspan. Ik ben even vergeten hoe dat moet…’

‘Doe ik,’ glimlachte hij.

Leren loslaten

En zo zie je weer: You teach best what you have most to learn.
Ook ik laat me geregeld meeslepen door zorgen, werk en stress. En dan vergeet ik plotseling weer om te spelen, om te ontspannen. En om echt te vóelen wat er allemaal binnenin mij speelt. Om te voelen wat losgelaten moet worden.

Maar ik ga het nu doen.
Niet een uurtje, niet een dagje. Maar twee weken trek ik me terug.

Twee weken om mijn werk even volledig los te laten.
Om me bezig te houden met mijn oude en nieuwe huis. Om mijn emoties te doorvoelen. Alle pijn, woede en frustratie dat het niet lukt zoals ik wil.

En tijd om te ontspannen, om te spelen.

En daarna? Daarna zie ik wel weer verder.

Hele fijne maandag!

 

Ps. Volgende week dus geen Mindful Monday. Wil je wél een extraatje? Dan heb ik hier nog een leuke video voor je staan, die ik afgelopen week opnam in mijn oude huis. Met als onderwerp: ‘Deze 2 gedachtes helpen mij bij het loslaten’ 

 

5 gedachten over “Soms moet je alles loslaten, voordat er nieuwe deuren opengaan

  1. Wauw, wat een heerlijk eerlijk bericht. Heel bijzonder om te lezen en een hele goede opmerking van je vriend. Als je teveel op doelen streeft vergeet je te leven, je bent door een vizier te kijken en te leven. Loslaten doe je niet zomaar, dat heeft tijd nodig. Gelukkig gaat het nu stukken beter met je, toch wou ik graag nog even op dit bericht reageren 🙂

  2. Toevallig heb ik laatst een essay geschreven over de hoeveelheid werk die tegenwoordig gedaan wordt, maar wat niet altijd wordt uitbetaald (‘free labour’ in fancy termen). Integendeel, online wordt verwacht dat van alles gratis is, maar in de werkelijkheid gaat er heel veel tijd zitten in het opbouwen van een merk, bedrijf, etc. Vooral bij blogs e.d. is tijd het enige wat nodig is om er op den duur rendement uit te halen. Dat is moeilijk, want er zit vaak heel veel passie achter en het wachten kan dan eindeloos voelen. Ik vind het knap dat je je eigen trainingen hebt opgezet en dat je twee weken afstand van je werk durft te nemen!

  3. Mooi en eerlijk verwoord en herkenbaar! Weet je, we zijn ook maar mens en we mogen ook best lief zijn voor onszelf. Kunnen het vaak beter tegen een ander zeggen dan dat we dit voor onszelf toepassen. Ik had het de laatste week ook ivm mijn pagina en blog: Is dit wel goed, zitten mensen hierop te wachten, ik krijg geen reacties, weinig likes etc. En weet je wat ik me dan bedacht: hé, eigenlijk houd ik ervan om dit te doen dus ja, het is goed! Ik liet mijn verwachtingen los en mijn energie ging weer stromen! Ik hoop dat jij dit ook mag voelen!!!

  4. Loslaten?! Is dat niet het moeilijkste wat er bestaat. En door zo te investeren in wat we denken te moeten doen, houden we het vast, omdat we zo graag willen dat het lukt. Is lastig als het om je eigen bedrijf gaat en dus je inkomen. Daardoor houden we juist in stand wat we eigenlijk we eigenlijk anders willen zien. Afstand nemen is dan soms de beste remedie om daadwerkelijk te kunnen loslaten. Zet m op en geniet ervan. Soms lijkt het lampje weer volop te schijnen maar gaat het al snel flikkeren als we te veel van ins zelf vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × twee =