Leren leven zonder zorgen

stress voorkomen

Officieel wordt hij ‘Zijne Eminentie de 7e Dzogchen Rinpoche’ genoemd. Op zijn twaalfde ging hij studeren onder persoonlijk toezicht van de Dalai Lama en hij wordt inmiddels als een van de grootste meesters gezien van de traditie van het Tibetaans Boeddhisme. Gisteravond gaf Dzogchen Rinpoche een lezing in Utrecht en daarin onthulde hij twee praktische methodes om te leven zonder zorgen. “Mensen maken het te moeilijk. Het is juist heel krachtig en simpel!”  

De les begon gisteravond al direct in het Utrechtse zalencentrum. Zijne Eminentie zat vast in het verkeer, zo werd ons verteld. En het kon nog wel enige tijd duren. Oefening in mindful wachten dus! Ik kon niet besluiten of ik deze tijd moest benutten om rustig te gaan mediteren op mijn stoel, of dat ik mezelf zou gaan vermaken door te gaan Facebooken op m’n telefoon.

Ik besloot toch maar wijselijk om de afleiding in mijn tas te houden en probeerde mijn zintuigen te openen. Het kleine podium was ingericht als een altaar. Twee grote vazen met gracieuze bloemen en goud geborduurde vloer- en wandkleden zouden Dzogchen Rinpoche straks omringen.

Na ruim anderhalf uur wachten, was het dan zover. Dzogchen maakte excuses, bedankte ons voor het wachten en ging van start. “In sommige Boeddhistische stromingen moet je hard werken,” verklaarde hij. “Wij zeggen: je rent te hard, rust uit.” Hij benadrukte dat je jouw emoties in relatief korte tijd kunt verbeteren en wilde ons graag twee methodes geven. Methodes die te gebruiken zijn voor iedereen. “Je hoeft er niet dertig jaar voor te studeren in een klooster”.

Twee methodes om te leven zonder zorgen

Methode 1: Witte karma versus zwarte karma

Stel je hebt lekker geslapen, je hebt een goed ontbijt gehad en je voelt je daardoor gelukkig en vrolijk. De volgende dag kan het weer helemaal anders zijn. Je hebt slecht geslapen, had geen lekker ontbijt en ineens zit je in een dip… Er zijn zoveel veranderingen gaande. Emoties en gevoelens veranderen voortdurend.

Dzogchen: “Een vriend kan bijvoorbeeld ineens een vijand worden. Je gaat slecht over hem praten, maar enkele jaren later sluiten jullie weer vrede. Dan heb je spijt van alle woorden die je gezegd hebt.”

Kortom: veranderingen zijn moeilijk te voorspellen.

Alles is vergankelijk. Als je dat begrijpt, dan kun je ontspannen. Oordeel niet over gebeurtenissen met het label: positief of negatief. Erken gewoon alles wat er is. Het begrijpen van vergankelijkheid kan je veel steun geven.”

Alle gebeurtenissen en emoties horen ook bij elkaar. Je kunt niet de helft van de medaille proberen uit te sluiten. “Als je nooit verdriet voelt, zul je ook nooit geluk voelen. Zonder ouderdom geen jeugd. Geen ziekte, geen gezondheid. Waarom moeten we doodgaan? Omdat we geboren zijn… Alles is onderling verbonden.”

Bovendien, legt Dzogchen uit, voel je nooit iets zonder reden. Alles heeft een geschiedenis. Dat is de Karma-wet, oftewel de wet van oorzaak en gevolg. “Als je een mango-zaad plant… wat krijg je dan? En als je een appelzaadje plant? Als je een bananenboom verwacht, dan bedrijf je een verkeerde vorm van wiskunde.

Deze wet van oorzaak en gevolg kun je doortrekken naar jouw leven. Als jij kiest voor kwaadheid, jaloezie en andere duistere emoties, als jij investeert in deze zwarte karma, dan zal je dit ook oogsten en veel problemen ervaren.

“Beter kies je dus voor witte karma: compassie, liefdevolle vriendelijkheid. Dat is het zaad van de verlichting. We hebben een keuze om te veranderen. Wat kies je? Zwarte of witte karma? Jij hebt de keuze.”

Methode 2: Laat komen, laat los

In methode 1 laat je jouw geest nog afleiden, waarbij je het beste kunt kiezen voor compassie en vriendelijkheid. Dat is het relatieve niveau en kost veel onderhoud. Maar je kunt jouw geest ook helemaal laten rusten. Dat noemt Dzogchen het absolute niveau.

Dzogchen: “Dit is een hele krachtige en simpele methode. Mensen maken het te moeilijk, zoeken naar ingewikkelde antwoorden. Maar als je jouw geest laat rusten, zul je meer gezondheid ervaren en problemen lossen zich vanzelf op. Het is echt het anti-gif voor alle problemen. Als je jouw geest laat rusten, rust de tijd ook. Dan is er geen verleden of toekomst meer. Er is dan nog slechts 1 tijd van voortdurende vrede.”

“We zijn het niet meer gewend om de geest te laten rusten. We zijn gehecht geraakt aan afleiding. Dus het kan in het begin onwennig zijn om jouw geest te laten rusten,” legt hij uit.

Wat je doet bij deze methode: let come, let go. Laat het komen, laat het los.

Elke gedachte die komt, alles wat je ziet, alles wat je voelt met je lichaam, proeft met je tong… ook de negatieve gedachtes en gevoelens. Laat het allemaal komen. Je blokkeert niks. Wat je blokkeert, wordt erger. Maak je geen zorgen en laat het allemaal komen, maar laat het ook weer los. Volg het niet en houd er niet aan vast.

“We mogen God danken dat we twee oren hebben gekregen,” grapt hij. “Alles wat je hoort gaat door het ene oor naar binnen en door het andere naar buiten. Deze ruimte, tussen je oren, kan je helpen. Maak daar gebruik van. Je rechteroor is je ‘relatieve oor’, aan deze kant kun je het beste slecht nieuws ontvangen. Het gaat naar buiten door je linkeroor: het oor van de wijsheid.”

En iedereen kan dit! Je hoeft er geen ingewikkelde meditatiemethodes voor te leren of allerlei visualisatie-technieken. Je luistert en je kunt tegelijk vrij zijn. Je voelt je gegrond en helder. Problemen zullen zich vanzelf oplossen.

Hij benadrukt nog dat het allemaal onze eigen keus is. Waar kiezen we zelf voor?

Dzogchen: “Probeer het gewoon uit en ervaar zelf of het werkt!”

Meer informatie over Dzogchen Rinpoche? Kijk eens op deze pagina van Shenpen Nederland. Bezoek de website van het Dzogchen Klooster. Of misschien wil je wel een cursus volgen over de Dzogchen-methode? Kijk dan eens op deze pagina.

 

Een gedachte over “Leren leven zonder zorgen

  1. Pingback: Leren leven zonder zorgen | Be Blissed! Inspiratie voor een bewust leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een + acht =