Leef met levenskunst

Tips om een kunstwerk van je leven te maken

ips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingLaatst stuitte ik op het woord ‘levenskunst’ en ik was er gelijk weg van. Het deed me denken aan iets wat actrice Maryam Hassouni ooit zei in Viva: “Ik probeer mijn leven te zien als een kunstwerk dat ik zo eigen mogelijk moet maken. Een doek waar ik trots mijn naam onder kan zetten.” Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om een snufje levenskunst aan je eigen leven toe te voegen.  En het voordeel: je hoeft niet naar  jezelf op zoek! 

Levenskunst: jezelf vormgeven

In de oudheid adviseerden filosofen zoals Socrates of Plato ons al hoe we een goed en mooi leven konden leiden. Daar ligt dan ook de oorsprong van de levenskunst.
Tegenwoordig wordt levenskunst ook steeds populairder in de psychologie. Denk maar aan allerlei levenscoaches, loopbaanbegeleiders en psychologen die jou helpen onderzoeken wat jij waardevol vindt in het leven en wat jouw sterke punten zijn. Dat is gelijk een belangrijk doel van levenskunst: ontdekken wat voor jou essentieel is in het leven. Dat betekent trouwens niet dat levenskunst een zoektocht is naar jezelf. Je kunt jezelf namelijk niet vinden is het uitgangspunt. Maar: je gaat jezelf vormgeven. Klinkt mooi toch?

Koester je vrienden

In een Intermediair-artikel geeft filosoof en hoogleraar Joep Dohmen aan dat levenskunst begint met zelfkennis. Je moet weten wat voor jou echt van belang is. Dat is moeilijk, geeft hij toe, maar wel mogelijk. Een tip om zelfkennis op te doen: voer goede gesprekken met je vrienden. Dohmen: “Echte vrienden volgen je je leven lang en kennen je dus door en door. Durven je tegen te spreken, je te confronteren met je daden. Vrienden zijn degenen met wie je regelmatig over jezelf zou moeten praten.”

Herken en accepteer je eigen grenzen

Belangrijke kanttekening bij levenskunst: de mogelijkheden van jouw kunstwerk zijn niet eindeloos. Helaas. Misschien wil je in jouw kunstwerk maar 7 uur slapen per nacht, maar heeft je lichaam er 9 nodig. Die grenzen kun je dan maar beter accepteren. Ook dat is levenskunst. Net als duidelijke keuzes maken, waardoor je bepaalde zaken moet opgeven. Wil je meer vrijheid? Dan zit die carrière en dat topsalaris er misschien niet in. Met wijsheid omgaan met teleurstellingen dus. Of zoals psycholoog Ernst Bohlmeijer in een artikel in Trouw aangeeft: “De norm van continu geluk is juist een van de bronnen van ons ongeluk. Het leven gaat nog steeds gepaard met verlies, ongemak, ziekte. De uitdaging is daar goed mee om te gaan.”

Ok. Klinkt mooi allemaal, levenskunst. Maar waar begin je? Een oefening die wellicht wat confronterend is, maar daardoor ook heel werkzaam, is nadenken over jouw eindigheid. Maar dan op een mooie manier. Probeer deze eens:

Praktische oefening in levenskunst:

Stel jezelf voor op je sterfbed. Wie wil je op dat moment geweest zijn? Wat wil je nalaten aan je kinderen? En aan de wereld? Stel je hele leven zo gedetailleerd mogelijk voor. Heel krachtig om te doen is een brief schrijven aan jezelf: alsof je dus op je sterfbed ligt schrijf je een brief aan diegene die je nu bent. Schrijf maar wat je met je leven hebt gedaan. Waar ben je trots op? Waar ben je blij mee? Wat was jouw toegevoegde waarde? Wat heb jij allemaal met jouw talenten gedaan? Ben je dankbaar geweest voor je leven? Of heb je vooral gezeurd? Kortom: hoe wil je dat jouw kunstwerk eruit ziet?

Meer tips: 

  • Sowieso is schrijven een hele goede levenskunst-oefening. Door te schrijven reflecteer
    je op je leven en kom je er sneller achter wat voor jou belangrijk is. Een heel fijn inspirerend boek om te beginnen met schrijven is: ‘ Zin. Lust in je leven door schrijven’ van Geertje Couwenbergh.
  • Ook mediteren of mindfulness is een goede manier om te vertragen en te bezinnen.
  • Kies de juiste mensen uit waar je mee om wilt gaan. Maak eens een lijstje van de mensen die jou energie geven. En denk na over vrienden die jou hun mening willen opdringen of die energie slurpen. Hoe voel je je bij hen?
  • Meer lezen? Op deze site zijn allerlei toegankelijke boeken geselecteerd rondom het begrip levenskunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen + 2 =