Kom in contact met jouw natuurlijke levenslust

mindstyle blogger, spiritualiteit

Toen ik gister mijn schuur ging opruimen, stuitte ik op een oud, ijzeren blik. Ooit had ik het oudroze gespoten en er kaarten in bewaard. Nu stond het langwerpige blik te verstoffen in een hoekje van de schuur. Ik kon me met geen mogelijkheid herinneren wat er nu in zou kunnen zitten. Ongeduldig opende ik het. 

Het bleek gevuld met nieuwe verpakkingen verf. Van olieverf tot acrylverf in de móóiste kleuren: van diep donkergroen tot helderblauw. Ook lagen er allerlei kwasten te wachten tot ze ooit gebruikt zouden worden.

Ha, leuk! Ik had me net voorgenomen om mijn artjournaling weer op te pakken, dus deze creatieve hulpmiddelen komen goed van pas. Ik nam het blik mee naar binnen en poetste het grondig schoon. Tijd om de spullen nieuw leven in te blazen.

Gaat het niet ook zo met de verlangens van onze ziel? We worden zo opgeslokt door onze dagelijkse beslommeringen – van werk tot huishouden – dat we nauwelijks ruimte maken voor onze ziel. En als we niet uitkijken, raken onze verlangens steeds verder de hoek in gedrukt, om daar te verstoffen. Omdat we denken dat we nu eenmaal éérst geld moeten verdienen, of éérst voor iedereen om ons heen moeten zorgen.

Nee, ruimte nemen voor onze verlangens?! Daar hebben we geen tijd voor…

En voordat we het weten, zijn we ver afgedwaald van onze natuurlijke levenslust waarmee we allemaal geboren zijn.

Terwijl, als je de rust en ruimte neemt om naar binnen te keren, om te kijken wat daar allemaal leeft, dan kom je de meest geweldige hulp tegen om de vreugde in je leven terug te laten keren.

Ik merk het steeds weer. Als ik vind dat ik eigenlijk hard moet werken, maar mijn levenslust is gezakt, dan ga ik eerst iets fijns doen voor mezelf. Ik neem een soulmoment.

Een meditatiesessie, een yogales, een schrijfmoment, of een wandeling door het park… En daarna? Daarna lijkt alles weer als vanzelf op z’n plek te vallen. Dan zit ik weer in de stroom van het leven.

En zo gaat het een stuk makkelijker om van het leven een waar kunstwerk te maken.

(Bron foto: Shanon Richards).

8 gedachten over “Kom in contact met jouw natuurlijke levenslust

 1. Hoi Lieke,
  Een tijdje geleden ontdekte ik jouw site, via de zoekterm Etty Hillesum, en wat herkende ik wat je over haar schreef!
  Ik heb je blog meteen bij mijn favorieten geplaatst.
  Ik ben hier voorlopig nog niet uitgelezen en kijk uit naar nieuwe inspirerende berichten!

  Hartelijke groet 🙂
  livinafluweeltje.blogspot.nl

  • Hey Livina,
   Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden op die manier! En dankjewel voor je compliment.
   Ik heb heel veel leuke nieuwe plannen in petto, dus je komt op het juiste moment :).
   Groetjes!

 2. Een blog dat me raakt, heel mooi geschreven. En zo waar. Een echte Lieke blog:-)
  Ik ben ook voorzichtig begonnen met art journaling. Een hele fijne toegankelijke manier om je creatief te uiten. Er is echter zoveel mogelijk op dit gebied dat ik soms wel wat blokkeer in de uitvoering. Het weer heel erg simpel en klein houden en er inderdaad ruimte en tijd voor vrijmaken doet al een heleboel.
  Ik ben benieuwd hoe jouw journal proces verder verloopt.

  Groetjes!
  Alice

  • Hoi Alice,
   He, leuk dat je ook met een art journal bent begonnen. Inderdaad, het simpel en klein houden werkt het beste.
   (Je kunt zelfs een A-4 vel eerst in kleine vakjes verdelen. Op die manier wordt het allemaal wat minder eng).

   De afgelopen maanden heb ik me even iets minder bezig gehouden ermee, maar nu begint het weer lekker te stromen.

   Ik teken ook vaak snel wat op losse vellen papier trouwens, als ik mijn art journal niet bij de hand heb. Grote voordeel daarvan is dat de druk dan minder groot is dat het ‘mooi’ hoeft te worden. (En ik kan het later altijd nog in mijn art journal plakken, als ik wil).

   Liefs!

   • Bedankt voor je tips Lieke!
    Ik zag gisteren een leuk voorbeeld van een gewoon losbladig art journal in een klein ordnertje met daarin verschillende formaten papier. Ik heb nu een Dummy, maar daarin kun je niet echt lekker met natte materialen werken vanwege bobbels en ben je wat meer gebonden. De Hema bood vandaag uitkomst, ik heb een twee rings A5 ordner gekocht. Nu kan ik alle kanten op, dat voelt meteen een stuk vrijer.

    Fijn weekend!
    Alice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × een =