Een man weet niet wat hij mist

documentaire man weet niet wat hij wil, onderzoek, biseksueel, homoseksueel, hetero(KIJKTIP) – Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen bij De Wereld Draait Door, of hebben jullie ‘m dinsdagavond op tv gezien. Deze docu moest ik in ieder geval vermelden hier, op Be Blissed. Want wat zit hier veel kwetsbaarheid en openheid in. (En mooie tantrische lessen). 

 

In ‘Een man weet niet wat hij mist’, gaat Tim op zoek naar een vrouw om mee naar bed te gaan.

Da’s misschien niet zo vreemd.

Maar Tim is homo.

Hij heeft het nog nooit met een vrouw gedaan. Waarom dan nu wel? Omdat het een spannend en avontuurlijk experiment is. Maar vooral, omdat hij wel eens uit zijn eigen hokje wil stappen. In de jaren zestig en zeventig deden mensen toch niet anders? Nu zijn die hokjes – homo, lesbisch of hetero –ineens wel erg strikt geworden.

Je zit erin, en komt er amper meer uit.

Tim gaat op bezoek bij een sekscoach waar hij vanalles leert over intimiteit. Samen met oefenvrouw Angela doet Tim een soort tantrische oefeningen. Met gekruiste benen zitten ze tegenover elkaar en leggen hun hand op elkaars hart. Zo ontstaat er ineens een diepere verbinding tussen de twee. Zo blijft hij ademen, vol aandacht.

“Wooow”, zucht Tim het uit na deze oefening.

De ontdekkingstocht gaat door. Hij kleedt voor het eerst een vrouw uit, ze zepen elkaar in en ontdekken elkaars lichaam.

Heel puur, eerlijk, open, kwetsbaar. Vol verwondering.

Niks porno-taferelen. Geen vijftig tinten grijs. Gewoon een ontmoeting. Van mens tot mens, ziel tot ziel. Vanuit hun eigen seksuele energie, maken ze verbinding met de ander.

En dat is ook wat de documentaire zo mooi maakt. Tim komt erachter dat er veel te ontdekken valt als je buiten hokjes durft te kijken en écht de verbinding met elkaar aangaat.

Het is iets wat de oude Grieken overigens zonder moeite deden. Mannen deden het met mannen, vrouwen met vrouwen, en die mannen weer met die vrouwen. Heel normaal allemaal. Hoeveel mannen ken jij nu in jouw omgeving die openlijk toegeven dat ze biseksueel zijn?

Ook bij bonobo’s is biseksueel gedrag volkomen vanzelfsprekend. Alle dieren laten eigenlijk zien dat seksualiteit erg flexibel is.

Mensen daarentegen denken na over seksualiteit, voelen zich gebonden aan culturele regels. En de onzekerheid van biseksualiteit accepteren? Dat is voor veel mensen een brug te ver.

Uit diverse onderzoeken blijkt trouwens ook dat onze seksualiteit veelzijdiger is dan we zelf denken. De Amerikaanse onderzoeker en hoogleraar Robert Epstein publiceerde vorig jaar bijvoorbeeld een grootschalig onderzoek waaruit bleek dat 90% van de mensen zichzelf doorgaans heteroseksueel noemt. Maar wat blijkt? Uit datzelfde onderzoek kwam naar voren dat slechts 6% ook daadwerkelijk exclusief hetero is.

Tim eindigt uiteindelijk in Parijs, waar hij een meisje ontmoet die het experiment graag met hem aangaat. Met haar stapt hij all the way uit zijn hokje. Ook al vindt hij het doodeng en heel spannend. Hij verkent toch zijn eigen grenzen.

En zo ontdekt hij dat er meerdere vormen van seksualiteit zijn. Het draait niet altijd om lust. Je kunt ook de verbinding met de ander voorop zetten. De diepere connectie aangaan.

Nu hoef je natuurlijk niet gelijk met iemand anders naar bed om uit jouw hokje te stappen. Maar het is wel een interessante vraag:

Stap jij nog wel eens uit jouw hokje? Zou jij het durven?

Ps. Bekijk de docu via uitzendinggemist. Gaat dat zien!

 

Een gedachte over “Een man weet niet wat hij mist

  1. Veel mensen denken dat tantra vooral over seks gaat. Maar dat is het zeker niet. En dat zie je ook mooi bij deze mensen. Het draait niet om seks het draait om gevoel en gevoeld te worden. Geven en nemen zonder dat er een daad hoeft te zijn. En dan is het energie delen met elkaar. Bewuste energie delen. Mooi om hier aandacht aan te geven Lieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 − 13 =