De weg naar jezelf worden

Nog voordat ik goed en wel wakker ben, trek ik snel mijn kleren aan, doe mijn sjaal om en stap naar buiten. In het vroege zonlicht loop ik de slaaprimpels uit mijn gezicht. Ik kijk veelvuldig naar boven om de bloesembomen te bewonderen. Een kunstwerk van de natuur. Om me heen raast iedereen voorbij, op weg naar het werk. Het voelt vreemd om stil te staan hier, middenin de woonwijk. Maar ik haal diep adem en denk aan mijn intentie. 

Ik wil inside out leven.

Een zin die ik dankbaar heb overgenomen van een van mijn huidige spiritueel leraren, Anita Moorjani.

Inside out leven betekent dat je niet alsmaar reageert op de buitenwereld. Je past je niet meer voortdurend aan. Maar je blijft leven volgens je eigen waarheid, volgens je eigen ritme.

Dus hoewel om me heen iedereen op vol tempo leeft, vertraag ik mijn pas.

Ik bewonder de bloesemboom, haal mijn camera tevoorschijn en neem mijn tijd om een mooie foto te maken.

Voorheen maakte ik foto’s vaak snel snel.

Zag ik iets moois? Hup, een foto is zo gemaakt met je smartphone. Maar echt stilstaan, kijken, om de boom heen lopen, op zoek naar de juiste hoek… Dát is een ander verhaal.

Als de rust in mijn lijf is gekeerd, zie ik ineens waar de schoonheid van deze boom zit die ik wil vangen op mijn camera.

Even later sta ik stil bij klimop. Alsof de natuur haar eigen penseel heeft gepakt om de bladeren eigenhandig in geel en groen te schilderen.

Ondertussen hoor ik de mensen om me heen haast denken: ‘wat staat zij daar nou bij die klimop? Heeft ze geen baan ofzo? Dat ze daar tijd voor heeft!’  

Maar dit is wat ik hier op aarde kom doen.

Schoonheid bewonderen. Schoonheid creëren. Leven vanuit liefde. Stilstaan bij momenten waar de rest van de wereld misschien voorbij zoeft.

En als ik dat allemaal niet doe… Wat dóe ik hier dan?

Dan leef ik dus niet míjn leven.

Zodra je inside out gaat leven, word je steeds meer jezelf.

Je keert steeds naar binnen om te voelen wat de volgende stap is in jouw Leven.

Jouw kunstwerk.

Dus pak je penseel en kleur je dagen in zoals jij dat wilt.

 

 

 

 

 

16 gedachten over “De weg naar jezelf worden

 1. Beste Lieke,

  Ik wil je bedanken voor je inzichten. Het maakt me bewust dat ik vaker moet doen vwat ik zelf graag wil. Niet wat anderen van mij verwachten…
  Maar ik merk dat het in de praktijk van alledag wel erg lastig is. Met 3 jonge kinderen en een baan vind ik het erg lastig om écht tijd voor mezelf vrij te maken. Op de momenten dat ik het hardst nodig heb, is dat vaak onmogelijk.

  Heb jij tips hoe ik dit toch zou kunnen vormgeven?

  Vriendelijke groeten,

  Marleen

  • Begin met kleine stapjes.

   Een ademhaling per dag bewust nemen voor jezelf.
   Vijf minuten in de ochtend nemen voor jezelf om bijvoorbeeld positieve affirmaties op te schrijven.
   Of wie weet kun je de wekker 10 minuten eerder zetten om je dag te beginnen met zelfliefde?

   Sta open voor de mogelijkheid dát je tijd kan vrij maken voor jezelf. Ook al zie je nu nog niet precies hóe je dat gaat doen. En bedenk ook eens hoeveel tijd je zou willen voor jezelf. En wat zou je dan dóen met die tijd?
   (nog beter: schrijf deze antwoorden ergens op!)

   Zeg tegen jezelf:
   Ik kan tijd voor mezelf vrij maken.

   En let dan goed op de kleine signalen die je krijgt vanuit je omgeving… Het universum heeft altijd de meest wonderlijke manieren om hulp te bieden.
   Liefs!

 2. Beste Lieke.
  Alvast bedankt voor de mooie inzichten. Dat je nu de tijd neemt om alles dieper de laten doordringen, dat is het ware genieten. Wat de anderen ervan vinden die zijn nog aan racen vroeg of laat zullen ze het misschien snappen?
  Alvast veel beterschap gewenst, en geniet ervan je bent op de goede weg.
  Hou de moed erin.

 3. Lieve Lieke , Op de eerste plaats hoop ik dat het weer beter met je gaat ?.
  Dank je wel voor jouw mails , ze doen mij weer altijd goed . Ik heb 9 jaar geleden mijn man verloren en daarna een fijne vriend gehad . door hem heb ik veel van de natuur geleerd en ook de stilte inmij zelf zo gevonden , helaas werd ook hij ziek en heb ik van hem afscheid moeten nemen . Maar heb de kracht gekregen hierdoor om van alles toch te genieten in dit leven , alles was niet voor niets .. !’. Lievegroetjes Maria

 4. Dank je lieve Lieke, wat een mooi ontroerend stukje heb je geschreven. Het raakt me, net als de prachtige foto.
  Fijn om weer iets van jou te lezen.
  Alle goeds en veel liefs.

 5. Lieve Lieke, wat leuk dat je dit schrijft, het slaat precies op mij. Ik fotografeer al JAREN !! Vooral de natuur ! Deze tijd van het jaar dat alles opnieuw begint te leven geeft mij ook een kik ! Ik knap er echt van op, ga dan stil staan bij iets moois en geniet. Ook kijk ik dan naar een juist punt voor een mooie foto en als ik dan thuis kom en ze weer bekijk op de PC dan geniet ik weer. Dit doe ik niet zo zeer in de winter, behalve als er sneeuw ligt. Nogmaals hartelijk dank voor je berichtje en een warme groet van Corry uit Dordrecht

  • Wat leuk om te horen Corry! Inderdaad, met te koud weer is het een stuk minder aangenaam. Dan kun je wel weer binnen lekker mooie bloemen fotograferen :).
   Ik geniet inderdaad nog steeds van mijn foto!
   Liefs

 6. Dankjewel, Lieke.

  Deze mail kwam voor mij net op het goede moment.
  Als ik overdag naar de supermarkt ga voel ik me ook af en toe bekeken. Een gezonde vrouw die overdag tijd heeft om boodschappen te doen??
  Nu ga ik genieten van mijn kopje koffie en de krant.
  Zonder schuldgevoel.

  Geke.

 7. Lieve Lieke, Al lezend denk ik dat je een beetje beter bent en daarom juist dit kunt en ziet.
  Het is een gave om de schoonheid te zien en te bewonderen.
  Bij ons thuis, stonden de fruit bomen in volle bloei en we vonden dat heel gewoon, totdat mijn schoon zus (die in de stad woonde) daar stil bij stond en deze bewonderden.
  Nu ik zelf in de stad woon, is het inderdaad geweldig als je een bloeiende boom of wat dan ook ziet en sta je daar wat langer bij stil, bewonder je Gods natuur, die je gratis is gegeven maar je moet het zien en zo is het ook met de mens,
  elke mens heeft zijn mooie en goede kanten, maar je moet ze zien.
  Laatst las ik; je vrouw is niet mooi, omdat ze mooi is, maar omdat je van haar houdt daarom is ze mooi en inderdaad zo is het als je van de natuur houdt dan zie je het mooie ervan.
  En door de schoonheid te bewonderen, help je jezelf om verder te gaan elke dag opnieuw genietend van de schoonheid om je heen.
  Veel succes en veel liefs van Zr Anne-Petra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

14 + 17 =